Image default
Külföld

Minden eddiginél tágabbra nyitja kapuit Németország

A német kormánypártok megállapodtak abban, hogy minden eddiginél tágabbra nyitják kapuikat a gazdasági bevándorlók előtt. A tervek szerint a jövőben bármilyen szakképzettséggel letelepedhetnek az Európai Unión (EU) kívüli bevándorlók, ha találnak maguknak munkát.

Németországban jelenleg mintegy négymillió török él. Ezzel ők a legnagyobb kisebbségi csoport. az országban összesen több mint 14 millió bevándorló él, mintegy felük az EU-n kívülről érkezett: a legtöbben a Közel-Keletről, Afrikából és Kelet-Európából.

A több millió bevándorló eddig elsősorban abban a 61 szakmában helyezkedhetett el, amelyekben súlyos munkaerőhiány van. Sőt, az eddigi szabályozás értelmében, ezekben a hiányszakmákban is a német állampolgárságú munkakeresőket kellett előnyben részesíteni.

A közeljövőben azonban mindez megváltozhat: a német kormánypártok ugyanis elfogadták azt a törvénytervezetet, amely eltörli a hazai munkavállalókat előnyben részesítő rendelkezéseket. Megszüntetné továbbá a hiányszakmák korlátozását, a jövőben bármilyen szakmával Németországba költözhetnek az ázsiai, afrikai, és más, nem EU tagországokból érkező bevándorlók.

A törvénytervezet legvitatottabb része azonban nem a gazdasági bevándorlókat, hanem a menedékkérők millióit érinti. Belefoglalták a tervezetbe a szociáldemokrata párt nagy port kavart, úgynevezett „sávváltó” javaslatát.

Eszerint azok a bevándorlók, akik bár illegálisan lépték át Németország határát és menedékkérelmüket elutasították, így elvileg kitoloncolás elé néznének, mégis Németországban maradhatnak, amennyiben képesek eltartani önmagukat.

A német sajtó kiemeli: a törvénytervezet a kanadai bevándorláspolitikai modellt alkalmazza. A tehetős és jól képzett bevándorlókat részesíti előnyben.

Forrás: MTI

Hasonló hírek

Először beszélt Ronaldo nyilvánosan a szexuális erőszak vádjáról

Géza

Alkoholmérgezést szenvedett a kisbaba, mert anyja megszoptatta

Mazsi

Új korszak kezdődik Németországban, mondja a szakértő

Edit