Hirmagazin.eu
Főoldal » Nagyszülői gyes: kinek előnyös, kinek nem?
Gazdaság

Nagyszülői gyes: kinek előnyös, kinek nem?

Nemcsak a szülők, hanem azok vérszerinti, illetve örökbe fogadó szülei, továbbá azokkal együtt élő házastársaik is igénybe vehetik a gyermekgondozást segítő ellátást, amit írásunkban az egyszerűség kedvéért továbbra is gyesként említünk.

Cikkünkben bemutatjuk, milyen előnyök származhatnak ebből az érintettek számára.

A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény 20/A szakasza értelmében a nagyszülő (a gyermek szülőjének vér szerinti, örökbe fogadó szülője, továbbá annak vele együtt élő házastársa) az általános feltételek szerint akkor jogosult gyesre, ha

  • a gyermek az első életévét betöltötte,
  • a gyermek gondozása, nevelése a szülő háztartásában történik,
  • a gyermek szülei írásban nyilatkoznak arról, hogy lemondanak a gyermekgondozást segítő ellátásról, egyetértenek azzal, hogy a nagyszülő igényelje a gyermekgondozást segítő ellátást, és
  • a szülő háztartásában nincs másik olyan gyermek, akire tekintettel gyermekgondozást segítő ellátást folyósítanak, továbbá
  • mind a szülő, mind a nagyszülő megfelel a jogosultsági feltételeknek.

Utóbbi szabály egyben azt is jelenti, hogy ha olyan kizáró körülmény áll be, amely a szülő gyermekgondozási segélyre való jogosultságának elvesztését vonná maga után, a nagyszülő ellátásra való jogosultsága is megszűnik.

Arra sincs mód, hogy többgyermekes szülő esetén az édesanya az egyik gyermeke után csedben vagy gyedben részesüljön, míg a másik gyermekre tekintettel a nagyszülő igényelje a gyest. Ugyanakkor, a biztosított édesanya a gyermeke betegsége esetén akkor is jogosult gyermekápolási táppénzre, ha rá tekintettel a nagyszülő veszi igénybe a gyest.

Forrás: NAV, adozona

Képek: bien, nyugdijasnetwork

Hasonló hírek

Ilyen lesz az új 5000-es!

Mazsi

Havi 11.000 Ft plusz pénz landol a kismamák zsebébe! Gyermekgondozási díj 2018!

Géza

Emelkedett a gázolaj ára

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------