Főoldal » Miniszterelnöki babérokra tör Matteo Salvini
Külföld

Miniszterelnöki babérokra tör Matteo Salvini

Olaszországban a szenátus elfogadta a migránsokat szállító civil hajók elleni szigorúbb fellépést, jelentős pénzbírságot és a hajók megsemmisítését is lehetővé téve, de ennél is nagyobb visszhangot váltott ki, hogy csütörtökön szakadt az olasz kormánykoalíció

– hangzott el a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

Az MTVA tudósítója arról számolt be, hogy hónapok óta tartanak a találgatások arról, hogy Matteo Salvini olasz belügyminiszter mikor jelenti be, nem elégedett pozíciójával és miniszterelnök akar lenni. A találgatásoknak vége, hiszen ez csütörtökön este megtörtént.

Az európai parlamenti választásokat a Liga, Salvini pártja nyerte májusban és egy év közös kormányázás az Öt Csillag Mozgalommal, Olaszország legerősebb pártjává tette a Ligát, míg az Öt Csillag Mozgalom meggyengült.

Jelenleg Olaszországban kormányválság van és megkezdődött a választási kampány, de hogy a választások pontosan mikor lesznek, azt egyelőre nem tudni. Amit viszont igen, hogy hétfőn a frakcióvezetők eldöntik, hogy visszahívják-e Rómába az olasz képviselőket és szenátorokat. Nagy valószínűséggel augusztus 15-e után fog újra összeülni az olasz parlament.

Arra lehet számítani, hogy Giuseppe Conti jelenlegi olasz miniszterelnök augusztus 20. után fog bizalmat kérni, de nagy valószínűséggel azt nem fogja megkapni, mert a Liga, a jobbközép és a jobboldal nem fogja őt támogatni. A kérdés már csak az lesz ezután, hogy az olasz államfő, Sergio Mattarella feloszlatja-e majd a Parlamentet.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo

szerző: hirado.hu
forrás: Kossuth Rádió

Hasonló hírek

Újabb terrortámadás: öngyilkos merénylők robbantottak

Mazsi

Putyin több mint tíz tábornokot mentett fel tisztségéből

Géza

54 ezer menedékkérőt osztanak szét az EU-ban

info