Hirmagazin.eu
Főoldal » Minden kütyünél menőbb az ősi pedálos Moszkvics – Önnek volt ilyen?
Életmód hírek

Minden kütyünél menőbb az ősi pedálos Moszkvics – Önnek volt ilyen?

Egy felvidéki műhelyben ébredne álmukból a lábbal hajtós játék autók.

Szeszta (Cestice) — Igazi mesautók kerülnek ki a szlovákiai Szesztán élő ezermester, Bűdi László (37) műhelyéből. Repülni ugyan nem tudnak, nincs bennük motor sem, pedállal kell őket hajtani, felnőttek bele sem férnek, mégis megőrülnek értük a gyűjtők.

László műhelyében több játék kocsi is várja, hogy megújuljon/Fotó:MTI/Komka Péter

Harminc-negyven évvel ezelőtt minden gyerek álma volt egy ilyen pedálos autó, de csak keveseknek adatott meg, ugyanis az áruk egyhavi átlagfizetésnek felelt meg. A szovjet Moszkvics-gyárban készült, minden egyes alkatrésze fémből, kasztnija pedig lemezekből, pont, mint egy igazi autó.

A gyerekek, akiknek volt vagy nem volt, már 40-50 évesek, sokuknál azonban nem szelídült emlékké a régi rajongás. Olyannyira, hogy egymásnak adják a kilincset, és hozzák a kopott roncsokat és viszik az azokból újjávarázsolt miniautókat műhelyéből. A kisautók ezermesterére az Új Szó cikke hívta fel a figyelmünket, de László szívesen mesélt a Vasárnapi Blikknek is különös szenvedélyéről.

A kis Moszkvicsok újjáépítése sok munka/Fotó:MTI/Komka Péter

– Nyár elején kezdődött, amikor kipofoztam egy ismerősöm pedálos autóját. Azért tőlem kért segítséget, mert tudta, hogy értek a motorokhoz és gépekhez. Nagyon élveztem a munkát, éppolyan jó foglalkozni velük, mint amilyen volt gyerekként hajtani ezeket a kocsikat. Akik megkeresnek, vagy a gyerekkori álmukat akarják megvalósítani, vagy a gyerekeiknek szeretnék átadni ezt a varázslatot – magyarázta elhivatottságának hátterét László.

Internet, okostelefon, robot ide vagy oda, a pedálos autó még mindig menő a legkisebbeknél is. Semmilyen villanymotoros kiskocsi nem tudja visszaadni a pedálos fémkasztni élményét. László kisfia, Olivér (3) a megmondhatója, ő maga teszteli az apja keze alól kikerülő mini-Moszkvicsokat.

Hamar akad vevő mindegyikre, de mindig érkezik újabb kiskocsi is a műhelybe, amit a 2-5 hétig tartó felújítás után újra és újra ki kell próbálni.

Alkatrészeket az interneten is lehet találni, de van már iparos, aki az eredetivel megegyező strapabíró alkatrészeket gyárt, olyan nagy piaca lett újra a retró pedálos autóknak.

A dukkózás előtt alaposan lecsiszolja a fémből készült vázat/Fotó.MTI/Komka Péter

Sorszámra adták, mint a nagyot

Az interneten a gyártás évétől és az állapottól függően 50–150 ezer forintért találni pedálos Moszkvicsot és Ladát. Állítólag amikor a Moszkvics-gyárban elkezdték gyártani ezeket a járgányokat, ugyanúgy fel kell iratkozni a megrendelőknek a várólistára, mint az igazi kocsikért a Merkúrnál. Mi más bizonyíthatja ennél hitelesebben, hogy a pedálos autó már akkor is több volt egy játéknál.

Forrás: Blikk.hu

 

Hasonló hírek

Vajna Tímea lett Andy Vajna egyedüli örököse, miután elveszett az eredeti végrendelet

Géza

Heltai Jenő: A régi nők..

Géza

Névnapok október 10-én

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------