Hirmagazin.eu
Főoldal » Most kaptuk a hírt! Tragédia! Ebolavírussal fertőződhetett meg egy magyar kutató, karanténban van! Ilyen vírust hordoznak a migránsok is! (Olvasd el, nézd meg és osztd meg!)
Belföldi hírek

Most kaptuk a hírt! Tragédia! Ebolavírussal fertőződhetett meg egy magyar kutató, karanténban van! Ilyen vírust hordoznak a migránsok is! (Olvasd el, nézd meg és osztd meg!)

2013-ban Guineából indult a betegség, kicsivel több mint két év alatt pedig 11 ezer ember halt bele a vírusba. Jelenleg a Dél-pesti Centrumkórház Szent László telephelyén is kezelnek egy ebola-gyanús beteget.

Kép: PestiSrácok

Egy laboratóriumi kutatóról van szó, aki munkája során került kapcsolatba a rendkívül veszélyes fertőző vírussal – tudatta az M1 Híradója. Itthon a Nemzeti Biztonsági Laboratóriumban kutatják a hasonló vírusokat, valószínűleg itt történt a baleset is. Ez Közép-Európa egyetlen ilyen típusú laborja.

Félelmetes videó az ebola vírusról

Karanténban, a Dél-pesti Centrumkórházban fekszik egy labortóriumi dolgozó, akit úgynevezett filovírussal végzett munka során ért baleset az Országos Közegészségügyi Intézetnél (OKI), még múlt pénteken. A dolgozó megkapta a szükséges oltást, a fertőzés tüneteit – az oltási reakciókon túl – nem észlelték nála – hangzott el az M1 péntek esti Híradójában.

Az OKI közölte: a baleset után azonnal megtették a szükséges intézkedéseket, így a többi munkatársra, illetve a lakosságra az eset nem jelent veszélyt.

Egy laboratóriumi kutatóról van szó, aki munkája során került kapcsolatba a rendkívül veszélyes fertőző vírussal. Itthon a Nemzeti Biztonsági Laboratóriumban kutatják a hasonló vírusokat, valószínűleg itt történhetett a baleset is. Ez Közép-Európa egyetlen ilyen típusú laborja – tudta meg az M1 Híradója. Ebben a laborban azon dolgoznak, hogy minél többféleképpen és gyorsabban tudják kimutatni a legveszélyesebb kórokozókat.

Az M1 tudósítója a Dél-pesti Centrumkórházból arról számolt be, hogy az orvosok és az ápolók is csak védőruhában mehetnek be az OKI kutatójához. A tudós állapotáról keveset tudni, állandó megfigyelés alatt tartják.

Az ebola ellen nincs hatásos gyógymód, csak védőoltás, egyelőre azt se tudni, hogy elkapta-e a betegséget. A közegészségügyi intézet múlt pénteki bejelentése után a WHO 24 órában eljuttatta a védőoltást és két, egyelőre még kísérlet alatt álló gyógyszert is Magyarországra – tette hozzá.

Kép: NewsClick

WHO: Senki nincs veszélyben Magyarországon

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának vezetője, Ledia Lazeri az M1-nek azt mondta: az elkülönítés száz százalékos, senki sincs veszélyben Magyarországon. „A kísérleti oltást a magyar hatóságok jelzésétől számított 24 órán belül elküldtük, és a laboratóriumi munkatárs azt ezen a 24 órán belül meg is kapta. Ez a 24 óra a javasolt időtartam, amelyen belül az oltás a lehető leghatékonyabb. Jelenleg a páciens nem mutatja a betegség tüneteit, és a mai nappal kezelőorvosai elkezdték a gyógyszeres kezelést is, mindent a gyártó és a WHO által javasolt protokoll szerint” – fűzte hozzá.

Minden elérhető gyógyszert megkapott a kutató

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint egy klinikai kísérlet során előfordul, hogy valaki például megvágja magát egy éles eszközzel. Ugyanakkor az egész világ összefogott ennek a kutatónak a segítségére, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) össze is gyűjtötte valamennyi elérhető és hatékony oltást és gyógyszert.

Hozzátette: az említett gyógyszerek csak az Egészségügyi Világszervezet laboratóriumai számára elérhetőek.

A kutató izolációs kórteremben tartózkodik, ahol nagyon szigorú előírások érvényesek, emiatt pedig a vírus nem juthat ki abból a szobából – hangsúlyozta Szlávik János. Azt is elárulta, hogy ez a harmadik eset a világon, ahol ilyen baleset történt, az első két esetben nem történt fertőződés.

A tudós vérét minden nap vizsgálják, abból a szempontból, hogy a vírus szaporodása elindult-e – ennek egyelőre nincsen semmi jele. Az ebola lappangási ideje 2-től 21 napig terjed, egyelőre a hetedik napon tartunk. Az esetek többségében 8-10 nap a lappangási idő.

A vírus lappangási időben nem fertőz.

Kép: KidsHealth

Klasszikus vírusfertőzés tüneteit produkálják a betegek

Néhány éve az eddigi legnagyobb ebolajárvány söpört végig Afrikán: 2013-ban Guineából indult a betegség, kicsivel több mint két év alatt pedig 11 ezer ember halt bele a vírusba.
Az ebolát Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

A fertőzés eleinte a klasszikus vírusfertőzés tüneteivel jelentkezik például fejfájással, majd vérzéses lázzá alakul.

Csak testnedveken keresztül terjed, a betegség az esetek 60-70 százalékában halállal végződik.

Osszátok meg! Hirmagazin.eu

Forrás: M1

Hasonló hírek

Kiderült, mekkora lesz a nyugdíjkiegészítés – Itt vannak a friss adatok

Mazsi

Válasz a németeknek és a szerbeknek: “A magyar rendőröket brutális támadás érte”

Edit

A forgalmat akadályozó autós demonstrációkat tartottak Budapesten

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------