Hirmagazin.eu
Főoldal » “Nagyon veszélyes” Radioaktív anyagot loptak el ismeretlenek
Külföld

“Nagyon veszélyes” Radioaktív anyagot loptak el ismeretlenek

Irakban “nagyon veszélyes” radioaktív anyagot loptak el ismeretlenek tavaly, amelyet piszkos bombához is felhasználhat az Iszlám Állam, ha a kezükbe jut – jelentette szerdán a Reuters hírügynökség.

 Radioaktív anyagot loptak el ismeretlenek
A hírügynökség a bagdadi környezetvédelmi minisztérium egyik kiszivárgott dokumentumára, valamint hét biztonsági, minisztériumi, illetve tartományi illetékesre hivatkozik.

A radioaktív anyagot egy laptop méretű, különleges védőborítással ellátott táskában tartották,
amikor tavaly novemberben eltűnt a dél-iraki Bászra városában a Weatherford amerikai olajipari vállalat egy ottani raktárából – olvasható a hírügynökség birtokába került dokumentumban, aminek a tartalmát az illetékesek is megerősítették.

Az iraki környezetvédelmi minisztérium szóvivője nemzetbiztonsági megfontolásokra hivatkozva elzárkózott az eset kommentálásától. Az amerikai vállalat bagdadi szóvivője nem nyilatkozott, s a Weatherford houstoni székhelyéről sem válaszoltak a hírügynökség ismételt megkereséseire.

A dokumentum szerint a “nagyon veszélyes radioaktív anyag” az Irídium 192-es izotópja,
amelyet az olaj- és gázvezetékek anyagának gammasugárzással történő vizsgálatára használnak az esetleges anyaghibák felfedezésére.

Az iraki környezetvédelmi minisztérium egyik neve elhallgatását kérve nyilatkozó bászrai illetékese elmondta, hogy az ellopott készülék nagyjából 10 gramm Irídium 192-est tartalmazott kapszulákba zárva.
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a 2-es számú kategóriába sorolja az izotópot, vagyis helytelen felhasználás esetén maradandó egészségkárosodást okozhat azoknak, akik perceket, vagy órákat töltenek a közvetlen közelében, és halálos lehet, ha az illetők több óráig vagy napig vannak kitéve a sugárzásnak.
A radioaktív izotópot gyógyászati célokra, rákbetegség kezelésére is felhasználják.

“Attól tartunk, hogy a radioaktív elem az Iszlám Állam kezébe kerülhet. Egyszerűen hozzáilleszthetik egy robbanószerkezethez, hogy piszkos bombát készíthessenek” – mondta egy vezető biztonsági illetékes. A “piszkos bomba” nem számít atomfegyvernek, hanem olyan hagyományos robbanószerrel párosított sugárzó anyag, amely robbanásakor radioaktív anyaggal szennyezi a környezetet.

A bászrai hadműveleti parancsnokság egyik szóvivője szerint az iraki hadsereg, rendőrség és titkosszolgálatok “éjt nappallá téve” dolgoznak azon, hogy megtalálják a radioaktív anyagot.

 

Forrás: kárpáthír

Hasonló hírek

Nyoma veszett a világ legédesebb kamionjának

Mazsi

Sétarepülő tragédiája Alaszkában (videó)

info

Egyre több embercsempészt fognak az osztrákok

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------