Hirmagazin.eu
Főoldal » Mobil és készpénz nélkül maradnak a rendőrök
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Mobil és készpénz nélkül maradnak a rendőrök

hirmagazin_2015-07-02_073653

Júliustól se saját mobiltelefon, se tízezer forintnál több készpénz nem lehet a rendőröknél – ezt írja elő egy belügyminiszteri rendelet, amellyel a korrupciót szeretnék visszaszorítani. Az intézkedés nemcsak a rendőrségre terjed ki, hanem a terrorelhárításra, a katasztrófavédelemre, a büntetés-végrehajtásra, a nemzetbiztonsági szolgálatokra és – egy külön rendelettel – az Országgyűlési Őrségre is.Széfbe kell tenni
A szabályozás szerint az érintettek szolgálatba lépéskor kötelesek elöljárójuknak beszámolni a náluk lévő, korlátozás alá eső tárgyakról, majd azokat széfben kell elhelyezniük, értékmegőrző hiányában pedig le kell adniuk.

A felettes meghatározott időszakra felmentést adhat a korlátozás alól, ha egyedi méltányolás alapján indokoltnak látja, hogy magáncélú telefonon elérhető legyen a beosztottja. Ezt írásban kell kérvényezni.

– Túlzónak találjuk a telefonra és a készpénzre vonatkozó korlátozást – közölte a Metropollal Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára. Mint mondta, a telefontilalom nem új keletű, most csak annyi történt, hogy magasabb szinten fogalmazták meg a szabályt, és szélesebb körre vonatkozik. Egyes parancsnokok már 2005 után éltek a lehetőséggel, de igazán a határőrséggel történt 2008-as összeolvadás után terjedt el ez, a határőröknél ugyanis bevett szokás volt, hogy a korrupció elleni harc részeként megtiltották a mobiltelefon használatát szolgálat közben. Kevés lesz a felmentés
– Sokféleképpen ellenőrzik a rendőröket a korrupció kiszűrése érdekében, ezért fölösleges az újabb szigorítás – véli Pongó Géza. Másrészt szerinte ha egy rendőr tilosban jár, a saját mobilját a legkönnyebb lehallgatni, így viszont ismeretlen készüléket is használhat, vagyis a szigorítás akár a visszájára is elsülhet, és megnehezítheti a korrupció elleni harcot.

Az is kérdéses, van-e mindenhol lehetőség arra, hogy értékmegőrzőben tárolják a tiltás alá eső holmikat. A zsebeket persze nem fogják átvizsgálni, de ha egy ellenőrzés során szabálytalanságra bukkannak, eljárás indulhat.

A főtitkár hozzátette: nem szerencsés, hogy a 8-12 órás szolgálat során a rendőrök egyáltalán nem tarthatják a kapcsolatot a családjukkal, és szerinte elenyésző lesz az egyedi felmentések száma is. Részben egyetértenek
A telefontilalom a katasztrófavédelemre is vonatkozik, de a korrupció helyett más okokkal indokolják. Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke szerint nem vetne rájuk jó fényt, ha egy beavatkozás közben megcsörren a mobiljuk, és esetleg emiatt marad félbe az oltás vagy a mentés.

Az is probléma – fűzte hozzá az elnök –, hogy több, okostelefonnal rögzített felvétel is felkerült a netre, miközben egy tűz- vagy káresetnél nem a fotók és videók készítése az elsődleges feladat. Ezért a szigorítás ezen részével egyet is értenek. Azt viszont túlzásnak tartják, hogy a laktanyában is, 24 órás szolgálat közben sem lehet majd kapcsolatot tartani a családdal.  Életpályamodell
Hatályba léptek tegnap a rendvédelmi és honvédelmi dolgozók életpályamodelljéről szóló jogszabályok. Átlagosan 30 százalékkal nőnek az illetmények.

A legnagyobb emelést a rendvédelmi dolgozóknál a végrehajtás területén dolgozó tiszthelyettesek, zászlósok kapják: fizetésük legalább 30 százalékkal nő. Ebbe a körbe tartozik például a rendőrjárőr, a vonulós tűzoltó vagy a határon dolgozó pénzügyőr.

Legalább 25 százalékos a béremelkedés a nem alapfeladatot ellátó, többnyire középvezetők, irodai dolgozóknál, míg a felső vezetőknél legalább 15 százalékos, de egyik esetben sem haladhatja meg a 30 százalékot az emelés.

Jövő januártól évente további 5-5 százalékos bér-emelést kapnak átlagosan, így a növekedés 50 százalékos lesz 2019-re.

Csak ötféle pótlék marad az eddigi 30 helyett.

64 ezer hivatásos állományú rendvédelmi dolgozót és 18 ezer katonát érint a változás.

Forrás: metropol;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Hírek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből

info

Rettenetes tragédia történt a fővárosban éjszaka

Mazsi

Most érkezett! Nőtt a budapesti tömegbaleset áldozatainak száma!

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------