Hirmagazin.eu
Gazdaság

Mutatjuk, ki mennyivel kereshettek többet jövőre..

Egyetlen szektor sem marad ki a béremelésből 2022-ben. Most részletesen bemutatjuk, melyik területen, mekkora keresetnövekedésre lehet számítani.

2022-ben soha nem látott béremelés lesz a legtöbb szektorban. Most megmutatjuk a legfontosabb részleteket!

Mennyivel nő a szociális szektor bérezése?

Január elsejétől 20 százalékkal emelkedik a szociális szektorban dolgozók fizetése. A 20 százalékos béremelés fenntartótól függetlenül minden állami, önkormányzati, egyházi és civil fenntartású szociális, illetve gyermekvédelmi intézmény vagy szolgáltató dolgozójának jár 2022. január 1-jétől. A szociális területen az átlagbér 2010-ben 137 372 forint volt, az idei esztendőben pedig 306 073 forintra nőtt.

A 20 SZÁZALÉKOS BÉREMELÉSSEL A JÖVŐ ÉVBEN EZEN A TERÜLETEN AZ ÁTLAGBÉR ÖSSZEGE 370 EZER FORINT LESZ.

Minden területen jelentős béremelés lesz. FORRÁS: ORIGO

Mennyivel kereshetnek többet a tanárok?

Most úgy látom, hogy jövőre 10 százalékos béremelésre van lehetőség, majd 2023-ban jöhet egy komolyabb bérrendezés a pedagógusoknál – mondta péntek reggel a Kossuth Rádióban Orbán Viktor.

Még több gazdasági hír itt!

Mi lesz az ápolókkal?

Újabb 21 százalékkal emelkedik az ápolók fizetése januárban. A pénteken bejelentett ápolói béremelés, a 2019-ben megkezdett béremelési program utolsó lépcsőjének eredményeként jövő januárban az egészségügyi dolgozók átlagban 21 százalékkal keresnek majd többet, mint idén. A béremelési programmal a szakdolgozói alapbérek összesen 72 százalékkal nőnek a 2018-as illetménybázishoz viszonyítva.

Az ápolói béremelési program az eredeti négylépcsős ütemterv szerint zajlik, amely 2019-ben indult el. A januári béremelés a 2018-as illetményalaphoz képest 30 százalékos növekedést jelent.
Az első 8 százalékos béremelés 2019. július 1-jén volt, amikor a területi és iskolavédőnők is bekerültek a szakdolgozói bértábla alá, és már ők is nagyobb fizetést kaptak. Tavaly két lépcsőben nőtt tovább az egészségügyi szakdolgozók alapbére: január 1-jén 14 százalékos, míg november 1-jén újabb 20 százalékos alapbéremelés történt.

A BÉREMELÉS TÖBB MINT 85 EZER EGÉSZSÉGÜGYI SZAKDOLGOZÓT ÉRINT, AKI ÁLLAMI, ÖNKORMÁNYZATI VAGY EGYHÁZI FENNTARTÁSÚ JÁRÓ- VAGY FEKVŐBETEG-ELLÁTÁSI INTÉZMÉNYBEN, VAGY AZ ALAPELLÁTÁSBAN DOLGOZIK, TEHÁT PÉLDÁUL RENDELŐINTÉZETBEN, KÓRHÁZBAN, VÉDŐNŐI SZOLGÁLATNÁL, AZ ORSZÁGOS VÉRELLÁTÓ SZOLGÁLATNÁL VAGY AZ ORSZÁGOS MENTŐSZOLGÁLATNÁL.

Jelentősen nőnek az ápolói bérek is. FORRÁS: MTI/BALÁZS ATTILA

Még több gazdasági hír itt!

És az orvosokkal?

A korábban elfogadott törvény értelmében három lépcsőben valósul meg az orvosok béremelése, először 2021-ben, majd 2022-ben és 2023-ban kaphatnak emelést az orvosok. 2021. január 1-jétől az orvos, szakorvos, fogorvos, szakfogorvos, gyógyszerész, szakgyógyszerész, továbbá a kormány rendeletében meghatározott munkakörben foglalkoztatott, egyéb, nem egészségügyi egyetemi végzettséggel, valamint nem egészségügyi egyetemi végzettséggel és egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítéssel rendelkező egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személy illetmény,- illetve bértáblája szerint egy kezdő orvos (0-2 év gyakorlati idő) alapbére 481 486 forint, 3-5 év gyakorlati idő után a havi bruttó bér 613 134 ezer forint, 21-25 év munkaviszony után 1 millió 158 ezer 975 forint, míg 41 év munkaviszony után 1 millió 666 ezer 040 forint lett

2022. JANUÁR 1-TŐL 0-2 ÉV GYAKORLATI IDŐVEL 619 053 FORINT, 3-5 ÉVES MUNKAVISZONYNÁL 788 315 FORINTRA, 21-25 ÉV MUNKAVISZONNYAL 1 MILLIÓ 490 EZER 087 FORINTRA, MÍG 41 ÉV UTÁN 2 MILLIÓ 142 EZER 051 FORINTRA EMELKEDIK A HAVI BRUTTÓ ALAPBÉR.

Hogyan alakul a minimálbér?

A kormány célja, hogy havi bruttó 200 ezer forintra emelkedjen 2022-től a minimálbér Magyarországon. Varga Mihály pénzügyminiszter ígéretet tett arra, hogy a leginkább érintett kis- és középvállalkozásokat a kormány segíteni fogja a minimálbér emelésének kigazdálkodásában. Hazánkban mintegy 250-300 ezer munkavállaló kap minimálbért. További nagyjából egymillió embert érint azonban közvetlenül a módosítása, a minimálbérhez kötött juttatások, ellátások miatt. A teljes hazai bérstruktúrát figyelembe véve pedig a minimálbér emelése a garantált bérminimumra is hatással van, amely további mintegy 600-700 ezer munkavállalót érint.

Jelenleg hazánkban 167 400 forint a bruttó minimálbér, ebből egy munkavállaló – amennyiben semmilyen egyéb kedvezményre nem jogosult –, 111 321 forint nettó bért kap kézhez. A különbözetből, amely a bruttó bér 33,5 százaléka, a személyi-jövedelemadó 15 százalék, míg a társadalombiztosítási járulék 18,5 százalék.

AMENNYIBEN A MINIMÁLBÉR BRUTTÓ 200 000 FORINTRA EMELKEDIK, AZ NETTÓBAN 133 000 FORINT LESZ, VÁLTOZATLAN SZJA ÉS TB-JÁRULÉK ESETÉN.

Mennyivel kereshetnek többet a nagy közszolgáltatónál dolgozók?

2022-ben átlagosan további 10 százalékos bérfejlesztés lesz a Volánbusznál. A Magyar Postánál 2021-ben 4 százalékkal, 2022-ben 9 százalékkal, 2023-ban pedig 2 százalékkal nő a postások alapbére.
A Nemzeti Vízműveknél dolgozók alapbére 2021-ben 4, 2022-ben 7, 2023-ban pedig 4 százalékkal emelkedik.

Még több gazdasági hír itt!

A Volánbusznál is nőnek a fizetések. FOTÓ: POLYÁK ATTILA – ORIGO

 A kulturális területen is többet keresnek majd?

Január elsejétől 20 százalékkal emelkedik a kulturális szektorban dolgozók bére.

Mi lesz a rendőrökkel és a fegyveres erőknél dolgozókkal?

Jövő év elején hat havi bért fizet ki a kormány a fegyveres és rendvédelmi szervezetek hivatásos tagjainak. Ez az úgynevezett fegyverpénz, amely három évente jár a rendvédelmi dolgozóknak, ha a gazdaság teljesítménye eléri az 5,5 százalékot. Márpedig elérte, így ők is többet kapnak majd.

Milyen plusszal számolhatnak a gyerekesek?

Még több gazdasági hír itt!

Minden gyermeket nevelő családot értinteni fog, hogy a kabinet visszatéríti a 2021-ben befizetett szjá-t.

A KORMÁNY KALKULÁCIÓJA SZERINT 1,9 MILLIÓ EMBERT FOG ÉRINTENI AZ ADÓVISSZATÉRÍTÉS, MAXIMÁLIS ÖSSZEGE 809 EZER FORINT LEHET.  

origo

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

A második világháború óta nem történt ilyen Budapesten

Géza

Autósok, figyelem: automatikusan aktiválható lesz a havi e-matrica

Géza

Elszabadultak az árak a Balatonnál: mennyibe kerül idén a lángos?

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------