Főoldal » Nagyon kell vigyázniuk a kutyasétáltatóknak
Állatvilág

Nagyon kell vigyázniuk a kutyasétáltatóknak

Szombaton kezdődik és október 14-ig tart a vadon élő rókák őszi veszettség elleni vakcinázása.

Az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el az illetékes járási főállatorvos – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Idén ősszel Magyarország közel 42 ezer négyzetkilométernyi területén végzi a rókák veszettség elleni vakcinázását az állategészségügyi hatóság.

Az immunizációs program költségeihez az Európai Unió 75 százalékos társfinanszírozást biztosít. A vakcina tartalmú csalétkeket kisrepülőgépekről dobják le, az immunizálás a lakott, sűrűn beépített területeket nem érinti. A kezelt területek térképe és a vakcinázással érintett települések tájékoztató jellegű listája megtekinthető a Nébih honlapján.

A csalétek az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium-műanyag fóliában található a vakcina.

Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétekbe rejtett oltóanyagot, az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el, melyről a települési önkormányzat tájékoztatja a lakosságot.

A veszettség vírusára a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak, de vakcinázással a betegség megelőzhető.

A fertőzés fő fenntartói Magyarországon is a vörös rókák, ezért az immunizálásuk különösen fontos állategészségügyi feladat.

A program hatékonyságát a Nébih laboratóriumi vizsgálatai is alátámasztják: a legutóbbi vadászati évben a vakcinázott területeken a rókák mintegy háromnegyede vette fel a kihelyezett csalétkeket.

Nyitókép: Pixabay
Forrás: infostart.hu

Hasonló hírek

Útra kelt Afrikába az egyetlen jeladós magyar fekete gólya, itt követhető

Géza

Nőtt az amuri leopárd állománya

info

Imádod a kutyádat? Még jobban fogod, ha ezt elolvasod!

Mazsi