Image default
Külföld

Migránsválság: „Különcök klubja” lenne a V4?

forrás: MTI

“Nem szabad játszanunk azzal, ami összetartja Európát” – figyelmeztette a visegrádi országokat Jean Asselborn luxemburgi külügyér az uniós külügyminisztereinek hétfői brüsszeli tanácskozására érkezve. Óva intette az országokat a “különcök klubjának” megalapításától a menekültválság kezelésében.

Az Európai Unión belüli szolidaritás tiszteletben tartását várja a menekültkérdésben a visegrádi országoktól Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter.

Az Európai Unió külügyminisztereinek hétfői brüsszeli tanácskozására érkezve (a visegrádi négyek prágai csúcstalálkozóját megelőzően) Asselborn óva intette Magyarországot, Lengyelországot, Csehországot és Szlovákiát attól, hogy a menekültválsággal szembesülve megalapítsák a “különcök klubját”.

“Remélem, hogy nem kerül sor erre, és még a fejemből is száműzöm ennek gondolatát” – mondta Asselborn újságíróknak. A luxemburgi diplomácia vezetője szerint ha probléma adódik, akkor “össze kell dugni a fejünket, és együtt kell megoldást találni rá”.

A külügyminiszter elmondása szerint az egyik visegrádi ország képviselője azt állította, hogy Európa nem egy szolidáris közösség.

“Ha ez így van, akkor az illető nem értette meg Európa alapító atyáinak elképzelését” – hangsúlyozta Asselborn.
“Mindazoknak, akik Brüsszeltől szolidaritást tapasztalnak, ugyanazt kell visszaadniuk, különben nem működik a rendszer” – vélte a luxemburgi külügyi tárca vezetője. “Nem szabad játszanunk azzal, ami összetartja Európát” – tette hozzá.

Migránsválság: „Különcök klubja” lenne a V4?
Brüsszel, 2016. február 15.
Jean Asselborn luxemburgi (b) és José Manuel García-Margallo spanyol külügyminiszter (k) beszélget Johannes Hahnnal, az Európai Bizottságnak az európai szomszédságpolitikáért és az EU-csatlakozási tárgyalásokért felelős tagjával az Európai Unió külügyminiszereinek brüsszeli találkozóján 2016. február 15-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A V4-ek miniszterelnökei hétfőn Prágában találkoznak, hogy egységes álláspontot alakítsanak ki a menekültválsággal kapcsolatban, amelyet aztán a csütörtöki és pénteki brüsszeli EU-csúcstalálkozón képviselhetnek. A prágai megbeszélésre Macedónia és Bulgária vezetőjét is meghívták.

A visegrádi országok az EU külső határainak megerősítését követelik, és elutasítják a menedékkérők elosztását szabályozni hivatott uniós kvótarendszert. Prágában azokról a reformjavaslatokról is szó esik majd, amelyekkel megpróbálnák a közösségen belül tartani Nagy-Britanniát.

Egyfajta ellenpontként csütörtökön – közvetlenül az EU-csúcs előtt – sor kerül a “hajlandók csúcstalálkozójára” Ausztria uniós nagykövetségén. Ezen a nyugat-balkáni menekültútvonalon fekvő országok vesznek majd részt, amelyek megpróbálnak közelebb kerülni a válság megoldásához.

 

Hasonló hírek

Merkel ismét bírálta Ausztriát

Edit

Tömeges mégezést okoztak Lengyelországban a partidrogok

info

Állandóan eltűnt az étel a hűtőjéből, felszerelt egy rejtett kamerát. A vér is megfagyott benne attól, amit rögzített

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------