Főoldal » Mivel tisztítsuk az LCD- és plazmatévéket?
Belföldi hírek

Mivel tisztítsuk az LCD- és plazmatévéket?

A műszaki cikkek tisztítása, feltéve, hogy nem csak egy egyszerű portörlésről van szó, mindig nagy odafigyelést igényel, hiszen az elektromos készülékek környékén bármilyen vizes vagy nedves tisztítási műveletnek csúnya vége lehet!

Kép: https://www.hirmagazin.eu

A kijelzővel rendelkező készülékek, így például az LCD-tévék, plazmatévék illetve a monitorok tisztítása viszont azért is különleges bánásmódot igényel, mert magát a kijelzőt úgy kell letisztítani, hogy azon felületi sérülések se keletkezzenek – elvégre ki akar egy karcos tévét nézni nap mint nap.

A kijelzők tisztításához rengeteg speciális tisztítószer kapható, amelyek ára néhány száz és néhány ezer forint között változik, tehát ezek a tisztítók nem feltétlenül drágábbak a hétköznapi szereknél. Több nagyon fontos olyan tulajdonsággal rendelkeznek viszont, amelyek segítenek abban, hogy a tisztítandó termék a művelet során biztos, hogy ne szenvedjen károsodást.

Kép: https://www.hirmagazin.eu

A tisztító hatást tekintetében a tévétisztítók nem különlegesek, a szennyeződést éppen annyira képesek eltávolítani az általános tisztítószerek is, ugyanakkor abban sosem lehetünk biztosak, hogy egy mosogatószer vagy egy portörléshez kitalált hab milyen anyagokat tartalmaz. Egy egybe előlapos kialakítás esetén ez persze nem is fontos, ilyenkor egyszerűen csak egy üveg- vagy műanyaglapot törlünk, a legtöbb monitor esetében azonban közvetlenül a panelt kell tisztítani. Bár az LCD-k felülete többnyire műanyagból készülnek, a felületük nagyon érzékeny, mert egy speciális, a tükröződést csökkentő réteg is megtalálható rajtuk. Arra sajnos semmi garancia, hogy egy általános tisztítószer nem károsítja ezt a rétegeget, a direkt LCD-k és plazmatévék tisztítására kitalált folyadékok esetében viszont a tisztítószer gyártója garantálja ezt. Ez az egyik fontos érv a speciális tisztító folyadékok mellett.

A másik, szintén nem elhanyagolható érv a tisztítók állaga. Egy sima háztartási tisztítószer folyadék állagú, amelyet vízzel is hígítani kell; egy túlságosan nedves ronggyal ugyanakkor nem életbiztosítás a műszaki cikkek törlése, mert a rongy vagy a szivacs kicsit erősebb megnyomása esetén könnyen folyadék cseppenhet le, ami bekerülhet a tévé vagy a monitor belsejébe. Ez az eszköz meghibásodásához vezethet, rosszabb esetben akár áramütést is okozhat. A tévék tisztítására kitalált speciális szerek éppen ezért hab (pl. Hama 11775 tisztító hab) vagy zselé (pl. Hama 11637 tisztító zselé) állapotúak. Mindkét anyag optimális a tisztításhoz; sem a hab, sem a zselé nem folyik el, és, az alkoholos tisztítókkal ellentétben, nem is párolognak el túlságosan gyorsan. A zselés tisztítószerek általában permetezőfejes flakonban kapható, hogy egyszerűen fel lehessen vinni őket a felületre.

A tisztítószer megfelelő kiválasztása mellett fontos az is, hogy mivel végezzük magát a törlést. Erősen ajánlott valamilyen mikroszálas törlőkendő használata, mert csak így lehetünk biztosak abban, hogy a tévé (vagy más műszaki cikk) felületét nem fogjuk megkarcolni. Mikroszálas kendő a legtöbb tisztítószer mellé jár, így ennek beszerzéséről valószínűleg nem kell külön gondoskodni. Amire a tisztítás előtt érdemes figyelni, az az, hogy a kendőt mindenképpen mossuk el alaposan, hogy még véletlenül se maradjon benne por, mondjuk egy korábbi tisztítás után – ha egy porszem beszorul a tisztítandó felület és a kendő közé, akkor az is tud galibát okozni. Az erősen szennyezett felületeket, hasonló okból, a tisztítószeres „mosdatás” előtt ajánlott egy puha ecsettel portalanítani.

Forrás: geeks

Képek: https://www.hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Ezek a tipikus hibáink az szja-bevallásban

info

Völner Pál: a magyar terrorelhárításnak nyugatra is figyelnie kell

Géza

Felújítás miatt kedden lezárják az M1-es bicskei lehajtóját

Géza