Image default
Belföldi hírek

Most kaptuk a hírt! Tragédia! Ebolavírussal fertőződhetett meg egy magyar kutató, karanténban van! Ilyen vírust hordoznak a migránsok is! (Olvasd el, nézd meg és osztd meg!)

2013-ban Guineából indult a betegség, kicsivel több mint két év alatt pedig 11 ezer ember halt bele a vírusba. Jelenleg a Dél-pesti Centrumkórház Szent László telephelyén is kezelnek egy ebola-gyanús beteget.

Kép: PestiSrácok

Egy laboratóriumi kutatóról van szó, aki munkája során került kapcsolatba a rendkívül veszélyes fertőző vírussal – tudatta az M1 Híradója. Itthon a Nemzeti Biztonsági Laboratóriumban kutatják a hasonló vírusokat, valószínűleg itt történt a baleset is. Ez Közép-Európa egyetlen ilyen típusú laborja.

Félelmetes videó az ebola vírusról

Karanténban, a Dél-pesti Centrumkórházban fekszik egy labortóriumi dolgozó, akit úgynevezett filovírussal végzett munka során ért baleset az Országos Közegészségügyi Intézetnél (OKI), még múlt pénteken. A dolgozó megkapta a szükséges oltást, a fertőzés tüneteit – az oltási reakciókon túl – nem észlelték nála – hangzott el az M1 péntek esti Híradójában.

Az OKI közölte: a baleset után azonnal megtették a szükséges intézkedéseket, így a többi munkatársra, illetve a lakosságra az eset nem jelent veszélyt.

Egy laboratóriumi kutatóról van szó, aki munkája során került kapcsolatba a rendkívül veszélyes fertőző vírussal. Itthon a Nemzeti Biztonsági Laboratóriumban kutatják a hasonló vírusokat, valószínűleg itt történhetett a baleset is. Ez Közép-Európa egyetlen ilyen típusú laborja – tudta meg az M1 Híradója. Ebben a laborban azon dolgoznak, hogy minél többféleképpen és gyorsabban tudják kimutatni a legveszélyesebb kórokozókat.

Az M1 tudósítója a Dél-pesti Centrumkórházból arról számolt be, hogy az orvosok és az ápolók is csak védőruhában mehetnek be az OKI kutatójához. A tudós állapotáról keveset tudni, állandó megfigyelés alatt tartják.

Az ebola ellen nincs hatásos gyógymód, csak védőoltás, egyelőre azt se tudni, hogy elkapta-e a betegséget. A közegészségügyi intézet múlt pénteki bejelentése után a WHO 24 órában eljuttatta a védőoltást és két, egyelőre még kísérlet alatt álló gyógyszert is Magyarországra – tette hozzá.

Kép: NewsClick

WHO: Senki nincs veszélyben Magyarországon

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának vezetője, Ledia Lazeri az M1-nek azt mondta: az elkülönítés száz százalékos, senki sincs veszélyben Magyarországon. „A kísérleti oltást a magyar hatóságok jelzésétől számított 24 órán belül elküldtük, és a laboratóriumi munkatárs azt ezen a 24 órán belül meg is kapta. Ez a 24 óra a javasolt időtartam, amelyen belül az oltás a lehető leghatékonyabb. Jelenleg a páciens nem mutatja a betegség tüneteit, és a mai nappal kezelőorvosai elkezdték a gyógyszeres kezelést is, mindent a gyártó és a WHO által javasolt protokoll szerint” – fűzte hozzá.

Minden elérhető gyógyszert megkapott a kutató

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint egy klinikai kísérlet során előfordul, hogy valaki például megvágja magát egy éles eszközzel. Ugyanakkor az egész világ összefogott ennek a kutatónak a segítségére, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) össze is gyűjtötte valamennyi elérhető és hatékony oltást és gyógyszert.

Hozzátette: az említett gyógyszerek csak az Egészségügyi Világszervezet laboratóriumai számára elérhetőek.

A kutató izolációs kórteremben tartózkodik, ahol nagyon szigorú előírások érvényesek, emiatt pedig a vírus nem juthat ki abból a szobából – hangsúlyozta Szlávik János. Azt is elárulta, hogy ez a harmadik eset a világon, ahol ilyen baleset történt, az első két esetben nem történt fertőződés.

A tudós vérét minden nap vizsgálják, abból a szempontból, hogy a vírus szaporodása elindult-e – ennek egyelőre nincsen semmi jele. Az ebola lappangási ideje 2-től 21 napig terjed, egyelőre a hetedik napon tartunk. Az esetek többségében 8-10 nap a lappangási idő.

A vírus lappangási időben nem fertőz.

Kép: KidsHealth

Klasszikus vírusfertőzés tüneteit produkálják a betegek

Néhány éve az eddigi legnagyobb ebolajárvány söpört végig Afrikán: 2013-ban Guineából indult a betegség, kicsivel több mint két év alatt pedig 11 ezer ember halt bele a vírusba.
Az ebolát Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

A fertőzés eleinte a klasszikus vírusfertőzés tüneteivel jelentkezik például fejfájással, majd vérzéses lázzá alakul.

Csak testnedveken keresztül terjed, a betegség az esetek 60-70 százalékában halállal végződik.

Osszátok meg! Hirmagazin.eu

Forrás: M1

Hasonló hírek

Orbán Viktor: A kommunizmus egy őrült eszme volt

Edit

Az Élet menetének ad helyet Budapest

Edit

Magyar rendőrök indultak útnak Macedóniába

info