Hirmagazin.eu
Főoldal » Minden korábbinál közelebb jutunk a Naphoz
Csillagászat, űrkutatás

Minden korábbinál közelebb jutunk a Naphoz

Minden korábbinál közelebb kerül a Naphoz a NASA autó méretű Parker Solar Probe szondája, amelyet 12 centiméteres hőpajzzsal láttak el, hogy kibírja a hatalmas hőt és sugárzást.

Minden korábbinál közelebb kerül a Naphoz a NASA autó méretű Parker Solar Probe szondája, amelyet 12 centiméteres hőpajzzsal láttak el, hogy kibírja a hatalmas hőt és sugárzást. Kép: Hirmagazin.eu
Minden korábbinál közelebb kerül a Naphoz a NASA autó méretű Parker Solar Probe szondája, amelyet 12 centiméteres hőpajzzsal láttak el, hogy kibírja a hatalmas hőt és sugárzást. Kép: Hirmagazin.eu

A szonda segítségével olyan közelről tanulmányozzák majd a csillagászok a Napot, ahonnan ember alkotta objektum még nem végzett kutatásokat. A Parker Solar Probe közvetlenül a Nap külső légkörébe, vagyis koronájába merül.

Az űrszonda szombaton közép-európai idő szerint fél 10-kor emelkedik az űrbe egy Delta IV Heavy hordozórakétával a floridai Cape Canaveralban. A szonda berepül a Nap koronájába, több mint 6 millió kilométerre közelítve meg a felszínt, tehát hétszer közelebb jut, mint bármely korábbi objektum. Összehasonlításképp: a Nap és a Föld átlagos távolsága 150 millió kilométer. Eközben több mint 1370 Celsius-fokos hőmérsékletet kell elviselnie.

Hét év alatt a szonda 24 kört tesz meg a csillag körül, hogy tanulmányozza a korona fizikai jellemzőit. Úgy tűnik, itt történnek azok a fontos jelenségek, melyek hatással vannak a Földre – olvasható a BBC.com portálon. A Nap légköre folyamatosan mágneses anyagot bocsát ki, amely beburkolja a Naprendszert egészen a Plútó mögötti területekig.

Hat évtizedes kérdésekre kaphatnak választ a csillagászok

A mágneses energia tekercsei fény- és részecskesugárzás kíséretében törhetnek fel, amelyek az űrön áthaladva ideiglenesen zavarokat okozhatnak a Föld légkörében, akadályozva a rádió- és kommunikációs jeleket a bolygó közelében. Eredetük megértéséhez a kulcsot maga a Nap rejti.

A Parker Solar Probe számos műszert szállít, amelyek közvetve és közvetlenül vizsgálják a Napot. A NASA kutatói szerint a 2025-ig tervezett küldetés révén információkat szereznek a Nap működéséről. Az összegyűjtött adatok pontosíthatják a jövőbeli időjárás-előrejelzéseket. Az egyik cél a napszélgyorsulás titkának megfejtése, a másik pedig az, hogy megtudják mi az ok a napkorona magas hőmérsékletének. Nicola Fox, a NASA kutatója elmondta, a Parker Solar Probe olyan napfizikai kérdéseket fog megválaszolni, amelyek több mint hat évtizede foglalkoztatják a csillagászokat.

A csúcstechnológiás eszközök teszik lehetővé a szonda működését

Az űrhajó által nyújtott legfontosabb áttörés a csúcstechnológiás hőpajzs. A Thermal Protection System – a hőpajzs – egyike a missziót lehetővé tevő fő technológiáknak. Ezáltal válik lehetővé, hogy a szonda „szobahőmérsékleten” dolgozzon – mondta Andy Driesman, a Parker Solar Probe projektmenedzsere. A hőpajzs egy szén-szén kompozit alkotta „szendvics”, mely egy csaknem 115 centiméter vastag, 97 százalékban levegőt tartalmazó szénhabot vesz körül.

További kiemelkedő jelentőségű előrelépést jelent a napelemes hűtőrendszer és a fedélzeti hibamenedzselő rendszer. Előbbi segítségével a szonda energiát képes előállítani a Napból érkező forróságból, utóbbi pedig megvédi a szondát azon hosszú időszakok alatt, amikor nem lesz képes kommunikálni a Földdel.

Ahhoz, hogy a szonda elérje a Napot, 55-ször nagyobb kilövési energiára van szükség, mintha a Marsra tartana, és kétszer annyira, mintha a Plútóra – jegyezte meg Guo Yanping, a Johns Hopkins Egyetem alkalmazott fizikai laboratóriumának munkatársa, a misszió útvonalának tervezője. A Delta IV Heavy egyike a világ legerősebb rakétáinak.

Bár a szonda közelebb kerül a Naphoz, mint korábban bármely más objektum, nem ez az első, amely közelről vizsgálja a csillagot. Az 1970-es években indították útnak a Helios-1 és Helios-2 német–amerikai űrszondákat, amelyek 45 millió kilométerre közelítették meg a Napot.

Képek: ng, wiki, femina

Forrás: MTI

Hasonló hírek

A NASA telepeseket keres a Marsra!

Mazsi

Óriásbolygókkal randevúzik a Hold, le ne maradj a látványról

Edit

Macskák és rókák miatt tűnnek el Ausztrália emlősei

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------