Hirmagazin.eu
Főoldal » Miért van az, hogy egyes emberek 60 évesen is fiatalok, mások pedig 23 évesen már öregek?
Életmód hírek

Miért van az, hogy egyes emberek 60 évesen is fiatalok, mások pedig 23 évesen már öregek?

Semmi sem egyszerűbb annál, hogy valakinek megállapítsuk az életkorát, megnézzük a személyi igazolványát és máris tudunk az illető személyről minden adatot, de általában a hivatalos iratban szereplő életkor nem egyezik meg az illető személy biológiai életkorával sőt a pszichológiai életkorral sem.

 

A pszichológiai életkor tőlünk függ, a belső érzéseinktől, a viselkedésünktől, az önbecsülésünktől. Mindezek együtt nagyban meghatározzák a biológiai életkort, más szóval ahogyan érzünk az befolyásolja az egészségünket, a tevékenységünket és a kinézetünket.

A pszichológiai életkor jellemzői

 1. Az idővel való kapcsolatunk

Az első jele a pszichológiai öregedésnek – az az érzés, hogy a legfontosabb, a legérdekesebb percek az életből már csak a múlt részei. A jövőben már úgysem történik semmi és már nem kell valamihez nekikezdenünk. A pszichológiailag megöregedett ember az emlékeiből él, a fiatal pedig a jövő tervezésével foglalatoskodik. A nyugati országokban 50 sőt 60 évesen is el lehet kezdeni az egyetemet vagy táncórára lehet járni, felejthetetlen utazásokra lehet elmenni. Az is igaz, hogy ahhoz, hogy ezekre a dolgokra képes legyen valaki, egészségesnek és energikusnak kell lennie, egyszóval meg kell őrizzünk a biológiai fiatalságunkat is. Amikor valaki foglalkozik a testével és a lelkével, akkor az agy parancsot ad a testnek, hogy maradjon formában. A pesszimizmus, a reménytelenség, a kitűzött célok hiánya, az emlékekkel való foglalkozás a pszichológiai öregedést gyorsítja fel. Tehát ahhoz, hogy meghosszabbítsuk a fiatalságunkat kell legyenek terveink, a jövővel kell foglalkoznunk és mindent meg kell tegyünk azért, hogy fejlődjünk. Optimistáknak kell lennünk a jövőt illetően, el kell hinnünk, hogy még sok szép és jó dolog fog történni velünk. A múltat pedig el kell felejtenünk, nem élhetünk a múltban! Ezek a dolgok nagyon fontosak a fiatalságmegőrzéséhez.

2. Hogyan viszonyulunk a saját korlátainkhoz

Egy pszichológiailag fiatal személy hisz a saját erejében és a lehetőségeiben, tisztában van azzal, hogy minden szép és fontos dolog ami az életében történik, tőle függ. Egy pszichológiailag idős személy meghatározza a saját korlátait és sajnálja magát. “Én már nem fogok tudni leúszni 100 métert, nem tudok ejtőernyőzni, mert az erőm már nem a régi.” Nem kell elhitetnünk magunkkal, hogy 20 évesek vagyunk, amikor a valóságban elmúltunk 50 évesek és nem kell túlhajtanunk a szervezetünket fizikailag. Az öregedést legnagyobb mértékben a stressz gyorsítja fel, ahogy telnek az évek több fizikai korlátba ütközünk, ez együtt jár a biológiai korunkkal. Tudjuk és beismerjük ezeket a korlátokat, de sok minden függ a hozzáállásunktól. Egy pszichológiailag fiatal személy a következőképpen gondolkodik: ” Nem tudom azt megcsinálni amit 20 éves koromban megtudtam, de készségesebb és tapasztaltabb vagyok.”. Kezdjünk el olyan dolgokkal foglalkozni amik megmozgatja az agyat, tanuljunk idegennyelvet, utazzunk. Bizonyított tény, hogy az évek előrehaladtával növekszik a kreativitásunk, ezért egyes életterületeken sokkal jobbak lehetünk mint 20 éves korunkban.

3. Mennyire vagyunk fejlettek érzelmi szinten

Ez egy nagyon fontos tényező a fiatalságunk megtartásához, nagyon sok függ attól, hogy mennyire tudjuk kontrollálni magunkat egy adott helyzetben, milyen szinten zaklat fel bennünket, hogyan viszonyulunk az emberekhez, mennyire tudjuk meglátni a jót mindenben. Az is fontos, hogy a humorérzékünket soha se veszítsük el. Fontos, hogy hálásak legyünk mindenért. A modern tudomány már számtalan esetben igazolta, hogy azok az emberek akik hálásak és boldogak, sokkal hosszabb ideig élnek és jobban is néznek ki, mert adnak magukra. Mindez szorosan kapcsolódik a hormonháztartáshoz. Furcsa, de azoknak az embereknek akik boldogak kevésbé ráncos az arcuk és szebb a bőrük.

A most felsorolt tényeknek köszönhetően itt az ideje, hogy a mai naptól fogva mindenki új fejezetet nyisson az életében. Higgyünk magunkban, merjük kihasználni az erőnket és a képességeinket, kontrolláljuk magunkat stresszhelyzetekben, legyünk hálásak mindenért amink van és örüljünk az életnek. Ezek a szabályok mindég aktuálisak és garantáltan meghosszabbítják a pszichológiai fiatalságot.

Forrás: ketkes.hu

Hasonló hírek

Gyászba borult a leghíresebb budapesti kávéház és a Michelin-csillagos étterem: meghalt Niszkács Miklós! Isten nyugosztalja!

Géza

Durva botrány: így lopnak a pesti utcán

Mazsi

A feleségem egy harácsoló, így döntötte romba a házasságunkat

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------