Hirmagazin.eu
Főoldal » Most jelentették be a kutatók: hihetetlen felfedezést tettek
Csillagászat, űrkutatás

Most jelentették be a kutatók: hihetetlen felfedezést tettek

A Nap testvéreit keresi egy nemzetközi kutatócsoport.

Több mint 340 ezer csillag kémiai profiljának feltérképezése révén keresi egy nemzetközi kutatócsoport a Nap “eltűnt testvéreit”, azokat a csillagokat, amelyektől születésük után elszakították a galaktikus erők.

A négy éven át tartó kutatás során azonosították a Tejútrendszerben lévő csillagok kémiai összetételét, hogy egyezéseket keressenek a Nappal. Gayandhi De Silva, a Sydney-i Egyetem vezető tudósa szerint a csillagok kémiai összetétele segíthet megtalálni ősi rokonaikat, és megérteni, hogyan formálódott az univerzum az ősrobbanás után, 14 milliárd évvel ezelőtt. A szakértő szerint a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society and Astronomy and Astrophysics című szaklapban bemutatott adatgyűjtemény egyedülálló.

A Nap a becslések szerint 4,5 milliárd évvel ezelőtt alakult ki egy csoport más csillaggal együtt, amelyek aztán később elszakadtak egymástól és szétszóródtak a Tejútrendszerben. De az ugyanabból a csillaghalmazból származó csillagok ugyanolyan kémiai összetételűek.

A csillagászok csúcstechnológiával készült színfényképező berendezést (spektrográfot) használtak a Sydneytől 490 kilométerre északnyugatra, Coonabarabran közelében lévő óriási Anglo-Ausztrál Teleszkópon a csillagok kémiai összetételének elemzésére. Martin Asplund, a canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) professzora elmondta, hogy a Galaktikus Régészeti Kutatás (Galactic Archaeology Survey – GALAH), képes lehet több mint egymillió csillag ősének felkutatására.

Forrás: Ripost

 

Hasonló hírek

Tűzgömb ragyogott az ország felett, te is láttad?

Edit

Így néz ki a Föld másfél millió kilométerről – fotók

info

Készen áll az újraindításra a nagy hadronütköztető

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------