Image default
Külföld

Mike Pence figyelmeztette Kim Dzsongunt

Mike Pence, az Egyesült Államok alelnöke arra figyelmeztette Kim Dzsongun észak-koreai vezetőt, hogy ne játszadozzon Donald Trumppal a jövő hónapban esedékes találkozót illetően.

Mike Pence szerint Trump még visszaléphet a csúcstalálkozótól (Forrás: Flickr / Gage Skidmore; https://www.flickr.com/photos/gageskidmore/16688738525)

Mike Pence a Fox News-nak adott interjúban azt mondta, nagy hiba volna az észak-koreai vezető részéről, ha mégis így tenne, és leszögezte azt is: nem is kérdés, hogy Donald Trump még visszaléphet a június 12-én esedékes csúcstalálkozótól.

Észak-Korea korábban azzal fenyegetőzött, hogy John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó megjegyzései nyomán lemondhatja a tervezett találkozót.

Az ország ezen reakcióját az váltotta ki, hogy Bolton megjegyezte, a „líbiai modellt” követhetik a nukleáris leszerelést illetően az ázsiai országban is. Moammer Kadhafi líbiai vezető 2003-ban egyezett meg a nyugati hatalmakkal a nukleáris programja felszámolásában a szankciók feloldásáért cserébe. Nyolc évvel később a diktátort nyugati támogatottságú felkelők ölték meg.

A fentieken túl Észak-Korea nem nézi jó szemmel a közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokat sem, és a Dél-Korával folytatandó tárgyalásokat is felfüggesztette azokra reagálva.

Mun Dzsein dél-koreai elnök a tervek szerint kedden találkozik Donald Trumppal a csúcstalálkozó terveinek megvitatására.

Mike Pence megjegyezte, Trump kész akár arra is, hogy visszalépjen a tervezett szingapúri találkozótól, és meglátása szerint az amerikai elnök elsősorban a békét tartja szem előtt döntése meghozatalánál.

Mindeközben brit, amerikai, orosz és kínai újságírók egy csoportja Észak-Koreába indult, hogy közvetítsék az észak-koreai nukleáris kísérleti telep felszámolását. Egyelőre nem jelentették be, hogy ez az esemény pontosan mikor veszi kezdetét.

A legutóbbi, szeptemberi nukleáris kísérletet követően kínai kutatók szerint a telep egy jelentős része beomlott, s ez már a környező hegyek stabilitását is fenyegetheti. A telep felszámolását kísérő eseményen csak a média képviselői lesznek jelen, szakértő megfigyelők nem.

Forrás: 24.hu

Hasonló hírek

Brit belügyminiszter: “néhányan” átjutottak Angliába

info

Az oroszok most egy újabb terrorszervezetet semmisítenének meg

Géza

Tornádó söpört végig Kanada fővárosán

Géza