Image default
Gazdaság

Milliós bírság az ügyfél telefonszámának tárolásáért

Egymás után hozza a GDPR rendelkezéseit érvényesíteni kívánó döntéseit a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság.

Ezen friss döntések egyikét mutatjuk be, mely azt vizsgálja, hogy az adatkezelő milyen szempontok alapján kezelheti az érintett (ügyfele) kapcsolati telefonszámát.

Az érintett a jogait gyakorolta

A szolgáltató a tényállás szerint jelzést kapott ügyfelétől, miszerint egyrészt megváltozott a lakcíme, másrészt kérte azt is, hogy telefonszámát azonnali hatállyal törölje a szolgáltató.

A szolgáltató az ügyfél helyesbítésre (16. cikk), illetve törlésre (17. cikk) irányuló kérelmével összefüggésben ugyanakkor arra az álláspontra helyezkedett, hogy a törlési kérelmet elutasítja, mivel a személyes adatra a gépjármű kölcsönszerződéssel összefüggésben még szüksége van.

Elutasítását azzal indokolta, hogy az adatkezelés jogalapja már nem az ügyfél hozzájárulása, hanem a szolgáltató jogos érdeke.

Az adatkezelést alátámasztó jogos érdekként egyebek mellett az igényérvényesítés lehetőségére, az ügyféltájékoztatás egyik formájára, valamint az ügyfélszolgálati tevékenység fejlesztésére hivatkozott.

Az érintett az elutasítást nem fogadta el, így jutott az eset a hatóság elé.

NAV, adozona, hvg

Hasonló hírek

Másfél év alatt csaknem 1700 áfacsalást tárt fel a NAV

Edit

Éjfélig lehet leadni az szja-bevallást

Edit

Már nem zsugorodik tovább a legális cigarettapiac

Edit