Hirmagazin.eu
Főoldal » Most bárki nevet adhat az új fővárosi orangutánnak! Írd le, hogy te milyen nevet adsz neki!
Állatvilág

Most bárki nevet adhat az új fővárosi orangutánnak! Írd le, hogy te milyen nevet adsz neki!

Keddig lehet szavazni az orangután kisfiú nevére – közölte a Fővárosi Állat- és Növénykert.

A másfél hetes apróságot kis szerencsével már a nagyközönség is láthatja

Az orangután augusztus 5-én született, kisfiú.

Az eddigi nevek: Huba, Móric, Wulan.

Az első kettő aligha szorul magyarázatra. A Wulan indonéz eredetű név, amely a Holdra, illetve a hónapokra, holdhónapra utal.

Szavazni az Állatkert hivatalos honlapján lehet. A voksokat kedd éjfélig várják, az eredményt pedig szerdán teszi majd közzé a Budapesti Állatkert.

A másfél hetes orangután bébit az első napokban a gondozókon és az állatorvosokon kívül senki nem láthatta. Mostanra viszont már megnyitották az Emberszabású Majmok Házának nézőterét (bár a nézőtéren elővigyázatosságból egy kordont állítottak fel), ráadásul Lia, az anyaállat a kölyökkel együtt a kifutóra is ki szokott menni, így egy kis szerencsével akár már az orangutángyereket is láthatja a nagyközönség. Ezt azonban most még nem tudják garantálni, hiszen az anyukájába csimpaszkodó gyerek hol jobban, hol kevésbé látszik, attól függően, hogy az anya mit csinál, merre jár és milyen testhelyzetet vesz fel éppen.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben az 1890-es évek óta foglalkoznak orangutánok tartásával, és az elmúlt három évtizedben rendszeresen szaporodtak is ezek az állatok.

A mostani kicsi anyjának, a tizenkilenc esztendős, 2013 óta Budapesten élő Liának is volt már egy gyereke 2014 legvégén, aki azóta csintalan ötévessé cseperedett, és most igencsak csodálkozik azon, hogy anyukája figyelmének nagy részét nem neki, hanem a kistestvérének szenteli.

A szumátrai orangutánok (Pongo abelii) kritikusan veszélyeztetett állatok, így állatkerti szaporításuk komoly természetvédelmi jelentőséggel is bír. A velük foglalkozó állatkertek szakmai közösségében nemzetközi törzskönyvet vezetnek róluk, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) pedig tenyészprogramot tart fenn az orangutánok természetvédelmi célú állatkerti szaporításának összehangolása érdekében.

Ebben a programban vesz részt a Budapesti Állatkert is, ahol a most született kicsivel együtt összesen hét orangután lakik: közülük négy budapesti születésű.

Nyitókép: Pixabay.com
infostart, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Ezzel etesse háziállatát, ha jót akar neki

Edit

Strandolók közé vitte fürdeni két kis bocsát az anyamedve

Edit

Gyűlölet zúdult a kilőtt gorilla miatt a 4 éves kisfiú szüleire + VIDEÓK

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------