Hirmagazin.eu
Főoldal » Miért nem váltják vissza a szennyezett vérnyomáscsökkentőket?
Belföldi hírek

Miért nem váltják vissza a szennyezett vérnyomáscsökkentőket?

Áll a bál a 27 féle, június 29-én forgalomból kivont vérnyomásgyógyszer körül, melyekről július 4-én jelentették be, hogy rákkeltő anyaggal szennyeződtek. Sok betegnek már felírták az új gyógyszerét, de a már megvásárolt régit nem váltják vissza a patikákban.

„Betáraztam a vérnyomáscsökkentőből, benne van pár ezer forintom. Azt most elbuktam?”

– kérdezi  a 74 éves K. Mihályné. Ő még szerencsés, mert a háziorvosa írt fel neki újfajta gyógyszert ugyanazzal a hatóanyaggal, így van mit beszednie. Ám a régit, amit kivontak, megvette előre – és most úgy tűnik, a nyakán marad a gyógyszer. „Nem váltották vissza a patikában, nem tudok mit csinálni vele” – mondja. Sok tízezer nyugdíjas járhatott így.

Miért nem váltják vissza a szennyezett vérnyomáscsökkentőket?

Furcsa, hogy valakinek betiltották a gyógyszerét, mert rákkeltő, mégsem veszik vissza. Ha a fagyasztott zöldségeket gond nélkül visszaveszik a boltok, akkor a gyógyszert nem?

Az egy hete kirobbant mirelitbotrány miatt azonnal és blokk nélkül visszavette több száz magyarországi üzlet a lisztéria-gyanús fagyasztott zöldségeket. A gyógyszerbotrány két hete robbant ki, mégis sok nyugdíjas elbukja azt a pénzt, amit a gyógyszerekre költött. Ez akár 10 ezer forintnál is több lehet.

Kerestük az ügyben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI), hogy megtudjuk, mi a helyzet a korábban megvásárolt, ám múlt hónap végén kivont termékek visszaváltásáról. A következő választ kaptuk: „A betegeknél lévő készletek árának megtérítéséről még folyamatban van az egyeztetés az érintett készítmények forgalomba hozatali engedélyének jogosultjaival. Amint a részleteket tisztáztuk, tájékoztatni fogjuk a gyógyszertárakat és a nyilvánosságot.”

Tehát jelenleg az a helyzet, hogy rengeteg beteg sorban áll az orvosánál, hogy másik gyógyszert írasson fel az orvosával, de a régi, mérgezőnek minősített gyógyszerét nem viheti vissza a patikába. Megkerestünk egy sor gyógyszertárat, de a téma érzékenysége miatt névvel nem vállalták nyilatkozatukat. Kiderült: rengeteg a tanácstalan ember, sokan akarnak visszavinni gyógyszert, de nem kaphatják vissza a pénzüket. Az kiderült, hogy akinek már írtak fel új gyógyszert, az általában gond nélkül hozzájut az új készítményhez. Ezt a patikaszövetség is megerősítette a Ripost-nak:

„Tapasztalataink szerint a patikákban folyamatos és zökkenőmentes az érintett vérnyomáscsökkentők cseréje, a gyógyszertárak rendelkeznek a megfelelő helyettesítő készítményekkel. Ezúton is szeretnénk felhívni az érintett betegek figyelmét, hogy ne hagyják abba a megkezdett terápiát és egy hónapon belül keressék fel a háziorvosukat, hogy új gyógyszert írassanak fel” – közölte lapunkkal a patikusokat tömörítő Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége.

Természetesen érthető, hogy egy vérnyomáscsökkentő gyógyszer szedésének egyik napról a másikra történő abbahagyása komoly veszély, így kisebb kockázat bevenni a régi gyógyszert, mint esetleg agyvérzést kapni. De a késlekedés láttán sokan mondják: az a rossz érzésük támadt, hogy az érintett gyógyszergyáraknak az az érdeke, hogy a betegek szedjék csak be a kifogásolt vérnyomáscsökkentőket, így megúszhatják a visszaváltással járó anyagi veszteséget. Ami jelentős lehet, mivel becslések szerint 200 ezer embert érint a vérnyomáscsökkentő-csere, ha pedig mindannyian visszaváltanák az egyhavi adagjukat, s egy doboz gyógyszert átlagosan 500 forinttal számolnánk (ennél többnyire magasabb összegekről van szó), akkor az eléri a 100 millió forintot, nem beszélve az elszállítási és megsemmisítési költségekről!

Kiakadtak az érintettek

Elárasztották a Facebookot a kifogásolt vérnyomáscsökkentőket szedők kommentjei. Íme néhány:

L. Lászlóné Jutka: „A veszélyes karcinogén hatás éveken át tartó, folyamatos szedés mellett jelentkezik. Jelentem, én évek óta szedem. Mik a tünetek? Kit keressek fel? Akkor mi vagyunk a potenciális veszélyeztetettek. Vajon nem lehetne teljes tumormarkert kérnie azoknak, akik veszélyeztetve vannak? PET CT? Ma hallottam, hogy a gyógyszert, ami megmaradt, sem lehet újra beváltani, ki kell dobni a 4 heti adagot. Vajon ez így korrekt? Ki a felelős? Kit keressek, ha kiderül, hogy bajom(unk) van és ettől?!”

T. Györgyné: „Kilenc éve írták fel, azóta szedem. Kinél kell benyújtani a kártérítést?”

N. Dávidné: „Nekem kb. 10 éve a háziorvos írta fel a Nortivant, sajnos benne van a tiltottba. Egyébként vastagbél rákom van…”

L. Mihály: „Már évek óta szedem, akkor mi vagyunk a potenciális veszélyeztetettek! Mi ez, ha nem népirtás?”

Ez a baj a kifogásolt gyógyszerekkel

Többféle Nortivan, Tensart, Valsartan Sandoz, Valsocard és Valsotens, illetve a TEVA Valsartan-HCT 1260mg/12,5 mg filmtabletta került le a patikák polcairól, miután kiderült, hogy azok fő hatóanyaga, a valzartán rákkeltő anyaggal szennyeződött a távol-keleti üzemben, ahonnan a neves gyógyszercégek vették azt.

Fontos hangsúlyozni, hogy nem mindegyik valzartán hatóanyagú készítményt vontak ki, számos gyártó máshonnan szerzi be a hatóanyagot, az OGYÉI információi szerint azokkal nincs baj, továbbra is szedhetőek.

Forrás: Ripost

 

Hasonló hírek

A kormányszóvivő szerint a schengeni egyezmény nem ad választ a migrációs problémára

Edit

Terrorista fedőszervezet tagja a röszkei tömegzavargás egyik gyanúsítottja, a szír férfi előzetesbe került

info

“A szomszédban lakom, nincs nálam a lakcímkártya”

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------