Hirmagazin.eu
Főoldal » Munkájukat féltik a migránsoktól a keletnémet területeken élő fiatalok
Külföld

Munkájukat féltik a migránsoktól a keletnémet területeken élő fiatalok

forrás: MTI, Kossuth Rádió, Vasárnapi újság

Nem csak a szociális, hanem a politikai stabilitást is veszélyezteti a milliósra duzzadt bevándorló tömeg Németországban.

 A 600-800 ezer bevándorló már most nagyon megterheli a német költségvetést. Nem tudni, hogy hogyan és hol fognak elhelyezkedni, ami az integráció szempontjából kulcskérdés. Abban a pillanatban ugyanis, ha nem lesz munkájuk, fölöslegessé válnak, mert csak a szociális kiadásokat fogják növelni.

Németországban jelenleg egymillió álláshely és hatmillió munkanélküli van. Novoszáth Péter közgazdász a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában arról mondta el véleményét, hogyan változtatnak az arányokon az országba érkező migránsok, betölthetik-e az üres állásokat, és van-e megfelelő szakképzettségük, meg tudnak-e felelni a német munkaerőpiac igényeinek.

Munkájukat féltik a migránsoktól a keletnémet területeken élő fiatalokBerlin, 2015. szeptember 28. Regisztrációra várakozó migránsok az egészségügyért és szociális ügyekért felelős tartományi hivatal (LaGeSo) előtt Berlinben, 2015. szeptember 28-án. (MTI/EPA/Kay Nietfeld)

Németországban kiemelkedően jók a foglalkoztatási adatok, az Európai Unió 2020-ra kitűzött 75 százalékos foglalkoztatási rátáját már mostanra meghaladta, a tagországok közül a munkanélküliségi ráta is a legkisebbek között van, bár a 2008-as válság előtt ennél is kedvezőbb helyzetben volt a német gazdaság.

Novoszáth Péter közgazdász hangsúlyozta: a 600-800 ezer bevándorló már most nagyon megterheli a német költségvetést, talányosnak tartja, hogy hogyan és hol fognak elhelyezkedni, ami az integráció szempontjából kulcskérdés. Abban a pillanatban ugyanis, ha nem lesz munkájuk, fölöslegessé válnak, mert csak a szociális kiadásokat fogják növelni. Mindeközben a német fiatalok körében is 12,6 százalékos a munkanélküliségi ráta, ők is sorban állnak a munkaerőpiacon.

A nemrég kirobban Volkswagen-botrány már most sok helyen bércsökkenést vont maga után, és egy nagyobb elbocsátási hullám is várható, tette hozzá a szakember.

A közgazdász hangsúlyozta továbbá, nemigen lehet azonosítani, hogy a menekültek honnan jöttek, milyen képzettséggel rendelkeznek – mivel, mint ismeretes, eldobálták az irataikat. Hozzátette, a tapasztalatok szerint a menekültekre nem éppen az a fajta szocializáció a jellemző, hogy bármit is elfogadnak, sokkal inkább a követelőzés jellemzi őket. A közgazdász szerint, amint információkhoz jutnak, tisztában lesznek a bérviszonyokkal, és úgy lehet, nem fogadják majd el, hogy alacsonyabb bérért dolgozzanak, mint a németek.

Keletnémet területeken, ahol a fiatalok munkanélkülisége eléri a húsz százalékot, már most tüntettek a menekültek ellen, mert úgy érzik, az ő munkahelyeiket, lehetőségeiket veszik el. Novoszáth Péter prognózisa szerint egyre nagyobb lesz a sorban állás, és komoly bérharcra lehet számítani – rengeteg társadalmi feszültséggel.

 

Hasonló hírek

Tömegesen hagyják el Nyugat-Európát a zsidó közösségek tagjai

Géza

A verejtékező halott: Több ISIS-harcos csak eljátszotta a halálát!

Mazsi

Eldurvult a műsor, élő adásban vetkőzött a sztárénekes

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------