Hirmagazin.eu
Főoldal » Működési engedély felfüggesztés: 100 milliárddal nem tud elszámolni a Buda-Cash Brókerház
Gazdaság

Működési engedély felfüggesztés: 100 milliárddal nem tud elszámolni a Buda-Cash Brókerház

2015 02 25 054233
Forrás: MTI | 2015. 02. 24. 18:29:19

A pénzügyi felügyelet gyanúja szerint az elmúlt években az összes adatszolgáltatását meghamisította és mintegy 100 milliárd forinttal nem tud elszámolni ügyfeleinek a Buda-Cash Brókerház. A brókercég működési engedélyét azonnali hatállyal felfüggesztették és felügyeleti biztosokra bízták az ügyek intézését. Akár százezernél is több érintettje lehet az ügynek.
Többen is megpróbáltak ma érdeklődni a Buda-Cash Brókerháznál, hogyan kaphatnák vissza befektetéseiket, de csak a kaputelefonig jutottak. Be már nem engedték őket. Akik valamilyen úton-módon mégis kerítésen belülre jutottak, azoknak is útjukat állta a biztonsági őr.

A 90-es évek közepén alapított brókerház ma már ki sem nyithatott, a Magyar Nemzeti Bankon belül működő Pénzügyi Stabilitási Tanács felfügesztette tevékenységét és felügyeleti biztosokat rendelt ki, ők vették át a cég irányítását.

A jegybank alelnöke közölte: a működési engedély felfüggesztése azt jelenti, hogy az ügyfelek értékpapírok és pénzeszközök feletti rendelkezési joga is szünetel.

A jegybank évtizedes visszaélés-sorozatot gyanít a Buda-Cash-nél, ezért függesztette fel működését, és a brókerházzal összefüggésbe hozható négy pénzintézetnél is korlátozó intézkedéseket hozott. Így például egymillió forintnál többet nem fizethetnek ki a betéteseknek.

Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint az érintett brókerház vélhetően valamennyi adatszolgáltatását, analitikáját meghamisította az elmúlt több mint 10 év során. Erős a gyanú arra vonatkozólag is, hogy nagyon komoly ügyfélpénzekkel nem képes elszámolni. “A nagyságrendre azt tudom mondani, hogy elérheti az elmúlt időszakban az angolszász világban megismert és felszínre került visszaéléseknek a nagyságrendjét, akár a 100 milliárd forintot is” -előlegezte meg.

A visszaélés mintegy 120-140 ezer ügyfelet, javarészt kis- és közepes vállalkozásokat és lakossági befektetőket érint, akiket igyekeznek majd kártalanítani az Országos Betétbiztosítási Alap és a Befektetővédelmi Alap segítségével.

Az M1 Híradónak nyilatkozó pénzügyi tanácsadó szerint a Buda-Cash Brókerháznál történtek talán legnagyobb kára az, hogy meginoghat a kisbefektetők bizalma.

Kézdi Zsolt, a RISK Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: “Mint tudjuk, a kisbefektetőknek kevés pénzük van. Azt a kevés pénzt bizzák rá szakértőre, ha úgy döntenek, és szeretnék, hogyha megmaradna vagy fialna. Hogyha ez nem történik meg, illetve, hogyha megkárosítják őket, nem jutnak a pénzükhöz, vagy nem jutnak a hozamhoz, akkor legközelebb nem ezt fogják csinálni, hanem otthon tartják a pénzüket, bevarrják a cihába.”

A Magyar Nemzeti Bank bűncselekmény miatt feljelentést tett a rendőrségen. A Híradó információi szerint a brókerház tulajdonosai és vezetői közül egyelőre senkit sem vettek őrizetbe.

Hasonló hírek

Ithon: Ki tudja ezt megfizetni? Úgy megdrágították az élelmiszereket, mintha aranyból lennének..

Géza

Adóügyek: Bt. az ügyvezető lakásában: be kell-e külön jelenteni?

Géza

Sosem folyt be olyan kevés kamatadó, mint tavaly

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!