Hirmagazin.eu
Főoldal » Mikor érdemes bevezetni az eurót Magyarországon?
Gazdaság

Mikor érdemes bevezetni az eurót Magyarországon?

Évről évre felmerül a kérdés, és ezzel együtt fel is lángol a vita arról, mikor vezetik be, és egyáltalán érdemes-e bevezetni Magyarországon az eurót. Az uniós közös valuta használatáról nem véletlenül nehéz dönteni, rengeteg előnye, de hátránya is van.

 

Dánia sem használja például az eurót, és a svédek sem sietik el a bevezetését.

Régóta áll politikai viták kereszttüzében, hogy mikor kellene bevezetni az eurót Magyarországon, vagy be kell-e egyáltalán vezetni. Matolcsy György, a jegybank elnöke egy konferencián azt mondta: hazánk ezt a következő évtizedekben fogja megtenni.

Az euró színeibe öltözött színészek parádéznak a francia főváros utcáin, 1999. január 4-én (Fotó: MTI/EPA/Pascal Pavani)

Minden évben készít jelentést az Európai Bizottság

Szajlai Csaba, a Figyelő főszerkesztő-helyettese az M1-en arról beszélt: ez minden európai uniós tagállam számára feladat, a magyarok is aláírták 2004-ben az uniós csatlakozási szerződéssel együtt, hogy amikor megteremtődnek az euró bevezetésének pénzügyi feltételei, belépünk az eurózónába.

Az Európai Bizottság minden évben készít arról jelentést, hogy teljesítjük-e ennek feltételeit – fűzte hozzá. Szajlai Csaba ezek közé sorolta az alacsony államháztartási hiányt, az alacsony inflációt, valamint a fejlett nyugat-európai országokéhoz hasonló kamatkonvergenciát, alacsony kamatot.Emellett – az euró bevezetését megelőzően két esztendővel – a forintot be kell vinni egy speciális árfolyam-mechanizmusba, amikor rögzíteni kell egy szinten az euróval szembeni árfolyamot, valamint a feltételek között szerepel az államadóssági ráta alakulása is – hívta fel a figyelmet.

Az euró bevezetése nem emocionális, hanem gazdasági, pénzügyi, és racionális kérdés kell, hogy legyen – tette hozzá.

A közös pénz le is tudja gyengíteni Európát

A 2008-as válság felhívta a figyelmet arra, hogy a közös pénz le is tudja gyengíteni Európát, abból a szempontból, hogy a válságkezelést nehezen oldották meg. Az Egyesült Államokban egy év alatt sikerült a válságot kezelni, míg Európának ez két és fél esztendőbe tellett – hangzott el az M1 vasárnap esti műsorában.

Az euró 2001-től létezik, mint számlapénz, és 2002-től fizetünk vele készpénzként, ami a 2008-as válságig sikertörténet volt – jegyezte meg Szajlai Csaba, majd úgy folytatta: ezt követően lehetett látni, hogy az euró, mint közös pénz nem mindegyik tagállamra van rászabva.

Leginkább azt szokták mondani, hogy az euró – lánykori nevén a német márka – a régi német márkához mérve erős fizetőeszköz, amely jó Németországnak vagy Ausztriának, de Olaszországnak már nem – fogalmazott.

Csorbulna a jegybank monetáris jogköre

Ha Magyarország belép az eurózónába, akkor az Európai Központi Bank utasításait kellene végrehajtanunk, így a Magyar Nemzeti Banknak csorbulna az önálló monetáris jogköre – húzta alá Szajlai Csaba.

Az euró bevezetése Lettországban (Fotó: MTI/EPA/Valda Kalnina)

Ez nulla százalékos kamatot, valamint nulla százalék körüli inflációt jelentene, ami a gazdaságunk esetében kifejezetten hátrány volna, mivel hazánknak – ami egy feltörekvő, felzárkózó ország – jobban kell bővülni, növekedni, mint a nyugat-európai államoknak – hangsúlyozta.

Ezért lett meghatározva, hogy Magyarország szempontjából mi az ideális infláció. Ez a Magyar Nemzeti Bank három százalékos inflációs célkitűzése – mondta. Úgy folytatta: fontos az euró bevezetése szempontjából az is, hogy hazánk reálgazdasági fejlettsége megközelítse a fejlett nyugat-európai országokét – fűzte hozzá.

„Mindaddig, amíg mi, magyarok a forintunkkal tudunk erősen lavírozni, tudunk növekedni kétszer akkora mértékben, mint az Európai Unió országai, addig talán még korai lenne ránk ereszteni az eurót” – vélekedett Szajlai Csaba.

Forrás: M1

Hasonló hírek

Hatvanmilliárd forintnyi forráshoz jut Magyarország a járvány elleni védekezéshez

Géza

Magyarország további 1 milliárd forintot ajánl fel a nemzetközi klímafinanszírozás javára

info

Generációváltást szorgalmaznak a háziorvosok körében

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!