Belföldi hírek

Most jött a hír? Újra vérfürdőt rendeztek a tálibok Afganisztánban!

Legalább kilenc afgán rendőr életét vesztette és tíz megsebesült a tálibokkal folytatott tűzpárbajban Afganisztán északi részén vasárnapra virradóra – közölte a helyi rendőrség.

In this photograph taken on July 21, 2017, Afghan Shiite mourners gather to offer prayers for their relatives, members of the ‘Enlightenment Movement’, buried in a gravyard on the outskirts of Kabul.
/ AFP PHOTO / WAKIL KOHSAR

„Szélsőségesek rárontottak több biztonsági ellenőrzőpontra a Badahsán tartománybeli Taskan körzetben szombat éjjel”, a biztonsági erők válaszul tüzet nyitottak rájuk – mondta el Szanaullah Rúháni helyi rendőrségi szóvivő. „A harcok még vasárnap is folytatódtak” – tette hozzá.

A biztonsági erők több szélsőségessel végeztek és sokakat megsebesítettek, de az áldozatok pontos száma egyelőre nem ismert.

Az afgán védelmi minisztérium korábban közölte, hogy hat tálib vesztette életét, négy pedig megsebesült a hadsereg Taskan körzetbeli műveleteiben szombaton.

A tálibok szerdán megindították az idei tavaszi offenzívájukat, amelynek célpontjául elsősorban a kabuli kormányt támogató, Afganisztánban állomásozó amerikai erőket jelölték meg. Az al-Kandak (Árokcsata) névre keresztelt offenzíva „főként az amerikai megszállók megtörésére, megölésére és elfogására fog összpontosítani, míg belső támogatóik – az afgán kormány és erői – másodlagosak” – írták a felkelők.

Eközben legalább hat ember – köztük egy gyerek – megsebesült, amikor működésbe lépett egy riksába rejtett, házilag készített robbanószerkezet az ország keleti részén fekvő Dzsalálábád egyik mecseténél vasárnap – mondta el Attaullah Hugjani, Nangarhar tartomány kormányzatának szóvivője. Két ember állapota válságos. A mecsetben ideiglenesen regisztrációs iroda működik a szavazók összeírása érdekében. Afganisztánban októberben parlamenti választásokat tartanak. Egyelőre senki sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként.

Egy afgán nő és két gyerek meghalt, amikor játszadozó gyerekek működésbe hoztak egy aknagránátot a Nangarhar tartománybeli otthonukhoz közeli földeken – tette hozzá Hugjani. A robbanásban további hét gyerek megsebesült. A rendőrség vizsgálja az ügyet. Hugjani azt mondta, hogy az aknagránátot a felkelők lőhették ki előző éjjel.

Afganisztán tele van taposóaknákkal és fel nem robbant lőszerekkel, a konfliktusos évtizedek örökségeivel. Az ENSZ szerint 2017-ben összesen 164 polgári személy vesztette életét hasonló szerkezetek miatt, míg a sebesültek számát 475-re teszi. (2011-ben pediga tálibok 16 rendőrt végeztek ki brutálisan!)

Forrás: magyaridok.hu, boob.hu

Képek: Origo, 888, Index

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Nem engedték felszállni Áder János gépét

Géza

Orbán Viktor: nincs európai terv a bevándorlási válsághelyzet kezelésére

Edit

Órákig hevert a holttest a fővárosi kórház folyosóján, durva részletek derültek ki

Mazsi