Hirmagazin.eu
Főoldal » Nagy változások jönnek az adózásban
Gazdaság

Nagy változások jönnek az adózásban

Magyarország versenyképességének javítása érdekében a Pénzügyminisztérium versenyképességi csomagjában számos adórendszert érintő intézkedést javasol.

Az MKIK gazdasági évnyitó rendezvényén Orbán Viktor beszélt arról (itt meghallgathatja a miniszterelnök teljes előadását), hogy milyen intézkedésekre lesz szükség a következő években ahhoz, hogy Magyarország tartós felzárkózási pályára álljon. A Magyar Nemzeti Bank már letett egy 330 pontos javaslatsort, de a Pénzügyminisztérium is készített egy 90 oldalas dokumentumot a versenyképesség javításának lehetőségeiről.

Egy részük az adórendszer szükséges átalakításáról szól, ezt vette górcső alá a Portfolio.

Munkára rakódó terhek további mérséklése

A szociális hozzájárulási adó mértékének ütemezett csökkentése eredményeként a régiós és OECD összevetésben is magas munkát terhelő adók csökkenésnek indultak, de a PM szerint Magyarországnak el kell érnie a visegrádi országok adóelvonási szintjét. Ezen belül kiemelt jelentőségű a munkára rakódó közterhek és a beruházásokat visszafogó terhek csökkentése. Erre szükség esetén a gazdaság fehéredése és az egészségügyi kockázatot vagy környezetterhelést jelentő termékekre, szolgáltatásokra kivetett, jellemzően fogyasztási adók súlyának növelése biztosíthat fedezetet.

A hazai kkv-k számára további adókedvezmények biztosítása

A PM hangsúlyozza, hogy a kkv-k számára az adóügyintézés egyszerűbb és gyorsabb jellege, és a nyereségadón túli terhek, így különösen a munka terheinek szintje is fontos tényező. Ennek érdekében hozták létre az önfoglalkoztatók számára a kisadózók tételes adóját (kata), míg a nagyobb kis- és középvállalkozások számára a kisvállalati adót (kiva).

A PM szerint még szükség lenne:

 • A kiva belépési értékhatárok emelésére a kisvállalkozás definíciója szerinti összeghatárokig.
 • A kiva-kulcs csökkentésére a 6 éves adó- és bérmegállapodás lépéseivel összhangban – ezzel biztosíthatók a kedvezményes bérterhek kisvállalati körben.
 • A kata szabályrendszerének finomhangolására a káros verseny visszaszorítása és az önfoglalkoztatók számára kínált nyugellátás értékének megőrzése érdekében.
A vállalati beruházások élénkítése

Az alacsony társaságiadó-kulcs mellett kedvezőtlen a társasági adó túlságosan komplex, helyenként túlszabályozott jellege, amely közvetlen beruházási és közvetett, adminisztrációs akadályt is jelent a vállalatok fejlődése szempontjából. A minisztérium emiatt javasolja, hogy:

 • Lazítsák a beruházások fejlesztési tartalék keretei közt történő leírásának korlátait, ezáltal ugyanis javítható lenne a termelékenység.
 • A csoportadózás lehetőségének megteremtését, valamint a nemzetközi adózást érintő szabályok versenyképességi szempontokat is szem előtt tartó felülvizsgálatát, növelve ezzel az ország vonzerejét.
 • Az értékcsökkenési szabályok, a veszteségelhatárolás, az előlegkiegészítési kötelezettség és a kedvezményrendszer újragondolását.
Az adórendszer egyszerűsítése

Magyarországon jelenleg mintegy 60 különböző közteherfajta létezik, melyből a 15 legnagyobb adja a bevételek több mint 92 százalékát, a 40 legnagyobb pedig a 99 százalékát. Emiatt a PM azt javasolja, hogy a kormány:

 • vonja össze a munkavállalói járulékokat, egységesítse a járulékalapokat
 • egyszerűsítse a magánszemélyek önálló, vállalkozási és őstermelői jellegű jövedelmeire vonatkozó szabályrendszert
 • konszolidálja a gépjárművek adóztatását
 • csökkentse a kisadók számát
Adóadminisztráció csökkentése

az adminisztráció, illetve az ezzel járó költségek csökkentése érdekében a PM szerint szükséges lenne:

 • a bevallások, adatszolgáltatások egyszerűsítési lehetőségeinek átfogó vizsgálata
 • az adóhatósági folyamatok teljes körű elektronizációja és a hatóságok közti információcsere lehetőségeinek kiszélesítése
 • az adóhatóság által kiajánlott adatszolgáltató szoftverek körének bővítése, a vállalati adók egy része esetén pedig lehetővé válik az adóhatóság által jóváhagyott adatszolgáltató rendszerekre épülő bevallástervezetek automatikus elkészítése is
A gazdaság fehérítése

A PM szerint az elmúlt években jelentős előrelépés történt Magyarországon a szürkegazdaság visszaszorításában, de még szükség van:

 • a valós időben gyűjtött információk hatósági körének bővítésére
 • az építésgazdaság szabályszerű és tisztességes működésének szigorúbb felügyeletére.
A digitális gazdaság fejlesztése

A PM kiemelt stratégiai célnak tekinti a hazai vállalkozások digitalizációjának növelését, amelyhez egyszerre támogató és kényszerítő eszközök kidolgozása szükséges. A lényeg, hogy azon vállalkozások, amelyek kizárólag elektronikus formájú számlákat állítanak ki, előnyben részesüljenek, ezáltal ösztönözve őket a papír alapú számlák elhagyására, és digitalizációjuk elősegítésére.

A PM számításai szerint a teljes program közvetlenül nézve a GDP-arányos egyenleget közel 1 százalékkal rontaná, az általuk generált növekedési hatás miatt azonban az összesített egyenleghatás jóval kevésbé lenne negatív, sőt, 2023-ra pozitívba is fordulna.

Nyitókép: Faludi Imre
Forrás: infostart.hu

Hasonló hírek

Ezreket érintő döntést hozott egy autóipari vállalat Magyarországon

Géza

Az adóhivatal nyeri a perek nagy részét

Edit

Magyarország vendége a német kancellár

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------