Image default
Állatvilág

Nagy a felháborodás: Kamera előtt pusztult el 5 kis gólya Bogyiszlón

Ezrek dühöngenek a Facebookon, mert a nézők szeme láttára öt kis gólya pusztult el Bogyiszlón, egy webkamera előtt. Az eső ugyanis felgyülemlett a madarak mesterséges fészkében. Az állatvédők szerint a Duna-Dráva Nemzeti Parknak meg kellett volna mentenie a fiókákat, de a szakembereknek más a véleményük. A témáról hatalmas vita bontakozott ki.

„Mennyit ér egy gólya élete?” – ezt a kérdést tette fel Marton András madármentő a Facebookon. A hosszú történetéhez egy sokkoló fotót is mellékelt: öt elpusztult fióka mellett gubbaszt a gólyamama. A szomorú eset Bogyiszlón történt, a mesterségesen egy villanyoszlopra épített gólyafészekben zajló eseményeket pedig már régóta követhetik az érdeklődők webkamerán.

Az elmúlt napokban drámai pillanatoknak lehettek tanúi az élő adás nézői: az eső ugyanis felgyülemlett a fészekben, a gólyamama pedig próbálta volna kimenteni a kicsiket, de a helyzet egyre reménytelenebbnek bizonyult.

Az öt kicsi hamar elpusztult, belefulladtak a vízbe. A madárvédő szerint lett volna esély a túlélésükre, ha kapnak engedélyt a kimentésükre. Az illetékes Duna-Dráva Nemzeti Park, a bogyiszlói önkormányzat és az állatvédő szervezetek is másképp vélekednek az alapvetően szomorú esetről.

Mennyit ér egy gólya élete? De tényleg. Mennyit?A képen a bogyiszlói bekamerázott gólyafészek 5 fiókája látható.Azok…

Közzétette: Fióka- és Madármentés – 2019. május 15., szerda

A Ripost elérte az eset után ezrek által támadott Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatóságát is, hogy megtudja, mi a hivatalos álláspontjuk a történtekkel kapcsolatban. Závoczky Szabolcs elmondta: emberként, igazgatóként és állatvédőként is nagyon sajnálja a fiókákat és szüleiket,de emberi mulasztás nem történt, szerinte ez a természet rendje, amibe nekik nincs joguk beleavatkozni.

„Nem állíthatunk minden egyes fészekhez egy őrt, hogy felügyelje a madarakat. Nemrég arra is példa volt, hogy ugyancsak a természetes szelekció részeként halálra szurkáltak gólyaszomszédjai egy tojásokra vigyázó madarat. Ez természetes folyamat, ahogy a róka is elkapja az aranyos nyuszikat, a rókát pedig akár egy sas is elpusztíthatja, ha éhes”

– mondta  a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója, majd hangsúlyozta: sokkal több engedélyeztetést, munkát és szakértelmet igényel gólyafészekből, pláne esőben és szélben kimenteni a fiókákat,mint azt a laikusok gondolnák.

A jelenlegi több napos hideg és csapadékos idő a nálunk költő madarak jelentős részének a legrosszabb időszakban…

Közzétette: Duna-Dráva Nemzeti Park – 2019. május 16., csütörtök

Forrás, fotó: Ripost

Hasonló hírek

A pingvinek csupán a savanyú és a sós ízeket érzékelik

info

Genetikájuk védheti a belga juhászkutyákat a diabétesztől

info

A kapcsolat az ember és kutya között valami nagyon különleges! – Megható pillanatok!

Edit