Főoldal » Most lehet egy kicsit kiakadsz! Megszületett a döntés: dugódíjat vetnek ki a budapesti dízelekre
Belföldi hírek

Most lehet egy kicsit kiakadsz! Megszületett a döntés: dugódíjat vetnek ki a budapesti dízelekre

Rendkívüli ülésen döntött a fővárosi közgyűlés a dízelautókra kivetett behajtási díj bevezetéséről a Hungária körgyűrűn belül, valamint Buda központi területein.

Budapest. Közlekedés. Kép: Hirmagazin.eu
Budapest. Közlekedés. Kép: Hirmagazin.eu

Rendkívüli ülésen, sürgősségi eljárásban döntött a Fővárosi Közgyűlés a dízelüzemű járművekre kivetendő behajtási díj – közkeletű nevén dugódíj – bevezetéséről Budapest belső területén. A rendelet nem határoz meg türelmi időt, így a szabályszegő járművek tulajdonosai április 2-től súlyos bírságra számíthatnak.

A gyors, gyakorlatilag előkészítés nélkül meghozott döntés hátterében az áll, hogy a 4-es metró uniós támogatásának egyik feltétele volt a dugódíj bevezetése, Tarlós István főpolgármester pedig nem kockáztatja a Kohéziós Alapból kapott 180 milliárd forint egy részének esetleges visszafizetését.

Az eredeti javaslat szerint még minden belső égésű motorral hajtott járműre kivetették volna az új adónemet, ám ezt végül a képviselők elvetették, mert ehhez a budapesti tömegközlekedés kapacitásait sok viszonylatban meg kellett volna többszörözni, amire a közlekedési társaság a rendelkezésre álló rövid idő alatt képtelen volna.

Felmerült az ötlet, hogy a legkorszerűbb, Euro 6-os környezetvédelmi besorolású autók mentességet kapjanak, ám végül ezt is leszavazták, mert ennek ellenőrizhetőségét nem látták biztosítottnak a politikusok. A mentőkön, tűzoltókon és rendőrségi járműveken kívül mindössze két kivételt határoztak meg a jogalkotók.

Eszerint a taxik, valamint – előzetes regisztrációt követően – az élelmiszert szállító dízelkisteherautók díjmentesen hajthatnak be Budapest központi területeire, ám csak abban az esetben, ha vállalják, 24 hónapon belül korszerűbb, benzines járművet vásárolnak helyette vállalkozásuk számára.

Az egyszeri behajtást biztosító jegy ára minden esetben az aktuális BKV vonaljegy ára lesz, míg a havi és az éves jogosultságokért 5, illetve 40 ezer forintot kell fizetnie az autósoknak. A dugódíj fizetési rendszerének hátterét – az e-matricákhoz hasonlóan – a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. biztosítja, ezért a BBD e-matricák a töltőállomásokon és a nemzetiutdij.hu oldalon keresztül egyaránt megvásárolhatók lesznek.

Szakemberek véleménye szerint kérdéses, hogy az önkormányzati rendelet betartását mennyire sikerül hatékonyan ellenőrizni, ám az ellenőrzéssel megbízott Nemzeti Útdíjfizetési Zrt. közleménye szerint 2018 közepére kiépül az ehhez szükséges kamerarendszer. A teljes egészében magyar fejlesztésű megoldás lényege, hogy kamerák folyamatosan figyelik a fizetős övezetbe behajtó járműveket, amelyek közül rendszám alapján kiszűrik a dízelmeghajtásúakat, majd ellenőrzik, hogy a jármű az adott időszakra rendelkezett-e behajtási jogosultsággal.

A Nemzeti Útdíjfizetési Zrt. arra számít, hogy a kezdeti időszakban gyakoriak lesznek a szabálysértések, ezért áprilisban nem postázzák azonnal a bírságokat, hanem megvárják a hónap végét, és az összes csekket egyszerre postázzák. Így előfordulhat, hogy májusban valaki több bírságot is kap egyszerre!

Fprrás: hirzona24.hu, alapjarat.hu

 

Hasonló hírek

Vasárnap tartja hagyományos évértékelő beszédét Orbán Viktor

Géza

Bakondi: Magyarország tájékoztatást kér a hazánkat érintő terrorfenyegetésről

info

Bizonytalan, mikor térhetnek haza az Alpokban rekedt magyar turisták

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------