Hirmagazin.eu
Főoldal » Most kell cselekedned, ha nem akarsz kukacos cseresznyét!
Otthon, lakberendezés, kert

Most kell cselekedned, ha nem akarsz kukacos cseresznyét!

Idén az enyhe tél miatt job­ban sújt­ják majd ha­szon­nö­vé­nye­in­ket a kár­te­vők. Rossz hír, hogy köz­tük lesz a nyár leg­ele­jén érő cse­resz­nye. Min­den ed­di­gi­nél több ku­kacra kell ké­szül­nünk.

Most kell cselekedned, ha nem akarsz kukacos cseresznyét!
(Fotó: 123RF)

Hamarosan az ország minden pontján virágba borul a cseresznye és már most lehet tudni, hogy a korábbi évben megszokottakhoz képest nagyobb pusztítást fog végezni a termésben a cseresznyekukac. Nem lennénk meglepve, ha a garantáltan kukacmentes gyümölcsnek igencsak megkérnék az árát májusban a piacon!

Cseresznyelégy invázió várható

A kukacosodást a cseresznyelégy okozza. Az idei enyhe tél után pedig semmi jóra nem számíthatunk – a cseresznyét károsító rovar populációjának sokkal kisebb hányada pusztult el, mint más években szokott. Így könnyen előfordulhat, hogy a szokásos permetezés mértéke és gyakorisága nem lesz elégséges.

A cseresznyelégy néhány hét múlva a zöldborsó méretű cseresznyére rakja tojásait, ezekből kelnek ki a nyüvek, melyek berágják magukat a mag közelébe és ott károsítanak azzal, hogy táplálkoznak.

Így védekezz a cseresznyelégy ellen

1. Vegyszermentes megoldás

Most kell cselekedned, ha nem akarsz kukacos cseresznyét! 1
(Fotó: 123RF)

Az egyik megoldást gyakran alkalmazzák biogazdálkodók.  Úgynevezett sárga lapokat helyeznek a lombkorona különböző magasságú szintjeire, úgy, hogy a nap minél tovább érje őket. Ez a lap ragadós felületével összegyűjti a cseresznyelégy imágókat, így nem tudják lerakni a tojásaikat. Ez a „vegyszermentes” megoldás körülbelül 50-70%-os eredményt hoz.

2. Vegyszeres permetezés

Ez sem biztosít 100%-os védelmet a cseresznyelégy ellen, de kicsit hatékonyabb a sárga lapnál. A permetezés aktualitását a sárga lapon megjelenő rovar jelzi – ha nem tudod egyértelműen beazonosítani, utána kell nézned az interneten.

Permetezés lehetséges például acetamiprid vagy tiametoxam hatóanyagú szerrel, de fontos, hogy az élelmezésügyi és munka egészségügyi várakozási időket betartsd!

A védekezést virágzás után 4-6 héten át tartó rajzás miatt folyamatosan kell végezni, figyelembe véve az adott szer hatását.

Most kell cselekedned, ha nem akarsz kukacos cseresznyét! 2
(Fotó: 123RF)

3. Ültess korán termő fát

Egy harmadik lehetőség, hogy olyan cseresznyefajtát választasz, amely olyan korai, hogy nem tudja károsítani a cseresznyelégy. Ilyen például a Bigarreau Burlat, vagy Early Burlat, mely május vége felé érik. Persze ez is időjárásfüggő, mert egy melegebb tavaszon a cseresznyelégy is előbb jelenik meg. Márpedig erre igen jó esélyünk van idén.

Most kell cselekedned, ha nem akarsz kukacos cseresznyét! 3

Honnan lehet tudni, hogy kukacos a cseresznye?

Évek óta nehéz a piacon olyan cseresznyét találni, amiről megbízhatóan ki lehet jelenteni, hogy nincs benne kukac. Sokszor ugyanis első ránézésre nem lehet megállapítani, hogy a szemeken belül tartózkodik-e már lakó. Még az sem jelent semmit, ha kívülről feszesnek, fényesnek, egészségesnek néz ki a cseresznye. Egy szem cseresznyét vegyél a kezedbe és nyomkodd meg: ha kemény a húsa, akkor kukacmentes a gyümölcs, ha furcsán puhának találod, akkor legalábbis gyanakodnod kell arra, hogy kukacos. Másik módszer, amivel próbára teheted a cseresznyét: tedd vízbe a szemeket, ha 5-10 perc múlva apró, fehér valamiket látsz lebegni a víz színén, kukacos a gyümölcs.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Csodás! Ebben a fordított akváriumban a tó felett úszkálnak a halak!

Edit

Tegyél borsot a mosásba, meg fogsz lepődni rajta milyen káprázatos hatásai vannak!

Edit

Luxus gardrób nőnapra a régi helyett?

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------