Főoldal » Mindannyian autisták vagyunk, bennünk a kód!
Egészség - betegség

Mindannyian autisták vagyunk, bennünk a kód!

Ki­de­rült, hogy az au­tiz­must ki­váltó gé­ne­ket mind­annyian ma­gunk­ban hor­doz­zuk. Arra a kér­désre vi­szont, hogy e gének ha­tása mi­lyen mér­ték­ben ér­vé­nye­sül, egy­előre még ke­re­sik a vá­laszt a tu­dó­sok.

Egy átfogó nemzetközi kutatássorozat azt igazolta, hogy az autizmusért csakis és kizárólag a genetika tehető felelőssé. Bár korábban sokan összefüggésbe hozták a rendellenességet különböző neveltetési formákkal, azok mind tévesnek bizonyultak.

Mindannyian autisták vagyunk, bennünk a kód!

A kutatás azt is kimutatta, hogy nem kizárólag egy gén ki-bekapcsolása tehető felelőssé az autizmus kialakulásában. Komplex genetikai változások együttállása határozza meg azt, hogy kinél milyen súlyosan jelentkezik az idegi-fejlődési rendellenesség. Tehát az autizmus mértéke hihetetlenül széles spektrumon mozog, és mindenkiben ott lapul az arra való fogékonyság.

Mindannyian autisták vagyunk, bennünk a kód!
Az autizmust szokás szociális vakságnak is hívni.

Minden emberben megtalálhatóak azok a gének, amelyek közrejátszanak az autizmus kialakulásában. Viszont ezek a gének legtöbb esetben nem aktiválódnak. Sokszor olyan enyhe formában jelentkezik az autizmus, hogy észre sem vehető, gyakran előfordul, hogy az autizmussal született gyermek betegségét nem diagnosztizálják. Ezeknek a betegeknek a zöme képes önerejéből az egészséges társak szintjére felfejlődni.

Eddig sokan gondolták úgy, hogy az autizmus nem tekinthető klasszikus értelemben vett betegségnek – inkább a létezés egyfajta módjaként emlegették.A súlyos autista betegek viszont komoly kezelésre szorulnak. Legfontosabb hogy integrálni tudják őket a többségi társadalomba.

Mindannyian autisták vagyunk, bennünk a kód!
Autista gyermek gyógypedagógiai kezelése.

„Az ember DNS állományának nagyjából 30%-ban tetten érhető az autizmusra hajlamosító genetikai lenyomat. Vagyis mindenki magában hordozza a hajlamot.”

-mondta Dr. Elise Robinson a kutatás egyik vezető professzora. A következő nagy lépés pedig az lesz, hogy feltérképezik az összes olyan gént, mely az autizmusra való hajlamot hordozza. Így sokkal hatékonyabb kezeléstípusokat lehetne alkalmazni autista betegeknél.

Forrás: Ripost

 

Hasonló hírek

Rákban szenved a világhírű színész

Géza

A gyerekek állnak a vese világnapjának fókuszában

info

Ez a halálos veszély leselkedik rád a fogorvosi székben

Mazsi