Főoldal » Miért „töketlenek” a magyar férfiak?
Egészség - betegség

Miért „töketlenek” a magyar férfiak?

forrás: hirado.hu/Kossuth Rádió – Napközben

A férfiak ebből a szempontból kicsit „töketlenek”, ezért építenek kampányt a nőkre, és próbálják elérni, vigyék el a társukat szűrésre.

Aktivisták azt szeretnék elérni, hogy a férfiak is olyan tudatosan éljék az életüket, mint a nők. Azaz járjanak el rendszeresen szűrésre. Noha mind kevesebb férfi marad távol a vizsgálatoktól, még mindig évi mintegy 1500 férfi hal meg nálunk prosztatarákban.

Míg a nők másfélszer többször mennek orvoshoz, mint férfitársaik, addig egy férfi sok esetben csak akkor megy, ha valamelyik családtagja, leginkább a párja elküldi, vagy már komoly indoka van orvoshoz fordulni. Ugyanakkor Magyarországon a prosztata rosszindulatú elváltozása a második leggyakoribb halálok az 50 éven felüli férfiak körében. Statisztikai adatok szerint évente 1500-an halnak meg és 6 ezer új beteget regisztrálnak, pedig ez a betegség időben felfedezve gyógyítható.

Ötven felett évente kellene vizsgálatra járni

Kétségtelen, hogy akinek a felmenőinél ez a daganattípus előfordult, ott egy nagyobb figyelem feltétlenül szükséges. Ettől függetlenül 50 éves kor felett mindenképp ajánlatos az évenkénti szűrés – mondta Dr. Lengyel István, a Róbert Károly Magánkórház urológus főorvosa. Hozzátette: javul a helyzet, a háziorvosok rendszeresen szűrésre küldik a férfiakat, akik távolmaradása már nem olyan borzasztó, mint korábban volt.

Honti Dániel, a Movember Hungary alapítója, egyesületi vezetője arról beszélt, hogy megpróbálják a fiatalokon keresztül elérni a veszélyeztetett korcsoportot. Őket próbálják meggyőzni arról, hogy édesapjukat, nagyapjukat vegyék rá évente egyszer a szűrésre.

A magyar férfit “el kell vinni az orvoshoz”

Mint mondta, a magyar férfit „el kell vinni az orvoshoz”, ezen szeretnének változtatni, és elérni azt, hogy a férfiak is olyan tudatosan éljék az életüket, mint a nők, azaz hasonlóképp járjanak maguktól szűrésre. Úgy fogalmazott: a férfiak ebből a szempontból kicsit „töketlenek”, ezért építenek kampányt a nőkre, és próbálják elérni, vigyék el a társukat szűrésre.

Rozmányi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga gazdasági elnökhelyettese fontosnak nevezte a tapintásos vizsgálatot, illetve PSA-mérést, de – mint mondta – egyik sem mutatja meg 100 százalékosan a daganatot, csak annak a gyanúját veti fel. Prosztatamegnagyobbodásban 40 éves korban a statisztikák szerint a férfiak 20 százaléka szenved, 50 és 60 év között ez az arány már 50, 80 év felett 80-90 százalék. Hangsúlyozta: a sima prosztatamegnagyobbodás is okozhat problémákat.

Panaszmentes férfinál is lehet áttét

Dr. Lengyel István azt javasolta: akkor is menjen valaki szűrővizsgálatra, ha nincs semmi panasza. Ha korai szakban diagnosztizálják ezt a kórképet, akkor nagyon jól gyógyítható az elváltozás akár műtéttel, akár sugárkezeléssel.
Kérdésre válaszolva elmondta azt is: előfordul, hogy áttétet diagnosztizálnak, noha a beteg mindaddig panaszmentes volt. Ez a legtöbb rákfajtára jellemző lehet.

Egy szűrés két mozijegy ára

Pedig egy szűrés legfeljebb két mozijegy ára – jegyezte meg Hont Dániel, aki megemlítette azt is: november 21-én Budapesten minden 40 év feletti bajuszos férfi ingyenes PSA-szűrésen vehet részt a város három különböző pontján. A Szent István-bazilika előtt egyébként egy flashmobot tartanak, egy „bajusszá állnak össze” az aktivisták.

Nem kell beutaló az urológiára

A főorvos azt emelte ki, hogy az urológián bárki jelentkezhet, nincs szükség háziorvosi beutalóra sem. A tapintásos vizsgálat szerinte nem annyira fájdalmas, mint ahogyan az elterjedt a köztudatban. Ha a gyanú felmerül, akkor következik a mintavétel, amit el lehet végezni akár altatásban is.

Hasonló hírek

Kórházi pónival gyógyulnak a gyerekek – Amerikából érkezett Vertigo, az alig méteres patás

Géza

Madárinfluenza miatt el kell pusztítani egy Máramaros megyei tyúkfarm állományát

Géza

Így állapíthatod meg mennyi az esélyed a szívrohamra! Minket sokkolt az eredmény!

Mazsi