Főoldal » Nagy erővel támad az ausztrál influenza. Magyarországot is fenyegeti?
Egészség - betegség

Nagy erővel támad az ausztrál influenza. Magyarországot is fenyegeti?

A tavalyinál súlyosabb influenzajárványra kell számítani az idén, amit egy Ausztráliában azonosított vírustörzs okoz. A magas lázzal járó fertőző betegség sajnos eljutott Európába.

Az új vírustörzset ausztrál influenzaként ismerjük, amely az idén közel 140 ezer embert fertőzött meg Ausztráliában. A vírus legutóbbi áldozata egy két gyermekes anya, aki légúti roham miatt halt meg. Ilyenkor a tüdő olyan mértékű károsodást szenved, hogy a beteg nem jut elég oxigénhez. Az ausztrál nő a hétéves gyermeke mellett kapta el a betegséget, a tünetek egy héttel a halála előtt jelentkeztek. Az Ausztrál Orvosi Szövetség szerint a következő két hónapban újabb esetekkel kell számolni. A vírus elsősorban az időseket és a fiatalabb gyermekeket fenyegeti. Tünetei a már megszokottak: az orrfolyás a köhögés, a torokfájás, a magas láz, ám veszélyes szövődménynek számít a tüdőgyulladás. Az influenza- védő oltás ugyan nem nyújt 100 százalékos védelmet,de aki beadatja magának és elkapja az új vírust, annál a betegség nem lesz súlyos lefolyású. Ahhoz, hogy a védettség kialakulhasson, az oltás után körülbelül két hét szükséges.

Nagy erővel támad az ausztrál influenza. Magyarországot is fenyegeti

Járványügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ez hasonlóan veszélyes járvány lehet, mint az 1918-19-es spanyolnátha, vagy az 1968-69-ben tomboló „hongkongi influenza” aminek közel egymillió áldozata volt.

Nagy erővel támad az ausztrál influenza. Magyarországot is fenyegeti 1

Miután globalizált világunkban a vírustörzsek képesek néhány nap alatt kontinensről kontinensre vándorolni, így már valószínűleg itt ólálkodik a vírus a kertek alatt, de terjedéséről, vagy nagy számú megbetegedésről szerencsére nem beszélhetünk, mert a vírus terjedéséhez hideg, párás időre van szükség.

Írországban már halálos áldozata is van a magas lázzal, izomfájdalmakkal, levertséggel járó fertőzésnek. Az ausztrál influenzaként emlegetett úgynevezett B vírustörzset 1940-ben azonosították. Ennek egy szezonális változata jelent meg a déli féltekén, ami közel 140 ember halálát okozta eddig. A védekezésre mindenkinek készülni kell ám különösen a legyengült szervezetű betegeknél, valamint az időseknél és a kisgyerekeknél kell fokozottan figyelni arra, hogy ne kapják el a fertőzést.
Forrás: Ripost
Fotó: 123RF

Hasonló hírek

Az egészségügyi kormányzat szerint a cannabisnak helye lehet a gyógyászatban

Edit

Boszorkányság a mindennapi bajokra!

Edit

Még érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást

info