Hirmagazin.eu
Belföldi hírek

Migránsügyben ne számítsunk a NATO-ra – állítja Nógrádi György

forrás: Helyi Híradók

Felhatalmazás híján a NATO nem szállhat be a migrációs válság kezelésébe; erre csak akkor kerülhetne sor, ha a szövetség valamelyik tagállamát fegyveres támadás érné. Míg az EU hadereje gyenge, döntéshozatala pedig gyakorlatilag csődöt mondott, a nagyágyúnak számító Oroszország már hozzálátott a rendcsináláshoz. Szíria ügyét Putyin vette kézbe, földi csapatokat még nem küld, de egyre több fegyverrel támogatja Aszad elnököt az Iszlám Állam ellen.

A migrációs hullám hetek, hónapok alatt rávilágított az Európai Unió és a schengeni rendszer gyengeségeire; az unió egyelőre nem talál megfelelő választ a bevándorlási válságra, egységes álláspont pedig még a horizonton sem látszik.

nogradi-gyorgy

Sokan érzik ma úgy Magyarországon, hogy hazánk magára maradt, hogy az EU messze nem olyan erős, mint amilyennek hittük. Ezután magát adja a kérdés: vajon a biztonságunkat garantáló másik szövetség, a NATO szintén ennyire megosztott és döntésképtelen? Számíthatunk-e az Észak-atlanti Szerződés haderejére egy fegyveres konfliktusban?

Egy nyílt fegyveres támadás esetén a NATO megvédené tagállamait, de arra ne számítsunk, hogy a migrációs válság rendezésébe beszáll a szervezet, bármekkora biztonsági kockázatot is jelentenek az Európába vándorló tömegek – mondta el a Helyi Híradók kérdésére Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

A NATO-nak erre nincs felhatalmazása, és „a migráció elleni harcot” közvetlenül nem is lehet erőből, fegyverekkel megvívni – tette hozzá. A szakember szerint a NATO legfőbb ereje, az Egyesült Államok amúgy sem tervez beavatkozni az európai eseményekbe, emellett a legelvetemültebb terrorszervezet, még az Iszlám Állam sem támadná meg közvetlenül a szövetséget.

Nógrádi György szerint a Nyugat-Európa védelmére létrehozott NATO elvesztette eredeti feladatkörét, jó ideje „új helyét keresi”. A Szovjetunió széthullásával megszűnt a főellenség, és a NATO-nak azóta sem sikerült megtalálnia, hogy milyen célokért, és kik ellen kellene fellépnie. A NATO-t 1949-ben 12 ország alapította, de az elmúlt 15 évben a szövetség „felhígult”, politikai és nem katonai alapon bővítették, ma már 28 tagállama van – idézte fel a szakértő. További jelentős fejlemény, hogy a 2008-as gazdasági válság óta az Európai Unió csökkentette katonai kiadásait; amit jól mutat, hogy míg a 90-es években a NATO költségvetésének 50 százalékát adta az USA, ma már a kiadások 74 százalékát állja.

Kevés európai politikus merné ezt kimondani, de katonailag egy nagyobb konfliktust önerőből az unió már nem tudna megoldani. Ez bebizonyosodott a délszláv háború idején is, akkor is csak az Egyesült Államok vezette NATO-beavatkozás tudta megállítani a vérontást – tért ki rá Nógrádi György. A bővítéssel azonban a NATO is gyengült, ma már minden konfliktushelyzetben megosztott.

Jó példa erre az ukrajnai helyzet, melyben egyes tagállamok, például az Egyesült Királyság a keményvonalas, amerikai álláspontot osztják, és a beavatkozás felé hajlanak, míg mások, például Németország a politikai megoldásokat szorgalmazzák.

A migrációs válság megmutatta, hogy az EU döntéshozatala kínzóan lassú, de mialatt Európa tűnődik, a világpolitika főszereplői valódi megoldásokban gondolkodnak. Fontos egyezségek születhetnek a hétfőn kezdődő ENSZ közgyűlésen New Yorkban, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnök várhatóan nemzetközi koalíció megalapítását kéri majd az Iszlám Állam megdöntésére. Putyint nem köti az európai széplelkűség, ütőképes haderő felett rendelkezik, így a válság rendezése érdekében megeshet, hogy megkapja a nemzetközi szervezet jóváhagyását. Sőt, ha az elnök ügyesen sakkozik, akár az ukrajnai konfliktus miatt Oroszország ellen bevezetett szankciók egy részét is feloldhatják.

 

Hasonló hírek

A családi kedvezmény harmadát nem tudják igénybe venni a szülők

Géza

A koronás esztendő: 2020 külföldi eseményei – részletesen – képek, videók

Géza

A Fidesz a Sargentini-jelentés elutasítására szólította fel a magyar ellenzéket

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
EnglishFrenchGermanHungarian