Főoldal » „Mindenki csak sikoltozott” – órákig állt a szívük a jéghideg tóba esett diákoknak, de mindannyian túlélték
Külföld

„Mindenki csak sikoltozott” – órákig állt a szívük a jéghideg tóba esett diákoknak, de mindannyian túlélték

Döbbenetes történet egy dán diákcsoportról, akiknek 6 órán keresztül nem vert a szívük, miután kihűltek, csodálatos módon mégis sikerült visszahozni őket a halálból.

Kis híján tragédiába fulladt egy iskolai kirándulása Dániában még 2011-ben, amikor hét tinédzser jéghideg vízbe esett és megállt a szívük. Órákig halottnak hitték őket, később hihetetlen módon mindannyian visszatértek az életbe. Történetükről a BBC számolt be, miután két túlélővel beszélgettek a baleset helyszínén.

2011 februárjában egy 23 fős dán diákcsoport a Præstø-fjordnál kirándult, amikor a végzetesnek hitt baleset történt. Szeles, hideg idő volt, a víz is vadul hullámzott. A kamaszok egy csónakban eveztek, amikor az felbordult a tó közepén, és minden benne ülő beleesett a jéghideg vízbe. Az egyik lány, Katrine a csónak alá került, de az igazi rémálom akkor kezdődött számára, amikor felküzdötte magát a víz felszínére.

“Mindenki csak sikoltozott, látni lehetett a pánikot az embereken. A tanár azt mondta, úsznunk kell, különben meghalunk”

– emlékezett vissza a BBC riportjában, amelyben el is sírta magát, amikor újra azon a helyen volt, ahol majdnem meghalt.

A víz csak 2 fokos volt, a diákok pedig több száz méterre voltak a parttól, így nem voltak túl jók a kilátásaik. Az egyik fiú, Casper nem is tudott úszni, de az egyik társa a segítségére sietett. Nem sokkal később azonban

a fiúnál beállt a klinikai halál, annyira kihűlt a jéghideg vízben. Casper szíve megállt, csakúgy mint hat másik gyereknek, így gyakorlatilag már halottak voltak.

Katrine maradt még egyedül életben, aki az extrém kihűlés ellenére nagy nehezen elúszott a partig. Ezután egy erdőben találta magát, ahol elveszett, ráadásul mivel semmi erő nem volt a lábaiban, mozogni sem tudott könnyen.

“Újra és újra elestem, és akkor abban a pillanatban arra gondoltam: oké, most fogok meghalni.”

Ekkor azonban szerencsére meglátott egy férfit, és ahogy csak tudott, kiabálni kezdett neki. Végül ő hívott segítséget a bajba jutott diákoknak. Mentőhelikopter érkezett hozzájuk, a férfi pedig egyfolytában csak azt ismételgette a mentőknek, hogy “mindannyian meghaltak”.

A megfagyott kamaszok két óráig voltak a klinikai halál állapotában, mivel nem működött a szívük. Amikor kórházba kerültek jéghideg volt a testük, de a koppenhágai Rigshospitalet kórház orvosai tudták, hogy valójában még nem haltak meg, csak úgy tűnik. Tudták, hogy ha sikerül felmelegíteniük őket, még van esély arra, hogy a szerveik ismét működésbe lépjenek, és így visszahozzák őket az életbe.

Végül 6 órával a baleset után kezdett el újra verni az iskolások szíve.

Ezután viszont azért kellett aggódni, hogy mennyire sérült az agyuk az órákig tartó klinikai halál állapotában, és egyáltalán fel tudnak-e teljesen épülni.

A tinédzserek végül csak pár nap után ébredtek fel a kómából.

“Láttam egy halvány mosolyt az arcán, és abból tudtam, hogy felismert engem. Annyira boldog voltam. Nem is lehet leírni ezt az érzést. Mindenki nagyon boldog volt, mert mindannyian aznap ébredtek fel. Minden szülő a váróteremben volt, és amikor kijöttünk, mindenki csak kiáltozott és ugrált örömében”

– emlékezett vissza Casper, az egyik fiú barátnője.

Katrine bevallotta, hogy a mai napig eszébe jutnak a történtek, és néha össze is omlik emiatt. Az iskolában is szenved a baleset következményeitől, mivel sokszor képtelen a dolgokra emlékezni.

Az orvosok ugyanakkor semmi, a normálistól eltérőt nem látnak a diákok vizsgálati eredményein, felvételein, ami szerintük kész csoda. A kórház egyik orvosa elmondta, hogy

ez az egyetlen olyan eset eddig, amikor ilyen sok ember került a klinikai halál állapotába a kihűlés miatt, de mégis mindannyiukat sikerült újraéleszteni, vagyis sikerült túlélniük.

Címlapkép: illusztráció

szmo, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Will Smith a szabad ég alatt alvással küzd a hajléktalanság ellen – videó

Géza

Fegyverkeznek a svájci polgárok! 50 százalékkal több engedélyt adtak ki

Mazsi

Késeléses támadás történt Bécsben éjjel, az elkövetőt agyonlőtték

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------