Image default
Külföld

Miniszterelnökség: meg kell őrizni a svédországi magyarok nemzeti identitását

Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos szombaton a svédországi Hälleberga városában magyar kormánytámogatással megvásárolt és felújított Ifjúsági Központban járt.

A tábor több évtizedes működése óta magyar gyermekek százait emlékezteti és segíti nemzeti identitásuk, kultúrájuk, anyanyelvük megtartására – fogalmaztak, hozzátéve: a miniszteri biztos megköszönte a helyi magyar szervezetek, pedagógusok, szülők munkáját és helytállását, amiért pozitív példával járnak elöl.

Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A Kék virág magyar anyanyelvi tábor témája minden évben egy-egy magyar történelmi kor, kiegészülve a Kárpát-medence földrajzának bemutatásával, a témához kapcsolódó magyar irodalom oktatásával. Ebben az évben a tábor mottója: “Magyar vagyok, s e kincset őriznem kell!”.

A bentlakásos táborokban négy-öt korcsoportban folyik az oktatás telt házzal,

idén 40 gyermek és 19 oktató vesz részt az eseményen.

A pedagógusok Svédország mellett Magyarországról, Erdélyből és a Felvidékről érkeznek, hogy munkájukkal segítsék a svédországi magyarok identitásának megmaradását és gazdagítását. A tábort szervező “Őrszavak-Custos” Magyar Nyelvápolók Egyesülete 2014-ben Külhoni Magyarságért-díjban részesült.

A kormány nagy hangsúlyt fektet a diaszpórában élő magyar közösségekre,

amelyekre mára erőforrásként tekint. A diaszpórában élő közösségeket célzó számos program közül kiemelten fontos az oktatás támogatása, hiszen a felnövekvő generáció jelenti a mindenkori magyarság jövőjét.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Elemző: Horvátország megpróbál Európa strébere lenni

Edit

Meghalt egy 17 éves fiú, miután rádőlt a májusfa

Géza

Az osztrák kancellár az illegális bevándorlók előtt tágra nyitja Európa kapuit

Edit