Hirmagazin.eu
Főoldal » Milliókkal nőhet az alultáplált kisgyerekek száma a Covid miatt
Életmód hírek

Milliókkal nőhet az alultáplált kisgyerekek száma a Covid miatt

Mesterkurzussal és beszélgetésekkel készül az UNICEF Magyarország a Gyermekek Világnapjára.

A koronavírusjárvány komoly hatással van a gyerekek életére

– írja legújabb, a Gyermekek Világnapja előtt nyilvánosságra hozott jelentésében az UNICEF.

Miközben a fertőzött gyerekek tünetei általában enyhék, a növekvő fertőzöttségi adatok és a járvány oktatásra, valamint táplálásra gyakorolt hosszútávú hatásai egy egész generáció jóllétét fenyegetik.

„A járvány alatt végig tartotta magát egy mítosz, mely szerint a gyerekeket kevésbé érintette ez a betegség. Mi sem állhat távolabb a valóságtól” – mondta Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója„A gyerekek is megbetegedhetnek és terjeszthetik a betegséget, ám ez csak a jéghegy csúcsa. Az alapvető szolgáltatásokban keletkezett zavar és a növekvő szegénység jelenti a legnagyobb veszélyt a gyerekek számára. Minél tovább húzódik a krízis, annál súlyosabb lesz a hatása a gyerekek egészségére, jóllétére és táplálására. Egy egész generáció jövője került veszélybe” – mondta Fore.

A jelentés szerint november 3-ig a 87 vizsgált országot tekintve minden 9 Covid-19-fertőzésből 1-et 20 év alatti gyerekek vagy fiatalok szenvedtek el, vagyis a 25,7 millió fertőzés 11%-át. További kutatások és tesztelés szükséges ahhoz, hogy jobban megértsük, milyen hatással van a vírus a legsérülékenyebb gyerekekre.

Fotó: UNICEFFotó: UNICEF

A járvány eddigi csúcspontján az iskolabezárások a világ diákjainak több mint 90 százalékát (1,5 milliárd gyerek) érintették, ekkor 463 millió gyereknek nem volt semmilyen hozzáférése az elektronikus oktatáshoz. November elején 572 millió gyereket érintenek az iskolabezárások.

A járvány súlyos fennakadásokat okozott az egészségügyi és szociális ellátórendszerekben

 derül ki az UNICEF 140 országot vizsgáló jelentéséből.

A vizsgált országok egyharmada legalább tízszázalékos visszaesést tapasztalt az egészségügyi szolgáltatások – például vakcinációterhesgondozásgyermekkori fertőző betegségek kezelése – terén.

Negyven százalékos visszaesést mutatnak a nők és gyerekek élelmezésével foglalkozó szolgáltatások 135 országban.

Több mint 250 millió öt éven aluli gyerek nem jut hozzá a potenciálisan életmentő vitamin kiegészítőkhöz.

A legrosszabb forgatókönyvek megvalósulása esetén kétmillió öt év alatti gyermek halála és 200 ezer halva születés várható a következő 12 hónapban az egészségügyi és egyéb szolgáltatások felfüggesztése és a táplálási elégtelenségek miatt.

Fotó: UNICEFFotó: UNICEF

További 6-7 millió 5 év alatti gyermek szenvedhet sorvadástól vagy súlyos alultápláltságtól, ami havi 10 ezer öt év alatti gyermek halálához vezethet

– többségében Afrika szubszaharai régiójában, valamint Dél-Ázsiában.

Tizenöt százalékkal 150 millióra nőtt a mélyszegénységben élő – oktatáshoz, megfelelő táplálékhoz, egészségügyi ellátáshoz vagy ivóvízhez hozzá nem férő – gyerekek száma.

Az UNICEF a jelentésben hat pontban kéri a kormányokat és egyéb partnereit, hogy biztosítsák a gyermekek oktatását, csökkentsék közöttük a digitális különbségeket, biztosítsák számukra a hozzáférést az egészségügyi szolgáltatásokhoz, valamint az ivóvízhez és megfelelő táplálékhoz, tegyenek a növekvő gyermekszegénység ellen és támogassák a katasztrófahelyzet, vagy fegyveres konfliktus áldozatául esett családokat.

A gyermekbántalmazási esetek számának növekedése a járvány másik veszélyes hozadéka. A bezártság, a megnövekedett online jelenlét és az egzisztenciális félelmek növelik a fizikai, verbális, szexuális bántalmazás lehetőségét. Az UNICEF Magyarország a Gyermekek Világnapjához közeledve indította el Ismerd fel és tegyél ellene című kampányát.

Fotó: UNICEFFotó: UNICEF

A világnapon 14 órától az UNICEF Magyarország Facebook oldalán tartalmas online beszélgetéseket követhetnek az érdeklődők ismert szakértők közreműködésével.

A kerekasztal beszélgetések olyan témákat járnak körbe, mint az öröklött rossz szülői minták meghaladása, az intézmények falain belüli erőszak, valamint az online szexuális zaklatók elleni védekezés. Az esemény linkje: https://www.facebook.com/events/853056522163864

A világnap estéjén 9 városban két tucat ikonikus épület kap kék díszkivilágítást, így emlékeztetve a gyermekjogok fontosságára. Többek között kék fényben úszik majd a Szabadság-szobor, a Müpa, a Duna Aréna és a Puskás Aréna, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egy-egy épülete, a Fővárosi Állat- és Növénykert Biodómja továbbá a Debrecenben a Nagyerdei Stadion, a Nagyerdei Víztorony, a tatai Fellner Jakab Kilátó és a székesfehérvári MOL Aréna Sóstó.

Fotó: UNICEFFotó: UNICEF

Az UNICEF Magyarország arra kér mindenkit, hogy november 20-án, amennyiben teheti, hívja a 136 66-os adományvonalat, vagy küldje el SMS-ben a „Teszek ellene” mondatot. Minden hívás és SMS 500 forinttal támogatja az UNICEF bántalmazás elleni munkáját. A szervezet kéri, hogy az érdeklődők látogassanak el az unicef.hu/bantalmazas oldalra és regisztráljanak az ingyenes mesterkurzusra. Pénteken öltözzünk mindannyian kékbe, osszunk meg egy képet, jelöljük az @unicefhungary oldalát és használjuk a #WorldChildrensday hashtaget, ezzel is jelezve, hogy a gyermekek biztonsága mindannyiunk közös felelőssége.

November 20-a a Gyermekjogok Világnapja, 31 évvel ezelőtt ezen a napon fogadták el az ENSZ gyermekjogi egyezményét, amely világszerte garantálja a gyermekek jogait.

blikk, UNICEF

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Kóbor János őszintén vallott Benkő László állapotáról

Géza

Ilyen pénz lapul a zsebedben? Sokkal többet érhet, mint gondolnád

Mazsi

Ha két embert valódi szeretet köt össze, nem veszthetik el egymást

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!