Hirmagazin.eu
Főoldal » Most közölték a tudósok: hátborzongató dologra bukkantak az űrben
Tudástár - minden érdekesség

Most közölték a tudósok: hátborzongató dologra bukkantak az űrben

A Jupiter egyik holdja igazi különlegesség a Naprendszerben.

A csillagászokat mindig is izgalommal töltötte el a Jupiter Ió holdja, amelyet olyan erős vulkanizmus jellemez, ami más égitestre nem jellemző a Naprendszerben.

A kaliforniai műegyetem (CalTech) tudósai öt éven át figyelték meg a holdat, az erről készült összesített eredményt pedig nemrég tették közzé.

Az eredmény pedig igen érdekes. Az infravörös képekből kiderült, hogy téves a tudósok eddigi feltételezése. Ugyanis a legerősebb kitörések az égitest északi féltekéjén figyelhetők meg.

Katherine de Kleer, a CalTech tudósa a Gizmodónak úgy nyilatkozott, ha általánosságban véve szeretnénk megérteni a vulkáni tevékenységeket, akkor el kell vonatkoztatnunk azoktól a dolgoktól, amiket a Földön tapasztalunk. Erre ad remek lehetőséget az Ió.

A megfigyelések szerint a vulkánok nem annyira véletlenszerűen találhatók meg a hold felszínén, ahogy azt eddig gondoltuk. A pólusok felé például kevesebb figyelhető meg, ahogy a Jupiter felé néző oldalon is kevesebb van. Az Ió ugyanis ebből a szempontból olyan, mint a mi Holdunk: mindig ugyanaz az oldala látható a Jupiterről.

A tudósok több új kitörést fedeztek fel, a mind közül a legerősebbnek tartott Loki Patera pedig összesen 113 alkalommal “villant” fel.

A kitörések nagyjából 537 Celsius-fokosak, a legerősebbek pedig mindig a holdnak azon az oldalán történtek, amely a Jupitertől távolabb volt. Ennek ellenére a két oldalon található kitörések összesítve nagyjából azonos energiával bírtak.

Az Ió legerősebb vulkánját, a Loki Paterát a mostani megfigyelések előtt is vizsgálták a tudósok, így arról már egészen 1987-től kezdve vannak adatok. Ezek alapján az aktivitás a hold pályájával változik. Bár a bolygót mindig 1,77 nap alatt kerüli meg, a pályaorientációja 480 naponként változik. Mindez arra utal, hogy a vulkáni tevékenység a Jupiter gravitációs vonzásához kapcsolódik.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

A Toyota magyarázkodhat az Iszlám Állam miatt

info

Megjelent a sátán egy szelet húson: bepánikoltak a hívők!

Mazsi

Vajon mitől mérgező a citrom és a narancs héja?

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------