Külföld

Mike Pence figyelmeztette Kim Dzsongunt

Mike Pence, az Egyesült Államok alelnöke arra figyelmeztette Kim Dzsongun észak-koreai vezetőt, hogy ne játszadozzon Donald Trumppal a jövő hónapban esedékes találkozót illetően.

Mike Pence szerint Trump még visszaléphet a csúcstalálkozótól (Forrás: Flickr / Gage Skidmore; https://www.flickr.com/photos/gageskidmore/16688738525)

Mike Pence a Fox News-nak adott interjúban azt mondta, nagy hiba volna az észak-koreai vezető részéről, ha mégis így tenne, és leszögezte azt is: nem is kérdés, hogy Donald Trump még visszaléphet a június 12-én esedékes csúcstalálkozótól.

Észak-Korea korábban azzal fenyegetőzött, hogy John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó megjegyzései nyomán lemondhatja a tervezett találkozót.

Az ország ezen reakcióját az váltotta ki, hogy Bolton megjegyezte, a „líbiai modellt” követhetik a nukleáris leszerelést illetően az ázsiai országban is. Moammer Kadhafi líbiai vezető 2003-ban egyezett meg a nyugati hatalmakkal a nukleáris programja felszámolásában a szankciók feloldásáért cserébe. Nyolc évvel később a diktátort nyugati támogatottságú felkelők ölték meg.

A fentieken túl Észak-Korea nem nézi jó szemmel a közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokat sem, és a Dél-Korával folytatandó tárgyalásokat is felfüggesztette azokra reagálva.

Mun Dzsein dél-koreai elnök a tervek szerint kedden találkozik Donald Trumppal a csúcstalálkozó terveinek megvitatására.

Mike Pence megjegyezte, Trump kész akár arra is, hogy visszalépjen a tervezett szingapúri találkozótól, és meglátása szerint az amerikai elnök elsősorban a békét tartja szem előtt döntése meghozatalánál.

Mindeközben brit, amerikai, orosz és kínai újságírók egy csoportja Észak-Koreába indult, hogy közvetítsék az észak-koreai nukleáris kísérleti telep felszámolását. Egyelőre nem jelentették be, hogy ez az esemény pontosan mikor veszi kezdetét.

A legutóbbi, szeptemberi nukleáris kísérletet követően kínai kutatók szerint a telep egy jelentős része beomlott, s ez már a környező hegyek stabilitását is fenyegetheti. A telep felszámolását kísérő eseményen csak a média képviselői lesznek jelen, szakértő megfigyelők nem.

Forrás: 24.hu

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Az Éjszakai Farkasok orosz motoros klub tagjainak egy csoportja Németországba érkezett

info

Három afrikai országba látogat Ferenc pápa

info

Obama: a kubai embargó egy sikertelen politika maradványa

info