Hirmagazin.eu
Főoldal » Nagyon súlyos baktériumfertőzés támad a szomszédban
Külföld

Nagyon súlyos baktériumfertőzés támad a szomszédban

A me­ző­gaz­da­sági ku­ta­tó­in­té­zet sze­rint a ve­szé­lyes bak­té­ri­u­mot a Cseh­or­szá­gon ke­resz­tül Spa­nyol­or­szág­ból be­ho­zott nö­vé­nyek ter­jesz­tik, a na­pok­ban meg­je­lent Sz­lo­vá­ki­á­ban is.

Egy rendkívül veszélyes baktériumfajta lehetséges szlovákiai elterjedésére figyelmeztetnek:  a Xylella fastidiosa az egész termést tönkreteheti – írja a szlovákiai Új Szó.

A veszélyes baktériumot a Csehországon keresztül Spanyolországból behozott, dísznövényként árult mirtuszlevelű pacsirtafűben mutatták ki.

A kórokozóról a magyarországi élelmiszerlánc-biztonsági hivatal is tud: a NÉBIH tájékoztatása szerint a baktérium jelenleg az egyik legsúlyosabb károsító, amely az EU közös növény-egészségügyi szabályozása alapján a karantén listánkon szerepel.

A több száz növényfajra – köztük a zöldség- és gyümölcsfélékre – veszélyes baktérium lezárja a fatestben a víz és a tápanyag áramlását. Ezzel váltja ki a jellegzetes tüneteket: a levélszél perzselődését, levélhervadást és ágszáradást, elhalást és törpülést, súlyos fertőzéskor a fapusztulást.

Nagyon súlyos baktériumfertőzés támad a szomszédban
Forrás: NÉBIH

A Xylella melegigényes baktérium, és a mostanában egyre gyakoribbá váló hosszú, forró nyarak – tartós, száraz időszakokkal párosulva – növelik a kockázatot.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Állítólag kínai repülőgép-hordozó dokkolt Tartúsz kikötőjében, Szíriában

info

Izrael fegyverraktárt bombázott Irakban

Géza

Mallorca: nem az egyik eltűnt magyar holttestét találták meg

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------