Image default
Autók - motorok - hajók

Mikre ügyeljünk autónk téli felkészítésénél?

A téli hónapok közeledtével érdemes autónkat megfelelően felkészíteni a hidegebb időjárási körülményekre, hogy ne érjen bennünket meglepetés csúszósabb útviszonyok között vagy fagypont alatti hőmérséklet esetén.

 

Országszerte több  márkaszervizben évente több ezer autót készítenek fel a téli szezonra. Tapasztalt szakemberek segítségével összeállítottuk azokat a legfontosabb teendőket, amiket az autó téli felkészítésénél semmiképpen sem szabad kihagyni.

A gumiabroncsok lecserélése

Az elsődleges feladat minden autós számára a téligumi-csere. Amint a napi átlaghőmérséklet 7° alá süllyed, elérkezik az idő a nyári gumik lecserélésére, ugyanis 7° alatt már kevésbé rugalmasak, nem biztosítják a megfelelő tapadást az utakon. A téli gumikat március végéig ajánlott az autón hagyni.

Folyadékszintek, fagyáspont ellenőrzése

Ezek közül a legegyszerűbben a szélvédőmosó télire cserélése oldható meg. Ám nem elég a fagyálló ablakmosó folyadékot beleönteni rendszerbe, ügyeljünk arra, hogy az egész rendszert átmossuk vele, nehogy a nyári folyadék belefagyjon a csövekbe, mert így a télinek esélye sem lesz eljutni a szélvédőig. A hűtőfolyadék fagyáspontjának ellenőrzése után, esetenként elegendő csak utántölteni a hiányzó mennyiséget, lecserélése kétévente javasolt. A megfelelő fagyálló hűtőfolyadék növeli a hűtési rendszer élettartamát, védelmet nyújt a korrózióval szemben. A hűtőfolyadék és a fékfolyadék rendszeres cseréjét mindenképpen érdemes szervizben elvégeztetni, mivel a csere elmulasztása beláthatatlan kockázatokat rejthet magában.

 

A fényszórók beállítása

Mivel télen sokkal többet közlekedünk sötétben elengedhetetlen, hogy a látási viszonyok sötétedés után és csapadékos, ködös időben is optimálisak legyenek. Az izzók fényereje a használat során csökken, a szennyeződések pedig tovább ronthatják a világítóberendezések fényét. Az izzók cseréje és karbantartása mellett, ügyeljen a tisztaságukra is, hogy megfelelő távolságot világítsanak be. A helyesen beállított fényszórók – amit a szervizben pár pillanat alatt ellenőrizni tudnak – növelik a vezetési biztonságot a téli, változatos időjárási viszonyok között is.

 

Az ablaktörlő lapátok állapotának kontrollja

Ahhoz hogy megfelelően kilássunk az autóból, elengedhetetlenek a jól működő ablaktörlő lapátok. A téli időszakban ezeket sokkal intenzívebben használjuk, ezért ne felejtse el a téli felkészítés során ellenőrizni működőképességüket. Amennyiben hiányosságot tapasztal, ne habozzon újra cserélni, hiszen a biztonságos vezetés alapfeltétele a megfelelő látási viszonyok biztosítása.

Fűtési rendszer, pollenszűrő állapotának ellenőrzése

A szélvédőnek nem csak kívül, hanem belül is tisztának kell lennie. Télen gyakrabban párásodik be a gépjármű szélvédője, melynek leghatékonyabb ellenszere a megfelelően karbantartott fűtési rendszer. Egy eltömődött pollenszűrő elzárhatja a friss levegő útját, így a fűtés rendszer nem képes a hatékony páramentesítésre.

Ne feledkezzen meg az akkumulátorról sem!

Mivel télen az akkumulátor nagyobb igénybevételnek van kitéve, könnyebben cserbenhagyhatja. Ezért érdemes az autója téli felkészítése során ellenőriztetni az állapotát és a töltöttségi szintjét, és ha szükséges újra cserélni, mert így elkerülheti, hogy váratlan probléma merüljön fel utazása során. A régebbi autómodelleknél javasolt a gyújtási rendszer és a gyertyák ellenőrzése is. Sőt, az sem árt, ha mindenre felkészülten, indítókábelt is tart az autójában.

Amire még szükség lehet…

 

Készítse be a hókaparót, seprűt, hóláncot, valamint jégoldót a szélvédőre, zárra! Néhány plédet is tarthat az autóban az utasok kényelmére vagy hosszabb vesztegeléssel járó vészhelyzet esetére.

„Annak ellenére, hogy vannak olyan feladatok, amiket az autótulajdonosok saját kezűleg is meg tudnak oldani, én azt gondolom, hogy mindenképpen érdemes szakszervizben elvégeztetni a téli felkészítést, hiszen ott – az egyes márkák által előírt ellenőrzési lista szerint – teljes körűen átvizsgálják az autót. Ne felejtsük el, hogy saját és a közlekedés többi résztvevőjének biztonságáról van szó, és ez a költség az emberéletekhez képest elenyésző. Az autó téli felkészítését semmiképp se ajánlatos az utolsó utáni pillanatra hagyni, hiszen a fagy és a hó egyik napról a másikra megérkezhet, és a szervizidőpontok ebben az időszakban igencsak telítettek.” – hívta fel a figyelmet Simon Péter, a Duna Autó Zrt. műszaki igazgatója.

Plusz néhány jó tanács:

Indulás előtt – saját és a közlekedés többi résztvevőjének biztonsága érdekében – mindig tisztítsa le az autót! Még üzemanyagot is spórolhat.
A motor üresjáratban történő „bemelegítése” többet árt, mint használ
Vezessen egyenletesen, kerülje a hirtelen fékezést!
Fokozottan figyeljen az útviszonyokra: jeges foltok, kitaposott vályúk, csúszós latyak, stb.
Legyen körültekintő, ügyeljen jobban a követési távolságra!

Forrás: autoblog.hu

Képek: https://www.hirmagazin.eu

 

Hasonló hírek

Ha ilyen autód van, akkor kezdhetsz félni a tolvajok miatt

Edit

Autós Országos Gyorsasági Bajnokság – Hankook Racer Cup – Slovakiaring – Szélárnyékkal a jobb helyezésekért

Géza

A jövő sportautója – a BMW i8-ast teszteltük

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------