Főoldal » Műanyagszennyeződés miatt védett állatok pusztulnak Thaiföld partjainál
Ökokatasztrófa

Műanyagszennyeződés miatt védett állatok pusztulnak Thaiföld partjainál

Két dugong is elpusztult néhány nap alatt, egyikőjük a szervezetébe került műanyag miatt lelte halálát.

Az öthónapos Yamilt egy állatmenhelyen próbálták meggyógyítani. Mint kiderült, a beleiben felhalmozódott gáz és a gyomrát elzáró tengerifű miatt került súlyos állapotba, ami a légzését is akadályozta. A csütörtökön elvégzett műtéttel a tengerifüvet akarták eltávolítani a gyomrából, de a szervezete nem bírta ki az operációt.

A fiatal dugong nem anyatejen nőtt fel, ezért az immunrendszere nagyon gyenge volt

– magyarázta egy thai illetékes.

A tengeritehenek rendjébe és a veszélyeztetett állatfajok közé tartozó dugongok tengeri emlősök, amelyek akár 3-4 méter hosszúságúra is megnőhetnek. Thaiföldön is védett fajnak számítanak. Az ország partmenti vizeiben mintegy 250 dugong él. A szakemberek szerint

idén különösen sok példány, 17 pusztult el közülük. A legtöbb halálát az emberi tevékenység, köztük a halászat okozza,

különösen a halászfelszerelések veszélyesek rájuk nézve. Ha sikerülne kiküszöbölni ezt a problémát, jelentősen csökkenteni lehetne a pusztulásukat – mondta el egy helyi tengerbiológus.

A szemetelés is áldozatokat követel

A múlt hét végén egy másik dugong elpusztulása is a címlapokra került Thaiföldön. A nyolchónapos Mariumot áprilisban találták a tengerparton és a gyomrában felhalmozódott műanyaghulladék miatt lelte halálát. A műtéti beavatkozás sem tudott már segíteni a helybéliek szívéhez közel álló állaton.

Mindenkit elszomorított a halála, de felhívja rá a figyelmet, hogy vigyáznunk kell a környezetre,

ha meg akarjuk menteni ezeket a ritka tengeri állatokat – írta a Facebookon a Mariumot kezelő állatorvosok egyike.

Az állatok műanyag- és szemétfogyasztása mellett egyre nehezebb egy vállrándítással elmenni. Júliusban egy természetfotós rögzítette, amint egy karibi madár cigarettacsikkel etette kicsinyét.

Az emberi szemetelésnek azonban nem csak az állatvilágra van kihatása: augusztus közepén az Északi-sarkvidéken gyűjtött hó- és jégmintákban mutattak ki műanyag mikroszemcséket német és amerikai kutatók, amelyek nem közvetlenül embereken, hanem a természet körforgásán keresztül kerültek oda.

Júniusban tíz délkelet-ázsiai ország, köztük Thaiföld fogadott el közös nyilatkozatot arról, hogy felveszik a harcot a térség tengeri szennyezettsége ellen.

Nyitókép: Wikipédia
infostart

Hasonló hírek

Súlyos ökológiai következményekkel járt a szibériai aranybánya balesete

Géza

India legnagyobb szeméthegye jövőre magasabb lesz, mint a Tádzs Mahal

Géza

Lángokban áll a sarkvidék, nem szűnik a tűz

Géza