Hirmagazin.eu
Főoldal » Mindennapi hőseink – Mentők napja: „Sajnos, látjuk a betegek szemében az aggódást és a félelmet”..
Belföldi hírek

Mindennapi hőseink – Mentők napja: „Sajnos, látjuk a betegek szemében az aggódást és a félelmet”..

A mentők már több mint egy éve dolgoznak a koronavírus-járvány frontvonalában. Milyen tanulságokkal szolgált a pandémia, mi történt a mentőkkel az elmúlt időszakban?

Az Index a mentők napja alkalmából dr. Csató Gáborral, az Országos Mentőszolgálat főigazgatójával beszélgetett:

A főigazgató szerint bizakodóak a szervezet tagjai, idén talán már visszatérhetnek ők is a normál kerékvágásba. Igaz, rengeteg mindent meg fognak tartani a járvány alatt tanultakból. A rugalmasságot például, hisz a félkatonai rendszerben működő szervezet pár hónap alatt létre tudott hozni saját rendszere mellett egy mintavételi szolgálatot, elsöpörték a papír alapú nyilvántartásokat, sürgőssé vált informatikai fejlesztéseket léptek meg. Ma már valós időben látják az eszközfogyásokat és az esetszámokat, hőtérképszerűen, üzleti és mesterséges intelligenciával támogatva. Ez a módszer nem csak a pandémia alatt használható.

A mentési esetszámok kissé növekedtek, az elmúlt egy év 1,2 millió esetében benne van a 155 ezer, kórházba szállított koronavírusos is, ami az összes eset 10 százaléka. A komoly tehernövekedést nem is ez okozta, hanem az 1,2 millió eset melletti még 1,2 millió mintavétel.

A kormány megadta a pluszmunkákhoz és fejlesztésekhez szükséges 3 milliárd forintot, tehát ezzel nem volt probléma. Meg kellett azonban szervezni az újfajta logisztikát, ami egy átlagos műszakban dolgozó 1500 kolléga mellé még ezret be kellett állítani. Az elsődleges a mentés maradt, sok más jellegű feladatot – mint a mintavételezések – önkéntesekkel, betegszállítókkal, civilekkel, vöröskeresztesekkel, egyetemi, főiskolai hallgatókkal oldottak meg.

A dolgozók átoltottsága 70 százalékos, ha a betegségen átesetteket is nézzük, akkor 80 százalékos a védettség, a megbetegedések száma így drasztikusan lecsökkent a mentőknél.

Az egészségügyi szolgálati jogviszony nem érintette negatívan a mentőszolgálatot, mindössze a kollégák 2 százaléka nem írta alá az új szerződést – mondta a portálnak a főigazgató.

A járvány kezdetén komoly kihívást okozott, hogy mindenki minden tünetére azt gondolta, koronavírus, és ezeket úgy kellett kivizsgálni, mintha tényleg covid lenne. Rengeteg telefonhívás volt, ezeket önkéntesek bevonásával tudták kezelni. Mostanra normalizálódott a helyzet.

Egy-egy helyszínre kiérkezve azonban, a koronavírusos betegeknél nehéz a helyzet:

„Sajnos, látjuk a betegek szemében az aggódást és a félelmet, ráadásul nagyon nehéz úgy megnyugtatni őket, hogy maszkban vagy szkafanderben vagyunk, hiszen azokat az emberi gesztusokat, például a mimikát sem tudjuk bevetni, amelyeket eddig használtunk. Újfajta kommunikációs technikákat kellett tanulnunk nekünk is, számtalan kollégám például ráírta a nevét az overalljára, vagy kitette akár a fényképét is, hogy emberibb legyen az ellátás”

– mondta dr. Csató Gábor, hozzátéve: a járvány alatt viszont úgy tűnik, a mentők visszakapták régi megbecsültségüket, a lakosság bizalma nőtt irántuk.

blikk, index

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Az angol írásbelivel kell ma megbirkózniuk a diákoknak

Mazsi

Bemutatók és színes programok várták a több száz érdeklődőt a Veszprémben megrendezett Rendvédelmi napon (A cikk videót tartalmaz)

Géza

Kiemelt: Karácsony Gergely bosszút áll a fideszes polgármestereken!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!