Tudástár - minden érdekesség

Mintha vér csorogna a jégből: az antarktiszi Vér-zuhatag ijesztő, de megmagyarázható jelenség

A Vér-zuhatag ráadásul hatalmas méretű, több mint öt emelet magas.

Az Alaszkai Vér-zuhatag

A Déli-sark bővelkedik extremitásokban a fagyos hőmérséklettől a rendkívüli szárazságig. Ezek a különleges körülmények pedig lehetővé teszik, hogy az Antarktiszon olyan természeti csodák jöjjenek létre, mint sehol másutt a világon.

Az egyik ilyen páratlan képződmény a McMurdo-szárazvölgyben található. A Vér-zuhatag – angolul Blood Falls – névre keresztelt vízesés öt emelet magas, és szinte úgy fest, mintha az egyik bibliai csapás elevenedett volna meg az ember szeme előtt. A drámai jelenségre azonban létezik magyarázat.

A Vér-zuhatag

A Vér-zuhatag a Taylor-gleccserből csordogál le lassan a Bonney-tóba, egészen azt a benyomást keltve, mintha a jégréteg vérezne. Valójában azonban a vörös folyadéknak semmi köze nincsen a vérhez.

A víz karmazsin színét az ötmillió évvel ezelőtt kezdődött folyamatoknak köszönheti, melyek során a tengerszint megemelkedett, és elárasztotta az Antarktika keleti oldalát egy óriási, sós tavat kialakítva. Néhány millió évvel később aztán a tó felett gleccserek képződtek, melyek elvágták a vizet a kontinens többi részétől. A jég alá bezárt víz mintegy időkapszulaként maradt fenn, így ez táplálja ma a vízesést.

A 400 méter mélyen megbúvó tó felső rétegei megfagytak, emiatt a maradék folyadék sókoncentrációja megnőtt. Egészen addig, míg háromszor sósabb lett a környező tengervíznél. Éppen ezért a Vér-zuhatag vize még nagy hidegekben sem tud megfagyni.

A tavat borító jégpáncél teljesen elzárja azt az atmoszférától, így azt évmilliók óta nem érte sem levegő, sem napfény. A tó fenekéről a jéglemezek mozgása felkavarta a kőzetekben található vasat, ezért, amikor a víz kiömlik a felszínre a Taylor-gleccser oldalából, rozsda képződik, ami pirosra festi a vizet.

Forrás: femina.hu

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Ivartalanított földönkívüli szeretne lenni, 110 plasztikai műtéten van túl

Géza

Madarak és fák napja

info

Menekültkrízis: brutális 10 pontos német terv szivárgott ki

info