Image default
Csillagászat, űrkutatás

Most jelentették be a kutatók: hihetetlen felfedezést tettek

A Nap testvéreit keresi egy nemzetközi kutatócsoport.

Több mint 340 ezer csillag kémiai profiljának feltérképezése révén keresi egy nemzetközi kutatócsoport a Nap “eltűnt testvéreit”, azokat a csillagokat, amelyektől születésük után elszakították a galaktikus erők.

A négy éven át tartó kutatás során azonosították a Tejútrendszerben lévő csillagok kémiai összetételét, hogy egyezéseket keressenek a Nappal. Gayandhi De Silva, a Sydney-i Egyetem vezető tudósa szerint a csillagok kémiai összetétele segíthet megtalálni ősi rokonaikat, és megérteni, hogyan formálódott az univerzum az ősrobbanás után, 14 milliárd évvel ezelőtt. A szakértő szerint a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society and Astronomy and Astrophysics című szaklapban bemutatott adatgyűjtemény egyedülálló.

A Nap a becslések szerint 4,5 milliárd évvel ezelőtt alakult ki egy csoport más csillaggal együtt, amelyek aztán később elszakadtak egymástól és szétszóródtak a Tejútrendszerben. De az ugyanabból a csillaghalmazból származó csillagok ugyanolyan kémiai összetételűek.

A csillagászok csúcstechnológiával készült színfényképező berendezést (spektrográfot) használtak a Sydneytől 490 kilométerre északnyugatra, Coonabarabran közelében lévő óriási Anglo-Ausztrál Teleszkópon a csillagok kémiai összetételének elemzésére. Martin Asplund, a canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) professzora elmondta, hogy a Galaktikus Régészeti Kutatás (Galactic Archaeology Survey – GALAH), képes lehet több mint egymillió csillag ősének felkutatására.

Forrás: Ripost

 

Hasonló hírek

Információkat adott ki a NASA a Föld felé tartó aszteroidáról

Mazsi

Ismét magyar fotósé a nap képe a NASA honlapján

Edit

Csődöt mondott a NASA marsi ernyője

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------