Hirmagazin.eu
Főoldal » Mozgóurnázás urna nélkül és más furcsaságok miatt szavaz újra 30 ezer ember
Belföldi hírek

Mozgóurnázás urna nélkül és más furcsaságok miatt szavaz újra 30 ezer ember

“Voksmigráció” gyanúja, eltűnt szavazólapok, rejtélyes kísérőemberek és szavazóhelyiségben ténfergő jelöltek miatt forgatják vissza az idő kerekét tíz településen október 13-ra.

Nem kevesebb mint tíz település még nincs túl az október 13-ai önkormányzati választások okozta megpróbáltatásokon, különböző okokból és a jogorvoslati eljárások lezárultával új választást kellett kiírni ezeken a helyeken a Nemzeti Választási Iroda hétfőn közzétett összesítése szerint, az új voksolások majdnem mindegyikére pedig ezen a vasárnapon kerül sor – a Fejér megyei Sárkeresztúr már letudta a maga kötelezettségeit egy hete. Technikailag persze minden ugyanúgy történik majd, mint ahogy október 13-án történt vagy történnie kellett volna. Lássuk!

Komló – a Baranya megyei település 5. számú egyéni választókerület 13. szavazókörében a polgármester- és a képviselő-választást kell megismételni. Az október 13-i szavazás jogszabálysértő volt. A bíróság indoklása szerint a választás napján

egy 10-12 fős társaság tagjai jelentős számú választópolgárt kísértek a szavazóhelyiséghez, bementek velük oda,

illetve a szavazólap kitöltésének idejére a szavazófülkébe is, és ezt a szavazatszámláló bizottság nem akadályozta meg.

Pettend – a polgármester-választás mellett az egyéni listás szavazást és a települési nemzetiségi voksolást ismétlik meg itt.

A választási névjegyzék készítésekor a választópolgárok száma 103, míg a névjegyzék zárásakor 211 volt,

s az újonnan bejelentkezők szavazatai befolyásolták a választási eredményeket. A bizottság arra a következtetésre jutott, hogy sérti a választási eljárás tisztaságáról és a jóhiszemű, rendeltetésszerű joggyakorlásról szóló alapelveket.

Nyésta – Borsod-Abaúj-Zemplénben polgármester-választást és egyéni listás szavazást tartanak.

Jászberény – Jász-Nagykun-Szolnok megye városában a polgármester-választást kell megismételni mind a 21 szavazókörben. Az október 13-án induló mind a négy polgármesterjelölt ismétel. A polgármesteri tisztségért indul Budai Lóránt (Közösen Jászberényért Egyesület), Dobrosi Péter (Mi Hazánk), Magyar Levente (független) és Szabó Tamás (Fidesz-KDNP), aki 2010 óta vezeti a Jász-Nagykun-Szolnok megyei települést. Jászberényben mintegy 21 500 ember szerepel a választói névjegyzékben. A választás megismétlésére azért van szükség, mert Szabó Tamás fellebbezést nyújtott be; olyan súlyos jogsértések történtek, amelyek a választópolgárok akaratát és a választás eredményét is befolyásolhatták. E döntés ellen hiába fellebbezett már Szabó Tamás és Budai Lóránt is.

Kisberény – ez a település a Balatontól délre található, a polgármester- és az egyéni listás választást kell újra megtartani. A községben csaknem megduplázódott a helyi lakcímmel rendelkező választásra jogosultak száma a szavazás előtti hetekben.

Tarany – az 1-es számú szavazókörben a polgármester-választást tartanak. Taranyban

mozgóurna nélkül bonyolítottak le mozgóurnás szavazást, és egy olyan ember is szavazott, akinek nem volt választójoga.

A területi választási bizottság ezért megsemmisítette az 1-es szavazókör polgármester-választási eljárását.

Lengyeltóti – nemzetiségi szavazásra kerül sor a településen.

Szekszárd – a 2-es és a 8-as egyéni választókerületben kell megismételni négy szavazókörből háromban a képviselő-választás szavazását. Csötönyi László és Faragó Zsolt, az Éljen Szekszárd (ÉSZ) Egyesület képviselőjelöltjei, valamint Sárközi János József független jelölt többször megjelent a szavazókörökben, amelyeknek a névjegyzékében nem szerepeltek. A törvény meghatározza, hogy kik tartózkodhatnak a szavazóhelyiségben – a szavazatszámláló bizottság, a jegyzőkönyvvezető, a médiatartalom-szolgáltató képviselői, nemzetközi megfigyelő, a választópolgár és segítője -, míg másoknak ez tiltott terület.

Litér – a Veszprémhez közeli település 1-es számú szavazókörében a polgármester-választást ismétlik meg. A szavazatok újraszámlálásakor kiderült, hogy a szavazókörben átadott voksokból hat szavazólap hiányzik, így nem eldönthető a választás eredménye. A polgármesteri posztért Varga Mihály (független) és Szedlák Attila (Fidesz-KDNP) indult az októberi önkormányzati választáson, amelyet az elsődleges adatok alapján Varga Mihály

két szavazattal

megnyert.

Várfölde – polgármester-választás és egyéni listás szavazás is lesz.

Szeptember 1-jén még csak 157 szavazópolgár szerepelt a nyilvántartásban, október 13-ára pedig 239-re növekedett a számuk.

A Pécsi Ítélőtábla végzése szerint a szavazópolgárok létszámának több mint ötvenszázalékos emelkedése, a polgármester- és a képviselőjelöltek közötti alacsony szavazatkülönbség a nagyon magas részvételi aránnyal együtt megalapozza a jogsértés gyanúját.

A megismételt helyi önkormányzati választásban 30 125, a nemzetiségi választásban pedig 320 választópolgár érintett, ugyanazok a jelöltek indulhatnak, akik október 13-án a szavazólapon szerepeltek, kivéve ott, ahol visszalépés volt, azokat ugyanis “lehúzzák” a szavazólapokról.

A választási névjegyzékekben is ugyanazok szerepelnek, kiegészülve azokkal, akik november 10-ig válnak nagykorúvá. Akik azóta költöztek “papíron” az adott településre, nincsenek a névjegyzékben.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd
infostart, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Fidesz: azok „tolják maguk előtt” a pedagógusokat, akik csökkentették a fizetésüket

Edit

Francia Becsületrendet kapott Novák Katalin

Géza

Demján Csoport: két éve feljelentették a kémkedéssel megvádolt üzletembert

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------