Hirmagazin.eu
Főoldal » Migrációs áradat nélkül is jöhetnek terroristák Európába
Külföld

Migrációs áradat nélkül is jöhetnek terroristák Európába

A szíriai háború végéhez közeledve többször felmerül a kérdés, mi lesz azzal a több ezer iszlamista fegyveressel, akik a háborús területeken tartózkodnak. Vajon Európa felé indulnak? És mi lesz azokkal, akik a háború elől menekülve érkeztek kontinensünkre, ők maradnak vagy hazamennek?

Az Iszlám Állam legyőzése nem egyenlő a terrorszervezet megsemmisítésével – erre már többször figyelmeztettek a szakértők, biztonságpolitikai elemzők. Bár igaz, hogy a terrorszervezet két bázisának számító iraki, illetve szíriai város már tavaly felszabadult, de a két országban jelenleg is több ezer katonája lehet az Iszlám Államnak – hangzott el az M1 Szemtől szembe című műsorában.

Irakban és Szíriában is a végéhez közeledik a háború, ezek után egy erős központi hatalomnak kell kialakulnia, ami rendben, törvényes keretek között újraszervezi a társadalmi életet – mondta Tarik Demirkán Törökország-szakértő, a Turkinfo főszerkesztője.

A terrorista csoportok szerepe

A szakértő szerint az Iszlám Állam (IÁ) veresége nem feltétlenül jár együtt a fegyveresek helyváltoztatásával. Emlékeztetett: az al-Kaida Afganisztánban vereséget szenvedett, és szervezetét nem sikerült úgy megörökíteni, hogy máshol a világban erőfölényt szerezzen. Szíriában és Irakban is másképp kell értelmezni az IÁ erejét, a vereség utáni űrben szintén más értelmezésre szorul majd a helyzet – hangsúlyozta Tarik Demirkán.

Idlíb tartományban az összes dzsihadista fegyveres csoport embereit sikerült összegyűjteni – mondta Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője. A területet nagyrészt a Tahrir Al-Sham, vagyis a Szír Felszabadítási Mozgalom uralja, ami az al-Kaida fennhatósága alá tartozik. A mozgalom számos IÁ-harcost befogadott, ami – az elemző szerint – érdekes fordulat, hiszen az IÁ és az al-Kaida mindig rivalizált egymással.

A műsorban felvetődött a kérdés, hogy ez a befogadás valójában be- vagy visszafogadás volt, hiszen az Iszlám Állam az al-Kaida romjain építkezett.

Tarik Demirkán kifejtette: Idlíb tartomány területileg Pest megye nagyságú. Ott hárommillió ember tartózkodik, akik a háború elől menekültek, nemcsak fegyveresek, civilek is.

Hozzátette: ezen a területen más milíciák is jelen vannak, például a Bassár el-Aszad szír elnök ellenes szervezetek is, amit Törökország és korábban az Egyesült Államok is támogatott.

Több tízezer fegyveres

Titkosszolgálati adatok szerint körülbelül harmincezer fegyveres van jelen az említett tartományban, ami a hárommilliós lakossághoz képest nem sok, azonban az a harmincezer fegyveres rendkívül agresszív lehet, és többéves harci tapasztalattal rendelkezik – hangsúlyozta Georg Spöttle. Hozzátette: ez kockázatos lehet. A Törökország-szakértő erre reagálva elmondta, Törökország és Oroszország garantálta a radikális iszlamista fegyveresek lefegyverzését.

A műsorban felvetették: vajon milyen jelentősége lesz annak, hogy a szövetséges erők tulajdonképpen szabad elvonulást hagytak azoknak, akik megadták magukat. Georg Spöttle szerint ezeket az embereket be lehetett volna zárni egy táborba. Az elemző szerint jól megoldották az irániak, a törökök és az oroszok is, mert koncentrálják ezeket az embereket egy tartományba, így szem előtt vannak, és megfelelően lehet őket ellenőrizni.

Vissza Szíriába?

Számtalanszor felmerül, hogy azok a menekültek, akik Szíriából és a háborús területekről Európába menekültek, visszatérnek-e hazájukba a háború után. Spöttle szerint a fiatalok, akik család nélkül, a jobb megélhetés reményében jöttek Európába, már itt is maradnak. Azok, akik gazdasági érdekeket hagytak hátra Szíriában, azok talán visszaindulhatnak hazájukba, azonban kevesebben lesznek, mint a maradók.

Tarik Demirkán szerint azonban nem az a kulcskérdés, hogy a menekültek visszamennek-e hazájukba. A nemzetközi hatalmaknak el kell érniük, hogy ne induljanak el újra. Meg kell állítani a menekültáradatot, a nagy mozgást, visszafordítani már semmit nem lehet, de hosszú távon rendezni lehet ezt a migrációs helyzetet – hangsúlyozta a Törökország-szakértő.

Kiemelte: ahhoz, hogy a terroristák bárhol jelen legyenek a világban, nem kell migrációs áradat, hiszen ők migrációs áradat nélkül is léteznek.

szerző: hirado.hu
forrás: M1

Hasonló hírek

Hurrikánriadó van Louisianában, pusztító viharok Pennsylvaniában és Marylandben – videó

Géza

Veszélyes szúnyogtól tartanak az orvosok, rejtélyesen halt meg egy kislány

Mazsi

Bombakedd Svédországban! Oszd meg!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------