Image default
Otthon, lakberendezés, kert

Most kell cselekedned, ha nem akarsz kukacos cseresznyét!

Idén az enyhe tél miatt job­ban sújt­ják majd ha­szon­nö­vé­nye­in­ket a kár­te­vők. Rossz hír, hogy köz­tük lesz a nyár leg­ele­jén érő cse­resz­nye. Min­den ed­di­gi­nél több ku­kacra kell ké­szül­nünk.

Most kell cselekedned, ha nem akarsz kukacos cseresznyét!
(Fotó: 123RF)

Hamarosan az ország minden pontján virágba borul a cseresznye és már most lehet tudni, hogy a korábbi évben megszokottakhoz képest nagyobb pusztítást fog végezni a termésben a cseresznyekukac. Nem lennénk meglepve, ha a garantáltan kukacmentes gyümölcsnek igencsak megkérnék az árát májusban a piacon!

Cseresznyelégy invázió várható

A kukacosodást a cseresznyelégy okozza. Az idei enyhe tél után pedig semmi jóra nem számíthatunk – a cseresznyét károsító rovar populációjának sokkal kisebb hányada pusztult el, mint más években szokott. Így könnyen előfordulhat, hogy a szokásos permetezés mértéke és gyakorisága nem lesz elégséges.

A cseresznyelégy néhány hét múlva a zöldborsó méretű cseresznyére rakja tojásait, ezekből kelnek ki a nyüvek, melyek berágják magukat a mag közelébe és ott károsítanak azzal, hogy táplálkoznak.

Így védekezz a cseresznyelégy ellen

1. Vegyszermentes megoldás

Most kell cselekedned, ha nem akarsz kukacos cseresznyét! 1
(Fotó: 123RF)

Az egyik megoldást gyakran alkalmazzák biogazdálkodók.  Úgynevezett sárga lapokat helyeznek a lombkorona különböző magasságú szintjeire, úgy, hogy a nap minél tovább érje őket. Ez a lap ragadós felületével összegyűjti a cseresznyelégy imágókat, így nem tudják lerakni a tojásaikat. Ez a „vegyszermentes” megoldás körülbelül 50-70%-os eredményt hoz.

2. Vegyszeres permetezés

Ez sem biztosít 100%-os védelmet a cseresznyelégy ellen, de kicsit hatékonyabb a sárga lapnál. A permetezés aktualitását a sárga lapon megjelenő rovar jelzi – ha nem tudod egyértelműen beazonosítani, utána kell nézned az interneten.

Permetezés lehetséges például acetamiprid vagy tiametoxam hatóanyagú szerrel, de fontos, hogy az élelmezésügyi és munka egészségügyi várakozási időket betartsd!

A védekezést virágzás után 4-6 héten át tartó rajzás miatt folyamatosan kell végezni, figyelembe véve az adott szer hatását.

Most kell cselekedned, ha nem akarsz kukacos cseresznyét! 2
(Fotó: 123RF)

3. Ültess korán termő fát

Egy harmadik lehetőség, hogy olyan cseresznyefajtát választasz, amely olyan korai, hogy nem tudja károsítani a cseresznyelégy. Ilyen például a Bigarreau Burlat, vagy Early Burlat, mely május vége felé érik. Persze ez is időjárásfüggő, mert egy melegebb tavaszon a cseresznyelégy is előbb jelenik meg. Márpedig erre igen jó esélyünk van idén.

Most kell cselekedned, ha nem akarsz kukacos cseresznyét! 3

Honnan lehet tudni, hogy kukacos a cseresznye?

Évek óta nehéz a piacon olyan cseresznyét találni, amiről megbízhatóan ki lehet jelenteni, hogy nincs benne kukac. Sokszor ugyanis első ránézésre nem lehet megállapítani, hogy a szemeken belül tartózkodik-e már lakó. Még az sem jelent semmit, ha kívülről feszesnek, fényesnek, egészségesnek néz ki a cseresznye. Egy szem cseresznyét vegyél a kezedbe és nyomkodd meg: ha kemény a húsa, akkor kukacmentes a gyümölcs, ha furcsán puhának találod, akkor legalábbis gyanakodnod kell arra, hogy kukacos. Másik módszer, amivel próbára teheted a cseresznyét: tedd vízbe a szemeket, ha 5-10 perc múlva apró, fehér valamiket látsz lebegni a víz színén, kukacos a gyümölcs.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Ezért kellene mindenkinek fogkrémet tenni a wc tartályba!

Edit

Így készül szalvétából a legszebb karácsonyi asztaldísz + VIDEÓ

Edit

Szeretsz sütni? És tepsit tárolni?

info