Főoldal » Miért kellene rendszeresen levest ennünk?
Egészség - betegség

Miért kellene rendszeresen levest ennünk?

Minden szervünk tartalmaz vizet, bár különböző mértékben: az agyunk és szívünk körülbelül 78%-ot, a vérünk 86%-ot, míg csontjaink 22%-ot.

Minél nagyobb testtömeggel rendelkezünk, annál több folyadékra van szükségünk, így a túlsúllyal és elhízással küzdőknek fokozottabban kell ügyelniük a vízpótlásra. Aki naponta többféle italt és ételt fogyaszt, az nagyobb valószínűséggel jut hozzá a szükséges folyadékmennyiséghez. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége ezúttal a folyadékfogyasztást, valamint a leveseket és a levesporokat vette górcső alá.

Mennyit kellene innunk egy nap?

Szomjoltásra az ivóvíz a legalkalmasabb. Gyümölcs- és zöldséglevek, cukortartalmú teák, üdítőitalok, turmixok, tejes italok (például kakaó, tejeskávé) fogyasztása csak a folyadékbevitel színesítésére, alkalmanként, kis mennyiségben javasolt.

Naponta 8 pohár folyadékot ajánlott meginni, ebből 5 pohár ivóvíz legyen (1 pohár = 2-2,5 dl).

Folyadékvesztéssel vizet és ásványi sókat vesztünk, amelyeket pótolni kell. Ezt a változatos, vizet és szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, valamint nyomelemeket egyaránt tartalmazó étrend és folyadékfogyasztás biztosítja.

Különösen a nyári időszakban kell fokozottabb hangsúlyt fektetni és figyelmet szentelni a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitelreFORRÁS: PEXELS

Sejtjeink vízért kiáltanak

A megfelelő folyadékellátottság fontos eleme az egészség megőrzésének, hiszen minden sejtünk felépítéséhez, minden szervünk normál működéséhez hozzájárul. Szerepe van például a vérnyomás és a testhőmérséklet szabályozásában, a salakanyagok kiválasztásában és eltávolításában.

Már az enyhe mértékű kiszáradás is hozzájárul több betegség, például a vesekövesség, a székrekedés, számos szív- és érrendszeri betegség kialakulásához.

megfelelő folyadékellátottság azonban nemcsak a fizikai egészségre, hanem az agyműködésre, a hangulatra, valamint a szellemi teljesítőképességre (például koncentrációs és tanulási képesség) is pozitív hatással van.

Ha a vízháztartás egyensúlya megbillen, mert keveset iszunk, vagy sokat izzadunk, a szervezet kiszárad.

Már 2%-os folyadékvesztés esetén is csökken mind a fizikai, mind a szellemi teljesítőképesség, és megjelennek az első tünetek: fejfájás, koncentrálóképesség csökkenése, szomjúság. A szomjúságérzet a folyadékegyensúly fenntartásának egyik legfontosabb ingere, amely arra figyelmeztet, hogy pótoljuk a szükséges vízmennyiséget.

Azonban ne hagyatkozzunk csupán a szomjúságra! Módszeresen alakítsuk ki ivási szokásainkat, ügyeljünk a szilárd és folyékony táplálékok elfogyasztásának mennyiségére és arányára, napi tevékenységünkbe iktatassunk hosszabb-rövidebb pihenőket, amit használjunk ki egy-egy pohár frissítő ital, leves vagy lédús gyümölcs elfogyasztására.

origo

Hasonló hírek

Napi egy tál quinoa az örök élet titka

info

Magyarországon nagyon megnőtt a kullancsok száma, az enyhe időjárás miatt

info

Kimossa az artériákat, megvéd az infarktustó és a sztróktól!

Mazsi