Hirmagazin.eu
Főoldal » „Mintha eljött volna a világvége!” – Megállíthatatlanul terjed a tűz az Egyesült Államok partvidékén
Külföld

„Mintha eljött volna a világvége!” – Megállíthatatlanul terjed a tűz az Egyesült Államok partvidékén

Kaliforniától Washington államig lángokban áll az Egyesült Államok nyugati partvidéke, ahol erdőket és lakott területeket fenyeget a megállíthatatlanul terjedő erdő- és bozóttűz.

Kaliforniában az elmúlt hetekben már több mint 2,5 millió hektárnyi területet pusztított el a tűzvész, egyszerre 28 helyen ég az erdő és a bozót, s a hét elején Dél-Kalifornia valamennyi, szám szerint 8 nemzeti parkját lezárták a tűzvészek miatt.

Szerda estig a tűzvészek 8 halálos áldozatot követeltek. Több mint 14 ezer tűzoltó küzd a lángokkal, egyelőre mindhiába. Szerdán azonban már nemcsak Kalifornia északi vidékein pusztítottak a lángok, hanem átterjedtek a szomszédos Oregon államra is, s elérték annak egyik északi nagyvárosát, a Washington állam határához közeli Portlandet is.

Emberek néznek le egy dombról, de az egész nap égő erdőtűz füstjétől szinte sötét van nappal is San Franciscóban szeptember 9-én / Fotó: MTI/AP/Jeff Chiu Emberek néznek le egy dombról, de az egész nap égő erdőtűz füstjétől szinte sötét van nappal is San Franciscóban szeptember 9-én / Fotó: MTI/AP/Jeff Chiu

A San Francisco Chronicle című lap tudósítása szerint San Franciscót szerdán csaknem teljes sötétség borította a sűrű, szinte áthatolhatatlan füst miatt, majd délutánra a sötétséget a lángok bíbor színe váltotta fel.

„Mintha eljött volna a világvége!” – idézte a lap az egyik helybélit.

A Kaliforniával északon szomszédos Oregon kormányzója, Kate Brown példa nélkül állónak nevezte a tűzvészt. Sajtótájékoztatóján azt mondta: öt kisebb várost teljesen elemésztett a tűz, s attól lehet tartani, hogy rekordmagas lesz a természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma. Lángokban áll Oregon déli és középső vidéke, s a kormányzó közlése szerint Dél-Oregon természeti szépségei lényegében elpusztultak.

„Ez lehet az állam történetének legnagyobb vesztesége mind emberéletben, mind természeti és épített örökségben” – fogalmazott Kate Brown.

„Őszinte leszek, további veszteségekre számítunk” – tette hozzá.

Tűzoltó küzd a lángok megfékezésén a kaliforniai Cascadel Woods közelében pusztító erdőtűz helyszínén / Fotó:MTI/AP/Noah Berger Tűzoltó küzd a lángok megfékezésén a kaliforniai Cascadel Woods közelében pusztító erdőtűz helyszínén / Fotó:MTI/AP/Noah Berger

Oregon déli részein több várost kiürítettek, a lakosokat az állam északi vidékeire, menedékhelyekre szállították.

Az amerikai televíziók apokaliptikus képeket mutatnak a nyugati partvidékről. Beszámolóik szerint a szárazság, az óriási hőség és az erős szél „történelmi léptékű pusztítást” okoz. Szerda este már a Kanadával szomszédos Washington államban is égett a táj, s ezzel lényegében Mexikótól a kanadai határig összefüggő „tűzövezet” alakult ki.

Forrás: (MTI) / Blikk / Hirmagazin.eu

Fotó: MTI/AP/Noah Berger

Hasonló hírek

Rémisztő, Magyarországot érintő migrációs előjelzést adott ki az EU

Mazsi

Telefonon tárgyalt Putyin Trumppal

Edit

Megdöbbentő lebukás: a reptéri dolgozók fosztják ki az utasokat – VIDEÓ

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------