Hirmagazin.eu
Főoldal » Napi 4,6 milliós kötelezettségszegési bírság jöhet
Természetvédelem, élőlények védelme

Napi 4,6 milliós kötelezettségszegési bírság jöhet

2015 03 27 075114Problémás jogharmonizáció – nincsenek energiahatékonysági irányelveink, ezért az uniós jog megsértése miatt bíróság elé viszi Magyarországot az EU.

A luxembourgi Európai Bírósághoz fordult ma az Európai Bizottság, mert megítélése szerint Magyarország továbbra sem ültette át a belső jogba az energiahatékonyságról szóló uniós irányelvet. Újabb szakaszba lép az emiatt Magyarország ellen korábban indult kötelezettségszegési eljárás, a bizottság a bírósághoz fordult. Az uniós jog megsértése miatt a brüsszeli testület a jogsértés megszüntetéséig napi 15 444 euró, azaz mintegy 4,6 millió forint bírság kiszabását is kéri az uniós igazságszolgáltatástól – írta az MTI.

Az Európai Bizottság a Bíróságához fordul, mivel Magyarország elmulasztotta az energiahatékonyságáról szóló irányelv nemzeti jogba való átültetését. Az irányelv meghatározott mértékű energiamegtakarítási célkitűzések elérését írja elő az EU tagállamai számára a 2014. január 1. és 2020. december 31. közötti időszakra. Ezt energiahatékonyságra vonatkozó kötelezettségvállalások előírása vagy egyéb, célzott szakpolitikai intézkedések révén kell elérniük, melyek célja az energiahatékonyság javítása a háztartásokban, az épületek tekintetében, az iparban és a közlekedésben. A tagállamoknak 2014. június 5-ig kellett átültetniük az említett irányelvbe foglalt kötelezettségeket.

Az irányelv előírja továbbá egyebek mellett: a nagyvállalatok négyévenkénti energetikai auditját, az elfogyasztott energia mérésével és számlázásával kapcsolatos fogyasztói jogok erősítését, a központi kormányzati épületek legalább 3%-ának évenkénti felújítását, valamint az energiahatékony közbeszerzést.

2014 novemberében a Bizottság indokolással ellátott véleményt küldött Magyarországnak, amelyben a magyar hatóságoktól értesítést kért mindazokról az intézkedésekről, amelyeket az irányelv nemzeti jogrendbe történő átültetése céljából hoztak. Az irányelv átültetését 2014. június 5-ig kellett végrehajtani. A Bizottság a mai napig nem kapott értesítést az irányelv nemzeti jogba történő átültetését szolgáló jogszabályról.

A Bírósághoz benyújtott keresetben a Bizottság napi 15 444 EUR összegű bírságot javasol Magyarországnak. A büntetés nagyságának meghatározásakor a Bizottság figyelembe vette a kötelezettségszegés időtartamát és súlyosságát. Amennyiben a Bíróság megerősítő ítéletet hoz, a napi bírság az ítélet napjától kezdődően a nemzeti jogba való átültetés napjáig fizetendő. A bírság egy napra eső végső összegét a Bíróság határozza meg. A Bizottság más tagállamok esetében is eljárást indított az energiahatékonyságáról szóló irányelv átültetésének elmulasztása miatt. Összesen 27 (Málta kivételével az összes) tagállam esetében indult kötelezettségszegési eljárás, mert a Bizottság nem értesült azokról a nemzeti intézkedésekről, amelyeket az irányelv nemzeti jogba való átültetése érdekében kell hozni (határidő: 2014. június 5.). A Bizottság továbbra is figyelemmel követi az átültetés és beszámolás előrehaladását, és a következő ciklusokban foglalkozni fog az esetleges hiányosságokkal (lásd: MEMO/15/4666).

Háttér-információk

Az energiahatékonyság fokozása azon lépések egyike, amelyek révén a lehető legnagyobb költséghatékonysággal növelhető az energiaellátás biztonsága és csökkenthető az üvegházhatású gázok és más szennyező anyagok kibocsátása. Az energiarendszernek és a társadalom egészének sokkal energiahatékonyabbá kell válnia.

Az Európai Unió célja, hogy Európa éves primer-energiafogyasztását 2020-ig 20%-kal csökkentse. Az energiahatékonysági irányelv kulcsfontosságú eszköz e cél eléréséhez. Olyan jogilag kötelező intézkedések sorát állapítja meg, amelyek segítik az EU-t a 20 %-os energiahatékonysági célkitűzés elérésében, és olyan intézkedéseket vezet be, amelyek fokozzák a tagállamok azon erőfeszítéseit, amelyek célja az energia hatékonyabb használata az energiaátalakítástól és -elosztástól kezdve a végső felhasználásig az energialánc valamennyi szakaszában. Az irányelv nemzeti jogba való átültetésével biztosítható a tagállamok szakpolitikái közti összhang, ez pedig lehetővé tenné, hogy az Európai Unió elérje az energiafogyasztás 20 %-os csökkentésére vonatkozó célt.

A létező energiaügyi jogszabályok teljes körű alkalmazása és érvényesítése az energiaunióra vonatkozó újonnan elfogadott jogszabálycsomagnak is elsődleges célja. A Bizottság jelenleg azon többi tagországban is vizsgálja a helyzetet, amelyek részére az átültetés meghiúsulása miatt indokolással ellátott véleményt adott ki. Ezért a Bizottság mai lépését a következő hónapok során további keresetek követhetik.

A 2009. december 1-jén hatályba lépett Lisszaboni Szerződés értelmében, ha a tagállamok elmulasztják az uniós jogszabályok meghatározott határidőn belüli átültetését, a Bizottság az ügy jogi útra terelésekor felkérheti a Bíróságot, hogy pénzügyi szankciókat szabjon ki. A napi bírságot egy képlet alapján kell kiszámítani, a következő elemek szorzataként:

• súlyossági tényező
• a jogsértés időtartama
• „n” tényező (tagállamonként változó, figyelembe veszi a tagállamok GDP-jét)
• átalányösszeg, ami jelenleg 660 EUR naponta.

További információk

Az energiahatékonysági irányelv

A kötelezettségszegési eljárásokra vonatkozó márciusi döntések: MEMO/15/4666

Általános információk a kötelezettségszegési eljárásokról: MEMO/12/12

További információk a kötelezettségszegési eljárásokról: http://ec.europa.eu/eu_law/infringements/infringements_hu.htm

Forrás: greenfo; Kép: greenfo;

Hasonló hírek

400 hektárnyi erdőt ültetnek

info

Mindent a maga helyén!

info

Az okos cégek önérdekből zöldülnek

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------