Hirmagazin.eu
Belföldi hírek

Míg a marihuána tiltott drog, a „biofüvet” szabadon árulják a neten

hirmagazin 2015 06 15 071356
2015. 06. 15. – 06:56
forrás: Torkos Matild/hirado.hu, Lány marihuánás cigarettával – Fotó: Reuters/Fredy Builes

Veszélyesebb a herbálfű, mint a kannabisz, mégsem üldözi a törvény. Közben a marihuánáról is bebizonyították, hogy nem is olyan ártalmatlan, mint azt sokan állítják. Tönkreteszi az idegvégződések kulcsfontosságú fehérjéit, ami drámai módon leronthatja az agy finomhangolását.
Néhány héttel ezelőtt egy internetes portál riportfilmet tett közzé, amelyben egy fiatal nő a biofűnek, vagy herbálfűnek nevezett legális – törvényeink által nem üldözött – drog tapasztalatairól, a szertől való megszabadulás küzdelmeiről számol be. A filmből kiderült az is, hogy a herbálfű a netről is könnyen beszerezhető. A legtöbb helyen 24 órán belül, a zsebpénzből is kifizethető áron a megadott címre szállítják.

Vidékre is megoldott a postázás. A szó legszorosabb értelmében postázzák, ugyanis a Magyar Posta szállítja ki a gyanúsan kis, szúrós szagot árasztó csomagokat a fővárostól távoli falvakba is a megrendelőknek. A postások azért tudják hogy mi lehet a füstölő, vagy herbál illatosító tartalmú csomagokban, mert a 20-30-50 ezer forintos szállítmányokat nagyon szokták várni a megrendelők.

Szívpanaszokat és pszichés zavarokat okozhat

Miközben tehát a rendőrség nagy erőkkel üldözi és kőkeményen bünteti a kannabisztermesztőket és -terjesztőket, aközben nincs törvényi felhatalmazása arra, hogy a “szintetikus kannabisz” előállítói, terjesztői ellen fellépjen. A gyógyfűvel összekevert szintetikus anyag, füstölőként, herbál illatosítóként árusított biofű elsődleges összetevőjét, a JWH-018-at több európai országban és az Egyesült Államokban is betiltották. Bár a szer a marihuána hatását imitálja, sokkal károsabb annál: fogyasztása szívpanaszokat és pszichés zavarokat is okozhat.

A tiltással is nehéz megakadályozni a szer elterjedését, mivel a vegyészek az összetevők minimális mértékű megváltoztatásával új vegyületet képesek létrehozni, aminek a hatását sokszor maguk sem ismerik, ám mindig egy lépéssel a tiltólistákat gondozó, aktualizáló törvényhozók előtt járnak, és büntetlenül folytatnak emberkísérletet a kábítószerfüggőkön.

A marihuána sem veszélytelen, mint ahogy azt sokan állítják
250 tő vadkendert és több mint két és fél kiló marihuánát foglaltak le a napokban egy lakóházban a Vas megyei Ikerváron. A nyomozás során kiderült: a szárított kannabiszt 100-200 grammos csomagokban Ausztriába szállították az ültetvényről. Egy osztrák és egy magyar férfit helyeztek előzetes letartóztatásba.

A Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének tudósainak egy új fejlesztésű szupermikroszkóp segítségével sikerült bizonyítaniuk, hogy a marihuánás cigaretta sokkal veszélyesebb annál, amit például a Soros György által támogatott alapítványok próbálnak elhitetni róla drogliberalizációs kampányaikban.

A tudóscsoportot vezető Katona István neurobiológus részletesen beszélt az InfoRádió hétfő esti Aréna című műsorában az idén tavasszal közzétett kutatási eredményekről, és azt mondta: megdöbbenve tapasztalták, hogy a kannabiszfogyasztás drámai módon csökkenti az agy finomszabályozását biztosító molekulák mennyiségét, valósággal lesöpri a kulcsfontosságú fehérjéket az idegvégződésekről.

„Sikerült bizonyítani, hogy ilyenkor az idegsejtek idegvégződéséről eltűnik az a receptorfehérje, ami nagyon fontos az idegsejtek működésének finomhangolásában”– mondta Katona István.

Magatartás- és memóriazavart okozhat a kannabisz

Beszélgetőpartnere, Zacher Gábor toxikológus főorvos, a Honvédkórház Sürgősségi Osztályának vezetője elmondta, előrelépésnek tartja, hogy „gyakorlatilag képileg bizonyított az a hatás, amelyet eddig láttunk a betegeknél: magatartásváltozásaik, memóriazavaraik voltak, megjelent akár náluk egy marihuána okozta pszichózis.”

Zacher Gábor szerint nem fenyegetésként kell alkalmazni a most feltárt bizonyítékokat, sokkal inkább a fiatalok józan eszére és ítéletére kell bízni a döntést, amelyet most már rendkívül részletes vizsgálatok támasztanak alá.

Miközben a marihuána elleni küzdelemhez tehát minden feltétel rendelkezésre áll: a törvény, a tudomány, a rendőrhatóság eltökéltsége, a sokkal veszélyesebb biofüvet nem tiltja jogszabály, nem üldözi a hatóság, és nem képes vizsgálni a tudóstársadalom, mert az illegális laborok nem küldenek anyagmintát. Valamit mégis kellene tenni ellene. S.O.S.

Hasonló hírek

Bezárja a kormány az összes gyermekotthont

Géza

Riasztották a honvédség Gripenjeit

Edit

Breaking – Gyárfás vallott a bíróság előtt Fenyő-ügyben

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
EnglishFrenchGermanHungarian