Image default
Gazdaság Hazai energia, energetika

Nálunk a legolcsóbb az energia a “visegrádi” fővárosok közül

forrás: MTI

A visegrádi négyek – a Cseh Köztársaság, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – fővárosai közül Budapesten juthatnak a lakossági fogyasztók legolcsóbban villamos energiához és földgázhoz. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint egyebek mellett erről számolt be a hivatal elnöke a visegrádi országok kétnapos energetikai csúcstalálkozóján.

Budapesten a lakossági fogyasztóknak 12,04 eurócentet kell fizetniük 1 kilowattóra villamos energiáért, és 3,32 eurócentet 1 kilowattóra földgázért, míg Varsóban, Pozsonyban és Prágában ennek másfélszeresét. Az energiaárak a vásárlóerőhöz viszonyítottan is Budapesten a legkedvezőbbek a V4-országok között. A rezsiköltségek Prágában terhelik meg leginkább a lakossági fogyasztók költségvetését, míg Budapesten a legkevésbé.

Nálunk a legolcsóbb az energia a "visegrádi" fővárosok közül
A Magyar Földgáztároló Zrt. zsanai földalatti tárolótelepe. MTI Fotó: Rosta Tibor

A közleményben idézik Dorkota Lajost, a MEKH elnökét, aki a tanácskozáson elmondta: a földgáz, a villamos energia és a távhő rezsicsökkentések következtében a lakossági fogyasztók Magyarországon több mint 373 milliárd forintot takarítottak meg 2013-ban és 2014-ben együttesen. Az idén az év végéig a hazai lakosság további 242 milliárd forintot takarít meg.

Felidézték, 2 évvel ezelőtt Budapesten hozták létre a V4-ek energia szabályozó hatóságai az elnökök részvételével ülésező állandó fórumot, amely lehetőséget teremt a tapasztalatcserére, és az európai uniós szabályok harmonizált átültetésének összehangolására.

A kétnapos találkozón a szabályozó hatóságok képviselői megállapodtak egy szakértői munkacsoport létrehozásában, amely 2016-ban az árszabályozásról szóló V4-tanulmány kidolgozását fogja előkészíteni – olvasható a közleményben.

 

Hasonló hírek

Örülhetnek a benzinesek

Géza

Többet utaztak külföldre és többet költöttek a magyarok

info

A CSOK lett az év szava

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------