Image default
Külföld

Nagy port vert fel Trump Twitter-üzenete

Heves indulatokat váltott ki Nagy-Britanniában az amerikai elnök egyik hétfői bejegyzése a közösségi oldalon, amelyben azt állította, hogy a brit egészségügyi rendszer nincs finanszírozva és nem működik.

Donald Trump amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew)

Trump a mindenkire kiterjedő  egészségügyi ellátás ellen érvelve hozta fel példaként a brit állami egészségügyi ellátó szolgálatot (NHS). „A demokratapártiak az univerzális ellátást sürgetik, miközben az Egyesült Királyságban több ezer ember vonul az utcákra amiatt, hogy az ő, mindenkire kiterjedő  rendszerük nincs finanszírozva és nem működik” – írta az amerikai elnök a Twitteren. A brit egészségügyi rendszer ingyenes ellátást biztosít mindenkinek. Az univerzális egészségügyi ellátás kérdése sarkalatos belpolitikai kérdés a választók számára: a konzervatívok bírálói szerint a Theresa May vezette kormány nem fektet elegendő pénzt a rendszerbe.

A Twitter-felhasználók tömegével álltak ki az NHS mellett Trump megjegyzése után. Sokan kiemelték, hogy a tömegtüntetést, amelyre az amerikai elnök utalt, olyan csoportok szervezték, amelyek éppen hogy nem az univerzális ellátást akarnák megszüntetni, hanem azt követelik, hogy az állam fordítson még több pénzt az egészségügyi rendszerre. A demonstráción mintegy 60 ezren vettek részt szombaton London belvárosában az egyik szervező szerint.

Jeremy Hunt brit egészségügyi miniszter sem hagyta szó nélkül Trump üzenetét. „Lehet, hogy nem értek egyet a tüntetésen elhangzott egyes követelésekkel, de egyik résztvevő sem akar egy olyan rendszerben élni, amelyben 28 millió embernek nincs biztosítása. Az NHS-nek talán vannak nehézségei, de én büszke vagyok arra, hogy az én országomban találták ki az univerzális egészségügyi biztosítás rendszerét, amelyben mindenkinek jár ellátás, függetlenül a bankszámlája méretétől” – jelentette ki Hunt.

Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezetője is visszavágott Trumpnak a Twitteren. „Tévedés. Az emberek azért vonultak ki az utcákra, mert szeretjük az NHS-t, és nem tetszik, amit a Tory-k művelnek vele” – írta Corbyn.

Forrás: MTI

Hasonló hírek

Róma költségvetési szabadságharcra készül az EU-val szemben

Géza

Túlélte az ebolát egy újszülött kongói kislány

Géza

Terror Koszovóban!

Mazsi