Hirmagazin.eu
Egészség - betegség

Minden tudnivaló egy helyen az itthon használt vakcinákról..

Csütörtökön érkezett újabb – nagyobb – szállítmány. Összeszedték, melyikből mennyi oltás van épp és azokat kiknek lehet beadni.

Csütörtökön a vártnál (127 200) kevesebb, 105 600 adag AstraZeneca-szállítmány érkezett Magyarországra, és megérkezett az újabb Szputnyik-vakcina szállítmány is, amely 180 ezer adag első és 100 ezer adag második oltásra alkalmas vakcinát tartalmaz – közölte csütörtökön estefelé a Koronavírus.gov.hu.

Közben az eddigi 6,5 millió adagról 10,9 millióra növeltük a lekötött Pfizer-BioNtech oltóanyag mennyiségét. Magyarország így már összesen 31 millió adag oltóanyagot kötött le, ebből 24 millió adag oltóanyagot vár az uniós beszerzésből, ennek eddig az 5 százaléka érkezett meg három gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca).

A Janssen és CureVac még nem rendelkezik uniós engedéllyel,

így még nem is szállított oltóanyagot hazánkba, március közepén kaphatja meg az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség (EMA) engedélyét, ebből a vakcinából egy oltásra lesz csak szükség, így a lekötött 4,36 millió adag ugyanennyi ember oltását teszi lehetővé – kérdés, mikor hozzák.

Az eddig érkezett Szputnyik-vakcinával az elmúlt időszakban a regisztrált idősek oltását végezték a kórházi oltópontokon, és jövő héten megkezdődhet az oltás a múlt héten érkezett 100 ezer oltóanyaggal is, miután a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) megadta az engedélyt az alkalmazására. Csütörtökön megérkezett az újabb orosz vakcinaszállítmány is, ezt azonban az NNK-nak még ellenőriznie kell.

A kínai vakcinával is már második hete zajlik az oltás.

A regisztrált idősek oltásához múlt héten 275 ezer, ezen a héten újabb 250 ezer adag Sinopharm-vakcinát kaptak a háziorvosok.

A következő kínai vakcinaszállítmány március közepén várható.

Márciustól a Pfizer-BionTech második adagját a korábbi 21 nap helyett 35 napos különbséggel, az AstraZeneca második adagját a korábbi 4 hét helyett 12 hetes különbséggel adják be. Emellett az eddig csak 18-59 év közöttiek oltására engedélyezett AstraZeneca alkalmazása is megváltozik, jövő héttől már 60 év felett is adható.

Az oldalon elérhető egy táblázat arról is, melyik vakcinából hány oltás kell, mikor kezdték használni, krónikus betegeknek beadhatók-e, mikor kell (ha kell) ismétlő oltás, és csatolták az oltóanyag-tájékoztatókat is.

Ennek megtekintéséhez IDE kell kattintani és legörgetni a cikk végére.

Nyitókép: MTI/AP/Darko Vojinovic

infostart

Hirmagazin.eu

 

Hasonló hírek

Egy magyar feltaláló készítménye, már 34 éve gyógyította a rákot! Szerinted hová tűnt a találmány?

Géza

Az elhízás először az agyban történik meg?

info

Az Országos Onkológiai Intézetben bevezették a tüdődaganatok sztereotaxiás sugárkezelését

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------