Hirmagazin.eu
Főoldal » Minden vádpont alól felmentették a nőt, aki üldözte a motoros tolvajokat
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Minden vádpont alól felmentették a nőt, aki üldözte a motoros tolvajokat

Minden bűncselekmény alól felmentették a nőt, aki üldözte, majd elsodorta a táskáját megszerző motoros tolvajokat. Az egyik férfi meghalt, autók törtek, kívülállók kerültek veszélybe, de a Kúria szerint mindezért nem lehet a megtámadott áldozat a felelős, hiszen az útonállásszerű, erőszakos bűncselekmény idején ő jogosan védte az érdekeit.

Az új szabályok szerint több eszközt vethetnek be az áldozatok, hogy megvédjék magukat és javaikat, de ez az ügy is jól mutatja, kiforratlan még, hogy végül a bíróságon mit fogadnak el törvényesnek. A nőt korábban jogerősen is elítélték, csak öt év után, a felülvizsgálati eljárásban mentették fel.

Sokat emlegetik még a döntést, amit Dr. Katona Andrea köszönget a Kúriának. Az Országos Széchényi Könyvtár egykori főigazgatónője öt éve egy ember halálát okozta, most minden vád alól felmentették.

Az indulatokat is szító ügyben hozott határozat elvi jelentőségű, az ítéletet kihirdető tanács elnöke, a Kúria Elnökhelyettese egyáltalán nem megszokott módon, interjúkban is vállalta az indoklást – hangzott el a Duna csatorna Kékfény című műsorában.

Piros lámpánál zúzták be az ablakát

Katona Andrea 2012. december 7-én, Budapest 3. kerületében a Kolosy tér közelében autózott, a délutáni forgalomban. A piros lámpánál motoros tolvajok zúzták be az ablakát, és értékeivel teli táskáját elragadták az ülésről.

Miután felocsúdott rémületéből, a nő rátaposott a gázpedálra, és üldözőbe vette támadóit. 30 másodperccel és 500 méterrel később a volt igazgatónő utolérte támadóit.

Katona Andrea autója elsodorta az üldözött motort, ami átrepült a kereszteződésen. Az egyik motoros becsúszott egy kocsi alá és szörnyethalt, a másik tolvaj túlélte a becsapódást és elmenekült a helyszínről.

Sorozatban csaptak le a női sofőrökre

A tolvajokról később kiderült, hogy sorozatban csaptak le a női sofőrökre. A menekülő férfit nem sokkal később elfogták, a lopásokért kapott közel 3 éves büntetését már le is ülte, de az áldozatával együtt is bíróság elé állították. Ebben a perben segítségnyújtás elmulasztásáért ítélték el, amiért elmenekült a helyszínről anélkül, hogy riasztotta volna a mentőket haldokló társához, és egy sebesült autóshoz.

Az igazgatónő halálos balesetbe torkolló akcióját három bíróságon, háromféleképpen ítélték meg, és a múlt keddi jogerős döntést is évekig elemzik majd még a jogászok. Nem volt még rá példa, hogy közlekedési szituációban, vagyon elleni támadást próbált valaki jogos védelemre hivatkozva elhárítani.

Abban mindenki egyetértett, hogy Katona Andrea nem akart embert ölni. A legfőbb kérdés az, hogy jogos védelem volt-e, amikor halállal végződő hajszába kezdett ellopott táskájáért? Az első verdikt szerint igen. Az Alaptörvényben biztosított, alkotmányos alapjoga minden állampolgárnak, hogy védekezhessen az életét és a vagyonát érő támadás ellen.

Az új Büntető Törvénykönyv szerint pedig a támadónak kell viselnie annak kockázatát, ha jogosan védekező áldozata ijedtségből vagy menthető felindulásból, aránytalanul nagy erővel vág vissza.

Először nem vonták felelősségre a volt igazgatónőt

Az új szabályokra hivatkozva először nem vonták felelősségre a volt igazgatónőt a tolvaj motoros elgázolásért. Azért viszont 1 év, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, amiért üldözés közben veszélybe sodorta az éppen arra járó gyalogosok, autósok testi épségét, és több gépkocsinak is nekikoccant. A döntés szerint tehát az áldozat ugyan védekezhetett, ám annak módjáért megbüntették.

Idén januárban azonban a másodfokú bíróság azt mondta ki, hogy Katona Andrea mégsem volt már jogos védelmi helyzetben, amikor elgázolta a tolvajokat. A törvény ugyanis kimondja: ha a közvetlen támadás véget ért, és a menekülő tettes után ered az áldozat, hogy revansot vegyen, azzal már ő is bűncselekményt követ el.

Az életben maradt táskatolvaj úgy fogalmazott a bíróságon, hogy kivégzésszerű, bosszúszomjas üldözést élt át a motoron menekülve.

Katona Andrea a Kúriához fordult

Másodjára halált okozó közúti veszélyeztetésért ítélték el a volt igazgatónőt, amiért akár 13 év is járhat. Katona Andrea azonban a lehető legenyhébb büntetést kapta: a korábbi 1 helyett 2 év felfüggesztettet, mert a bíróság figyelembe vette, hogy az addig makulátlan életű nő csak azért követte el ezt a bűncselekményt, mert megtámadták. A kezdetektől felmentésében bízó volt igazgatónő azonban feldúltan, könnyeivel küszködve fogadta a korábbinál még súlyosabb döntést.

Katona Andrea makacsul ragaszkodott saját igazságához, ezért a Kúriához fordult. A vádhatóság azonban továbbra is kitartott amellett, hogy nem lehet ugyanolyan eszközökkel védeni egy táskát, mint mondjuk az életünket.

Az ügyészség szerint nem Katona Andreán múlt, hogy a tolvaj halálán kívül „csak” néhány autó, és egy vétlen autós sérült meg aznap a Kolosy téren. Amikor a motorosok áthajtottak a záróvonalon, a piroson, majd a szembesávban menekültek tovább, Katona Andrea követte őket, folyamatosan gyorsítva, az ütközésig.

Gyalogosok is tartózkodtak a kereszteződés környékén, vagyis beláthatatlan következményei lehettek volna a hajszának, ha az autók éppen nem a piros lámpánál állnak.

Minden vádpont alól felmentették

A védelem azzal érvelt, hogy az igazgatónő menthető felindulásból cselekedett, vagyis nem vizsgálható, hogyan védekezett. A Kúria minden vádpont alól felmentette Katona Andreát.

A Kúria szerint Katona Andrea egészen addig törvényesen üldözhette a tolvajokat, amíg reális esélye volt, hogy visszaszerezze a táskát.

Kónya István, a Kúria elnökhelyettese a Kékfénynek adott interjúban azt hangsúlyozta, nem kérhető számon Katona Andreán, hogy nem mérlegelte: felfokozott idegállapotban képes-e követni egy motort, megvan-e a lélekjelenléte, a technikai tudása ahhoz, hogy se magának, se másnak ne okozzon sérülést eközben.

A Kúria szerint a motorosok idézték elő a helyzetet

A Kúria szerint a motorosok felelősek mindenért, ami a támadás után történt. Útonállásszerű, erőszakos akciójukkal ők idézték elő azt a helyzetet, amelyben vétlenek is sérültek és kárt szenvedtek. Kritikusai szerint veszélyes üzenete van a felmentő ítéletnek, egyesek „vadkeleti” állapotok rémképétől tartanak, ha már egy női táska miatt is jogos ilyen súlyos következményeket okozva védekezni.

Kónya István viszont arra figyelmeztet, hogy a konkrét ügyben hozott döntés senkinek sem ad menlevelet jövőbeni önbíráskodásra, vagyona védelmében.

Forrás: duna / kekfeny

Képek: 

 

Hasonló hírek

Járványveszélyt kihasználó internetes csalót vettel őrizetbe rendőreink – videó

Géza

Baltával fenyegetve rabolt

Géza

Elképesztő! Lakásukban, a szobájukban termesztették a kábítószer alapanyagául szolgáló növényeket (A cikk videót tartalmaz)

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------