Image default
Életmód hírek

Most szólunk mielőtt elfelejti: ezt feltétlen csinálja meg bankjánál júniusig, vagy nagy gondban lesz

Júniusig azonosítani kell magunkat bankunknál, ha elmulasztjuk, nem tudunk utalni, pénzt felvenni a számlánkról.

A bankom levélben megírta, hogy ismét ügyfél azonosítást kell végeznünk, különben nyártól nem utalhatok a számlámról. Joguk van erre, és mire jó mindez? – érdeklődött K. Juli, Zircről a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértőitől.

Az alábbiakban Binder Istvántól, az MNB felügyeleti szóvivőjétől a Blikk jegybankára ad választ a kérdésére.

Most szólunk mielőtt elfelejti ezt feltétlen csinálja meg bankjánál júniusig, vagy nagy gondban lesz
Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője a Blikk jegybankára

Most jár le a határidő

Két éve írja elő – biztonságunk érdekében – a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás elleni törvény, hogy idén június 26-ig teljes körű azonosításon kell átesniük a banki, takarékszövetkezeti, életbiztosítási vagy éppen önkéntes nyugdíjpénztári ügyfeleknek. Az előírás rajtuk kívül többek közt az önkéntes egészség- vagy önsegélyező pénztárak tagjaira és a befektetési szolgáltatók ügyfeleire is ugyanígy vonatkozik. Aki elmulasztaná a határidőt, nem tudna újabb ügyleteket indítani – például készpénzt felvenni, bankszámlájáról utalni – egészen addig, amíg aláveti magát a pár perces azonosítási eljárásnak.

Okmánymásolat és nyilatkozat kell

Sokan 2017 előtt már átestek hasonló átvilágításon, ennek ellenére érintettek, mivel több információ hiányzik róluk. Két éve ugyanis – valamennyi ügyfél és az egész hazai pénzügyi rendszer biztonsága, az esetleges bűnözők kiszűrése érdekében – már arra is szükség van, hogy hitelintézetünk vagy egyéb kötelezett pénzügyi szolgáltatónk lemásolhassa lakcímünket és személyazonosságunkat igazoló okmányainkat, s elkérhesse és ellenőrizhesse esetleg még hiányzó személyes adatainkat.

Kitöltendő emellett egy nyilatkozat arról is, hogy kiemelt közszereplőnek (vagy annak közeli hozzátartozójának, esetleg azzal közeli kapcsolatban álló személynek) minősülünk-e, avagy nem (többek közt a politikusok, magas beosztású állami vezetők, diplomaták számítanak kiemelt közszereplőnek).

Most szólunk mielőtt elfelejti ezt feltétlen csinálja meg bankjánál júniusig, vagy nagy gondban lesz 1
Amíg kitöltünk egy nyilatkozatot, lemásolják a személyi igazolványunkat és a lakcímkártyánkat /Fotó: Shutterstock

Érdeklődjünk, ha nem értesítettek

Nagy valószínűséggel nem kell újbóli azonosítás azoknak, akik az elmúlt két évben személyesen intézték pénzügyeiket bankfiókjukban vagy egyéb pénzügyi szolgáltatójuknál, hiszen ők már átestek az új törvény szerinti ügyfél azonosításon. Számos pénzügyi intézmény értesítő leveleiben is figyelmezteti ügyfeleit a határidőre. Ha nem érkezett hozzánk ilyen üzenet, s nem vagyunk biztosak benne, hogy ránk is vonatkozik e a kötelezettség, érdemes telefonon vagy elektronikus úton érdeklődni. Az azonosítást nem célszerű a legutolsó percre hagyni!

Postán keresztül is intézhető

Egyszerűsíti a folyamatot, hogy a hiányzó okmányok másolatát és – az akár a pénzügyi intézmény honlapjáról kinyomtatható – nyilatkozatokat nem csak személyesen, de postán is be lehet küldeni, a pénzügyi intézmény kérésének megfelelően. Ügyeljünk a minőségre, mert egyértelműen, jól látható adatok szükségesek az azonosításhoz.

Vannak emellett már itthon olyan hitelintézetek is, amelyeknél – mobiltelefonunk, illetve kamerás és mikrofonos számítógépünk segítségével – élő videóbanki kapcsolat segítségével is gyorsan elvégezhető a teljes körű azonosítás. Ilyenkor is szükség van a megfelelő okmányok előkészítésére, arra, hogy a banki ügyintéző egyértelműen felismerjen minket a dokumentumokon. Megerősítésként gyakorta egy, a videókapcsolat ideje alatt kapott banki azonosítót is vissza kell igazolnunk a hitelintézet számára.

Az MNB egy rendelete emellett idén januártól lehetővé tette azt is, hogy az azonosításhoz szükséges nyilatkozatainkat a bankkal való élő kapcsolat nélkül (azaz nem valós időben) adhassuk meg, szintén elektronikus képi ügyfél-azonosítás révén. Ha hitelintézetünk már ténylegesen nyújtana ilyen újfajta szolgáltatást is, arról minden bizonnyal előzetesen értesíti saját ügyfeleit.

Az azonosítás ez esetben úgy történik, hogy az ügyfél például mobiltelefonjával fényképet vagy rövid videó felvételt készít magáról, beszkenneli hiányzó dokumentumait és nyilatkozatát, s ezeket netbankja segítségével továbbítja hitelintézetének.

Vállalkozásokra is vonatkozik

A gazdasági társaságoknál a cég nevében rendelkezésre jogosultak, illetve képviselők személyi és lakcím okmányát kell lemásolni, be kell jelenteni a vállalkozás adószámát (ha nincs még meg a banknál), és szükség van egy, a korábbiakhoz képest részletesebb adattartalmú tényleges tulajdonosi nyilatkozat kitöltésére is.

Forrás: Blikk.hu

 

Hasonló hírek

Vigyázat a hamis parfümökkel! Akár állati vizelet is lehet az olcsó illatszerekben!

Mazsi

Megpuszilta egy rokon az újszülött babát. Iszonyatosan nagy baj történt a kicsivel

Mazsi

Döbbenet: már nem csak a férfiak, hanem a nők is imádják a Viagrát

Mazsi